• Skip to secondary menu
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
      • SINTERKLAAS RECEPTEN
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOK
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Hoe maak je een gezonde lunch salade?

gezonde lunch salade

maart 15, 2016 door Linda 2 Reacties

Hoe maak je een gezonde lunch salade? Nou iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen kijk op. Ik neem je even mee in mijn keuken en vertel hoe ik mijn lunch salades maak. Vaak stelt het echt niet zoveel voor en is het een kwestie van leftovers van de dag ervoor met elkaar combineren.

Ik kan het maar niet genoeg herhalen, er is niks mis met een boterham. Het liefst van de bakker met voedzaam beleg en vaak nog wat groente erbij. Voor een sandwich met pesto en gegrilde courgette kun je mij gerust wakker maken hoor. Alleen is er zoveel meer lekkers te eten dan alleen brood met kaas of vleeswaren.

gezonsnelle gezonde lunch salade

Een salade bij de lunch zorgt voor de broodnodige variatie én natuurlijk voor een extra portie groenvoer. Met een gezonde lunch salade bedoel ik natuurlijk niet een blaadje sla met tomaat. Ik bedoel een goed gevulde salade bestaande uit koolhydraten (ter vervanging van het brood), eiwitten en vetten.

Mijn kijk op salades is absoluut verandert sinds ik het boek Super Salades van David Bez in huis hebt. David heeft 4 jaar lang een foto gemaakt van zijn salade die hij op kantoor bereidde. In het boek staan 250 verschillende salades die binnen 20 minuten klaar zijn. De formule voor zijn supersalade is zo eenvoudig: kies je slasoort, voeg groenten en fruit toe, vervolgens goede eiwitten, een topping, verse kruiden en dressing met specerijen. Zijn salades hebben tussen de 4 en 7 ingrediënten (zonder dressing).

gezonde lunch salade

Voor mij heeft een voedzame lunch salade de volgende componenten:

1. Bladgroente

Bijna geen salade begint bij mij zonder bladgroente. Of het nu sla, spinazie, andijvie, waterkers, rucola of zelfs boerenkool is. Ook fijn is om kool zoals paksoi of witte kool als basis te nemen.

gezonde lunch salade met spinazie

2. Granen & zaden of peulvruchten

Allerlei soorten granen, zaden of peulvruchten gebruik je ter vervanging van brood. De koolhydraten leveren je lijf de nodige energie (suikers) om aan de slag te gaan. Bij voorkeur kies je voor langzame koolhydraten waar je lijf even op kan teren na de lunch. Je kunt hierbij denken aan volkoren couscous & bulgur, zilvervliesrijst, volkoren pasta of quinoa. Voor de liefhebbers is er ook nog freekeh, amarant, gierst en boekweit.

Vaak kook ik de avond ervoor iets extra’s. Persoonlijk ben ik een grootverbruiker van couscous. Ik maak dit klaar volgens de niet-officiële manier. Kook water en vul een kom met couscous. Zorg dat het gekookte water een halve centimeter boven de couscous staat. Dek af met een bord. Terwijl je de salade maakt, welt de couscous. Meer dan 5 minuten heeft dit graantje vaak niet nodig. Even los roeren en klaar.

Naast de granen ben ik dol op peulvruchten in allerlei soorten en maten. Ze zijn voedzaam, laag in calorische gehalte (mooi meegenomen) en zo smakelijk. Met een blik of pot draai je in no time een salade in elkaar. De ene keer heb ik couscous en een paar lepels peulvruchten, de andere keer alleen couscous of alleen bonen. Het ligt een beetje aan mijn voorraad en mijn smaak op dat moment.

Bieten Linzen salade

3. Groente en of fruit

Groente heeft de hoofdrol in mijn salades. Meestal kies ik nog voor 2 extra soorten. In de zomer wil ik er ook nog wel eens fruit aan toevoegen. Ik duik de koelkast in en maak een keuze uit: tomaten, paprika, komkommer, wortel, bleekselderij en rode bieten (kant en klaar in een krimp). Of ik gebruik een restje gekookte bloemkool, broccoli, sperziebonen, pompoen of zoete aardappel. Als ik meer tijd heb, grill ik snel een paar plakken courgette of aubergine.

Qua fruit kun je denken aan perziken, appel, mango, meloen, sinaasappel of aardbeien. Avocado is ook een fruit en die ik eet het hele jaar door in salades.

4. Eiwitten

Vergeet zeker niet om een portie goede eiwitten toe te voegen, want die houden de bloedsuikerspiegel in balans. Nu is het niet de bedoeling om kip met groente te eten. Houd de porties klein. Normaal beleg je de boterham toch ook niet met 100 gram vleeswaren? Doe dit dan ook niet in een salade. Zeker 1x in de week probeer ik te kiezen voor vis. Dit kan uit blik zijn (zalm of tonijn) of makreel filet bijvoorbeeld. Dit vries ik per portie van 50 gram in en haal de ’s ochtend uit de vriezer. Qua vlees gebruik ik meestal gerookte kipfilet of soms hamblokjes. Indien ik bij de avondmaaltijd al vlees eet, kies ik vaak bewust voor vis of vega. Kaas in allerlei varianten geeft een goede smaak af aan een salade. Van (zachte) geitenkaas, feta, hüttenkäse of mozzarella. Maar ook ei, noten en zaden of peulvruchten zitten bomvol goede eiwitten. Van de plantaardige eiwitten (bonen) mag ik meer van mezelf. Ze zijn toch vetarm en lekker voedzaam. De bonen hebben een dubbel functie, ze staan ook al bij stap 2. Ik ben gek op kikkererwten, witte bonen, borlotti bonen, bonenmix, kidneybonen en linzen.

quinoa met avocado 1.jpg

5. Topping

Deze stap hoef je niet perse niet nemen. Een topping is een extraatje, een fijne smaakmaker. Daarbij kun je denken aan alle soorten verse kruiden. Zet een paar kruidenplantjes in de tuin of balkon, daar heb je weken plezier van. Ook alle soorten noten & zaden geven de salade extra smaak. Daarnaast bevatten ze ook nog eens goede vetten én eiwitten. Mijn favorieten zijn walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten. Daarnaast zijn olijven, kappertjes, ingelegde uitjes, zongedroogde tomaatjes, augurk of gedroogd fruit een lekkere toevoeging aan de salade.

gezonde lunch salade kruiden

6. Dressing

Een salade valt of staat met een goede dressing. Een echte must en dit brengt alle smaken tezamen. Investeer in goede olijfolie en azijn. De verhouding is vaak 3:1 dus 3 eetlepels olie en 1 eetlepel azijn. Maak een grotere hoeveelheid en zet een potje in de koelkast. Mijn persoonlijke favoriet is een mosterd dressing van 3 eetlepels olie, 1 eetlepel witte wijn azijn, 1 theelepel pittige mosterd en beetje honing met snufje peper en zout. Je kunt ook kiezen yoghurt of mayonaise als basis. Ik zal binnenkort eens komen met een overzicht van dressings.

Tja, en hoe nu verder? Elke ochtend is het weer stressen en nog snel even bedenken welke lunch salade je maakt voor kantoor? Deze 3 salades zijn zo snel gemaakt, daar hoef je niet eerder je bed voor uit.

  • gezonde lunchsalade met peulvruchten
  • kikkererwtensalade
  • bieten linzen salade

Of maak een gezonde lunch salade in een pot. Deze kun je rustig twee dagen van te voren klaarmaken en alle ingrediënten blijven lekker vers en knapperig.

gezonde lunch salade in een pot

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+

Onderwerp: ALGEMENE TIPS, INSPIRATIE, LUNCH Tags: gezonde lunch, gezonde lunch salade recepten, gezonde lunchsalade, lunch salades

Lees Interacties

Reacties

  1. Esther zegt

    maart 19, 2016 op 11:04 am

    Als topping kan je een plukje kiemgroentes of sprouts nemen, lekker (soms pittig) en
    Suuuupergezond!!!!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 21, 2016 op 8:48 am

      Goede tip Esther, ik ben fan van alfalfa.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Feestelijke borrelplank met 3 dips

Lekker eten met Linda - borrelplank

Amuse Hollandse garnalen

Lekker eten met Linda - amuse

Ovenschotel met sperziebonen

Lekker eten met Linda – plantaardig vegan

Kerst recepten

Lekker eten met Linda - kerst

Weekmenu 135 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • bijgerechten voor kerst 10 x bijgerechten voor kerst
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • zelf burritos maken zonder pakjes en zakjes Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Italiaanse amuse: vlag in een glaasje. Zelfgemaakte pesto met zachte kaas en zoete tomaatjes. Puur en bomvol smaak. Italiaanse amuse: vlag in een glaasje

Aanmelden nieuwsbrief

Aanbevolen door Linda

  • Vitello tonnato in een glaasje. Dit klassieke Italiaanse gerecht bestaat uit een tonijnsaus met kalfsfricandeau. Dit keer heb ik er een twist aan gegeven door de combinatie om te draaien. Vitello tonnato in een glaasje
  • Feestelijke hapjes voor oud en nieuw 5 x feestelijke hapjes voor oud en nieuw
  • Een limoncello cocktail met home made limoncello, spa rood lemon, prosecco en een takje munt en blauwe bessen voor de decoratie. Limoncello cocktail
  • Varkenshaas in bladerdeeg met een champignon (truffel) saus is een kerst hoofdgerecht dat niet kan mislukken. Dit is een feestelijk vlees recept. Varkenshaas in bladerdeeg met een champignon (truffel) saus
  • Gourmetrecepten met vlees Gourmetrecepten met vlees

Instagram

lekkeretenmetlinda

Lekker eten met Linda
Instagram post 17893033330433959 🥂 FEESTELIJKE BORRELPLANK 🎄Voor borrelhapjes kun je nooit genoeg inspiratie hebben toch? Vandaag deel ik een feestelijke borrelplank met 3 dips: een zalmforel dip, een mini kaasfondue en een chili roomkaas dip. 
Naast de 3 recepten zal ik je vertellen, hoe ik een feestelijke borrelplank samenstel.

Dips mogen zeker niet ontbreken op mijn plank. Ik serveer er dit keer geen (stok)brood bij, want ik houd het graag luchtig. Op de borrelplank zie je een verzameling Haust Flatbread. Dit zijn stoere toastjes in een handig dipformaat.  Zelf maken? Klik op de link in de bio @lekkeretenmetlinda of check https://www.lekkeretenmetlinda.nl/feestelijke-borrelplank-met-3-dips/
#toast #opmooiemomenten #samenmethaust #samenwerking #kerst #borrelplank #borrel #borrelhapjes
Instagram post 17864067031581266 VOORGERECHT: GEITENKAAS PAKKETJES 🎄 Vandaag praat ik jullie even bij over de kerstrecepten van dit jaar, onder het genot van een lekker hapje: de geitenkaas pakketjes in filodeeg met een heel bijzonder ingrediënt.

Net als andere jaren heb ik allerlei losse gerechtjes bedacht, zodat je lekker kunt mixen en matchen met je eigen favoriete recepten. Wat kun je dit jaar verwachten?

Op de planning staan twee voorgerechten, een feestelijke borrelplank en twee hoofdgerechten waarvan 1 zelfs vegan! Voor het dessert staan twee heerlijke recepten klaar en ook wordt het kerstontbijt niet vergeten. Daarbij komt er nog een mooi artikel online, hoe je zorgt voor zo min mogelijk stress met kerst. Ik heb er helemaal zin in!

Zelf maken? Check de link in de bio of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/geitenkaas-pakketjes-in-filodeeg/ #kerst #kerst2019 #voorgerecht #vegetarisch #geitenkaas #hapjes
Instagram post 17849072620739220 5 X Makkelijke bladerdeeghapjes~ Bladerdeeghapjes, wie is er ook dol op? Met slechts een paar ingrediënten maak je deze makkelijke bladerdeeghapjes voor bij de borrel. Mijn ervaring is dat een lekkere warm hapje altijd goed wordt ontvangen. 
Voor dit blog zijn de 5 best bekeken bladerdeeg hapjes geselecteerd. Het favoriete hapje van manlief met chorizo zit er natuurlijk bij. Persoonlijk ben ik dol op het vegetarische hapje met geitenkaas, munt en courgette. En de kids? Zij kiezen voor de zelfgemaakte mini worstenbroodjes.  Zelf maken? Check de link in de bio of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/5-x-makkelijke-bladerdeeg-hapjes-voor-bij-de-borrel/ #hapjes #borrelhapjes #borrel #weekend #tgif #borrelen #bladerdeeg
Instagram post 17854498639673868 HARTIGE TAART MET KIP EN BOURSIN ~ iemand zin in een stuk taart? Dit is meer mijn piece of cake. Hartig, I love it!  Een quiche deze feestmaand is altijd een goed idee toch? Ik heb de inspiratie voor dit recept van manlief. Een paar weken geleden maakte hij voor het eerst verse pasta in de nieuwe keuken. De ingrediënten van de saus heb ik in de taart gestopt. Van te voren wist ik eigenlijk al dat de combinatie van gerookte spekjes, kipfilet, kastanje champignons, pesto en een kuipje Boursin een dikke hit zou zijn. Het commentaar thuis: de heren voor de taart voor hun twee te klein.... Zelf maken? Check de link in de bio of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/hartige-taart-met-kip-en-boursin/ #recepten #avondeten #hartigetaart #quiche #boursin #watetenwevandaag #lekkermakkelijk
Meer laden Volg mij op Instagram
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2019 · Lifestyle Pro op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Noodzakelijk Altijd ingeschakeld