4.5 uit 2 beoordelingen

Zalm in filodeeg

Voor de visliefhebbers heb ik vandaag een smakelijk hoofdgerecht voor kerst: zalm in filodeeg. Ik ben gek op vis. De hele dorade uit de oven blijft elke kerst een populair vis recept. Ook staan de kabeljauw pakketjes uit de oven op menig kerstmenu, als ik de bezoekersaantallen mag geloven.

Dit jaar heb ik iets met pakketjes uit de oven. Naast de zalm uit de oven, kom ik nog met vleespakketjes uit de oven. Daarbij staat er ook nog een super vegetarisch hoofdgerecht op jullie te wachten.

Maar eerst start ik met een vis recept. De zalm in filodeeg zijn eigenlijk mini hartige taartjes. Kies er nog een bijgerecht bij en je hoofdgerecht is compleet.

Voor het gebruik van filodeeg heb ik nog een fijne tip voor je. Ik heb altijd ruzie met de vellen filodeeg. Sinds kort heb het filodeeg van het merk Duca in mijn PLUS ontdekt. Dit deeg is dikker en heel makkelijk in gebruik. Dus ga hier even naar op zoek!

Zalm in filodeeg

Zalm in filodeeg

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 8 vellen filodeeg Duca ontdooid
  • 300 gram zalmfilet zonder vel
  • 2 flinke eetlepels pesto
  • snufje zout en peper naar smaak
  • 150 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel vers gesneden kruiden basilicum, bieslook of peterselie
  • extra nodig: ovenschaaltjes van 10 cm doorsnede Xenos

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de zalmfilet in blokjes van 1,5 bij 1,5 en doe in een kom. Voeg de pesto en een snufje zout en peper toe. Hussel goed door elkaar.
  • Vet de ovenschaaltjes in. Leg een vel filodeeg op het aanrecht en smeer in met olijfolie. Pak het tweede vel filodeeg en smeer dit ook voorzichtig in met olijfolie en leg op een kwart slag gedraaid op het andere vel, zodat je een ster vorm krijgt. Leg vervolgens voorzichtig over het schaaltje en duw het deeg in het bakje. Herhaal bovenstaand bij de andere 3 bakjes.
  • Verdeel de zalm over de schaaltjes. Klopt de slagroom met de eieren, Parmezaanse kaas en kruiden tot een egale massa. Verdeel het mengsel over de 4 schaaltjes. Zet 20-25 minuten in de oven.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: zet de zalm gesneden en gekruid met pesto gekoeld klaar. Maak maximaal 4 uur van te voren het slagroom ei-mengsel klaar. Ter plekke bereid je het filodeeg en vult de ovenschaaltjes met de zalm en room en gaart dit in de oven.
Zalm in filodeeg

Bewaar dit kerst recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je het terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zalm in filodeeg

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.