Koken met restjes en kliekjes

Minder voedsel verspillen, daar raak ik niet over uitgepraat. Vandaag dan ook een blog vol met inspiratie om te koken met restjes en kliekjes. Per persoon werd er in 2019 gemiddeld 34,3 kilo eten weggegooid*. Met name bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen wordt het meest verspild.

De oorzaken van verspilling is divers van te veel inkopen, te lang bewaren of te veel koken. In een eerder blog gaf ik mijn tips om minder voedsel te verspillen. Koken met restjes en kliekjes behoort tot één van de tips. Wat kun je nu eigenlijk maken met oud brood of gekookte aardappelen? Ga slim om met je restjes en je hoeft minder eten weg te gooien.

Koken met restjes en kliekjes

1. Koken met restjes brood

Als er één productiecategorie is waarin veel eten verspild wordt, dan is dit brood. Bij ons thuis halen we per dag de juiste hoeveelheid brood uit de vriezer. Toch kun je niet altijd vermijden dat er oud brood overblijft.

  • Gebruik oud brood om tosti’s mee te maken.
  • Maak wentelteefjes van oud brood met eieren en melk.
  • Van stokbrood kun je heerlijke bruschetta’s maken door het brood met olijfolie en knoflook kort te grillen in de oven. Dit doen wij zelfs op vakantie op de camping met deze bruschetta recepten.
  • Maak je eigen paneermeel door oud brood bij 75 graden in de oven krokant te bakken. Mix het brood vervolgens in de keukenmachine of blender tot paneermeel.
  • Rooster oud brood om er croutons van te maken voor in de soep of over een salade.
  • Met melk, eieren, suiker en oud brood maak je broodpudding. Dit kun je ook doen met krentenbrood, kijk maar eens naar dit krentenbrood pudding uit de oven recept.
  • Bij een collega zag ik zelfs een hartige taart met oud brood. Dit ga ik binnenkort zelf eens uitproberen.
gezonde wentelteefjes met banaan

2. Koken met restjes zuivel

Voordat ik tips geef voor koken met restjes zuivel is het goed om te weten dat zuivel na het verstrijken van de THT vaak nog te gebruiken is. Gebruik je zintuigen, kijk, ruik en proef en beoordeel of het product nog goed is. Hierdoor hoef ik bijna geen yoghurt en kwark mee weg te gooien, want het is vaak nog lekker. Wist je trouwens dat je schimmel bij harde kaas kunt wegsnijden en de kaas dan gewoon kunt gebruiken?

  • Melk: maak een smoothie of milkshake met een restje melk. Verwarm een scheutje melk voor in de aardappelpuree. Melk is ook lekker door wentelteefjes of broodpudding.
  • Yoghurt: verwerk een restje yoghurt wederom in een smoothie, maak een dipsaus, yoghurtdressing of drinkyoghurt met diepvriesfruit. Maak ijsjes van yoghurt zoals deze Griekse yoghurt ijsjes of frozen yoghurt met muesli.
  • Kwark: kijk deze mini kwarttaartjes in een glaasje er lekker uit zien zeg of maak dit toetje pindakaas muesli met kwark.
  • Van een restje roomkaas maak je mini cheesecakejes, besmeer een wrap ermee en vul aan met groente of maak een romige saus met kip en bloemkoolrijst.
  • Kaas: voeg een restje geraspte kaas toe aan een aardappelpuree voor stamppot, gebruik als vervanger voor een plak kaas in een tosti of strooi een restje kaas over een quiche, pizza, omelet, wrap, pastasaus of soep. Overgebleven brie of een andere borrelkaas voeg je toe aan een salade.
  • Een restje (zure) room kun je vaak in veel verschillende sauzen verwerken zoals in kip kerrie, chili con carne, stoofschotels of als toevoeging in soep, in de guacamole, bij een gepofte aardappel of zalm in filodeeg.
kwarktaart in een glaasje

3. Koken met restjes groente

Koken met restjes groente vind ik een stuk makkelijker dan gerechten bedenken met restjes brood en zuivel.

  • Restjes groente verdwijnen bij mij de volgende dag in een salade. De blog staat er vol mee. Met een flinke hand sperziebonen, klein blikje tonijn en tomaatjes maak je een soort van salade niçoise. Van broccoli maak je een Aziatische salade met mango. Zoek maar eens op lunchsalade en je krijgt meer dan genoeg inspiratie. Als basis van mijn lunchsalade gebruik ik deze uitgangspunten voor een lekkere en voedzame salade een restje groente past hier perfect in.
  • Daarnaast zijn rauwe restjes groente zoals paprika, taugé, komkommer en wortel heerlijk in springrolls.
  • Wrap it up! Wat zijn wraps toch een heerlijke uitvinding. Vul ze met gekookte of rauwe groente en geniet van je restje.
  • Soep is de ultieme klassieker om restjes groente in te verwerken. Voor een makkelijke lunch gooi je groente in kokend water met een bouillon en na 10 minuten is de soep klaar. Gooi de broccoli stronken niet meer weg en maak er eenvoudige broccoli soep van.
  • Haal alle restjes uit de koelkast en maak er een roerbak gerecht van.
  • Een halve bakje champignons of courgette is heerlijk in een omelet of frittata.
  • Met een blik tomaten, ui en knoflook heb je al een basis pastasaus waar allerlei gekookte restjes groente aan toegevoegd kunnen worden.
  • Een curry is de Aziatische tegenhanger van een pastasaus. Met een potje curry pasta en een pakje kokosmelk erbij tover je de lekkerste groente curry’s op tafel met restjes rauwe groente uit de koelkast.
  • Het laatste ideetje voor koken met restjes groente is het maken van een hartige taart.
wraps met kip en mango

4. Koken met restjes fruit

Fruit weggooien is eigenlijk zo zonde. Wat kun je eigenlijk nog doen met een halve banaan of overrijp rood fruit?

zelf bramenjam maken

5. Koken met restjes aardappelen

In het algemeen vindt er een daling plaats van voedselverspilling. Ten opzichte van 2010 wordt er 29% minder eten weggegooid*. De uitzondering is de aardappel, hier wordt juist meer van verspild. Laten we eens kijken wat je kunt maken van een restje aardappel.

  • Een restje gekookte aardappelen kun je opbakken in een roerbakschotel of verwerken in een salade. Daarbij maak je met aardappelen en eieren een lekkere tortilla, frittata of omelet.
  • Een klassieker is een aardappelsalade met maïs of een salade met een avocadodressing.
  • Maak burgers met een restje gekookte aardappel zoals deze zoete aardappelburgers.
  • Maak een bowl met zoete aardappel, bonen en hummus.
  • Een soep maak je lekker stevig door er aardappel aan toe te voegen.
  • Rösti zijn een soort van aardappel koekjes. Rasp een paar kruimige aardappelen en meng ze met ei. Bak goudbruin in een koekenpan met olie.
  • Rauwe schijfjes zijn heerlijk in een gratin zoals deze variant met aardappel en courgette.

Heb jij nog een lekker recept voor koken met restjes? Laat dan een reactie achter onder deze blog, zodat we elkaar kunnen inspireren. Minder voedsel verspillen doen we met elkaar en alle kleine beetjes helpen. Juist kleine stapjes brengen grote dingen. Ik ben benieuwd naar jullie recept suggesties.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

*Voedingscentrum

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.