Yes, ik heb de lente in mijn bol. Het liefst eet ik lichte, zoete en frisse gerechten. De zware kost laat ik links liggen en dat geldt ook voor de lunch. Met de linzen spinazie salade met druiven waan ik mij in warmere oorden. Jammer alleen dat juist regende toen ik deze lunch salade op de foto zette.
Gelukkig zien jullie niks van de regen terug. Bij mij ging van binnen de zon flink snijden na het nemen van de eerste hap. De dressing is vaak het magische onderdeel van een salade. Dit keer heb ik er venkelzaad aan toegevoegd. Oh boy, dat is mij toch een partij lekker bij de druiven, geitenkaas en de linzen.
Inmiddels kan ik niet meer zonder een potje venkelzaad. Ik koop dit vaak in grotere hoeveelheden bij de toko. Lekker in mijn marinade van gebraden kip of een oosterse rendang. De supermarkt verkoopt dit kruid ook gewoon. Echt een aanrader voor bijvoorbeeld de gekarameliseerde venkel of in het deeg van de rozijnen broodjes. Zo zie je maar weer dat het potje niet werkeloos in de kast komt te staan.
De salade is geïnspireerd door het principe van Super Salades van David Bez. In de basis een bladgroente, vervolgens groente of fruit naar keuze. Een goede portie eiwitten en dat is voor mij linzen. Een beetje geitenkaas voor de smaak en de dressing met het venkelzaad maakt het echt helemaal af. Dus zetten jullie venkelzaad op de boodschappenlijst?
Linzen spinazie salade met druiven
voor 1 persoon
- 1/2 blik linzen
- 1 hand spinazie (50 gram)
- 1 hand blauwe druiven
- 25 gram geitenkaas
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel cider azijn
- 1 theelepel honing
Hoe maak je het klaar:
- Spoel de linzen af om overtollig zout te verwijderen. Laat uitlekken.
- Verdeel de spinazie over het bord en scheur in stukken.
- Halveer de druiven. Verdeel de linzen en de druiven over de salade.
- Verkruimel de geitenkaas erover.
- Kneus het venkelzaad in de vijzel. Maak een dressing van de olijfolie, ciderazijn, honing en het gekneusde venkelzaad. Giet over de salade.