10 tips tegen voedselverspilling

Het zal jullie niet verbazen, dat ik uren kan praten over recepten en lekker eten. Daarbij sta ik graag met anderen in de keuken. Begin januari had ik een date met foodie vriendin Francesca om samen te koken en elkaar te inspireren met tips tegen voedselverspilling. Zet ons naast elkaar en er ontstaat een flinke lijst met inspiratie, die ik vandaag met jullie deel.

10 tips om minder voedsel te verspillen

Francesca en ik hebben eerst samen een PLUS supermarkt bezocht voor de inkopen. Ons doel was om te koken met afgeprijsde artikelen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten om zo minder voedsel te verspillen. Deze producten zijn herkenbaar aan de rood witte actiesticker en zijn nog prima bruikbaar in combinatie met restjes die je nog in huis hebt.

Minder voedsel verspillen doe je met deze 10 tips. Lees de blog voor alle tips om minder voedsel te verspillen #duurzaamheid

In de winkel kochten we o.a. afgeprijsde Hollandse wokgroente en runder chipolata worstjes. Met ingrediënten die Francesca nog op voorraad had, hebben we een heerlijk Hollands stamppotje gemaakt. Het was weer super gezellig en het resultaat kun je zien in onderstaand filmpje. We laten je zien hoe je minder voedsel verspild zonder aan smaak in te leveren.

10 tips tegen voedselverspilling

Wist je dat we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar verspillen? Echt schrikbarend veel hè? Minder verspillen is beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Van het extra geld dat overblijft, kun je zoveel leuke andere dingen doen.

Wil je ook weten hoe je minder voedsel kunt verspillen? Ik ben al erg bewust bezig met minder eten weggooien, maar ook voor mij weer een aantal nieuwe tips.

1. Zet de koelkast op 4 graden

Controleer de temperatuur van je koelkast, zodat je kwetsbare producten, zoals vlees(waren) en vis langer kunt bewaren. Goed om te weten is dat de draaiknop in de koelkast niets zegt over de temperatuur. Gebruik een koelkastthermometer voor het exacte temperatuur. Oeps, bij mij stond de koelkast op 5 graden. De temperatuur heb ik direct aangepast.

2. Bewaren van producten in en buiten de koelkast

Door producten op de juiste manier te bewaren, hoeft er minder verspild te worden. Op basis van de praktische tips tegen voedselverspilling op de site van PLUS heb ik mijn koelkast nagelopen. De grootste winst kun je behalen door vlees, vis en vleeswaren op de plank boven de groente lade te plaatsen. In het midden plaats je restjes eten en kaas. De bovenste plank is het minst koel. Die plek is uitermate geschikt voor jam en sauzen. Daarbij zijn er ook producten, zoals courgette, aubergine, paprika, komkommer en tomaat, die buiten de koelkast beter houdbaar blijven. Check voor meer bewaar tips en het verschil tussen THT en TGT de site van PLUS.

10 x tips tegen voedselverspilling. Zet je koelkast op 4 graden en zorg voor een juiste indeling. Lees de blog voor alle tips om minder voedsel te verspillen #duurzaamheid

3. Inkopen op maat

Het is handig om voordat je boodschappen doet, bekijkt wat er nog in huis is. Zowel in de koelkast, vriezer als voorraadkast. Een tip van mijn moeder is om één keer per week de koelkast leeg te halen. Zo weet je direct welke groente of vlees tegen de datum aan zit en kun je er een gerecht mee verzinnen. Check daarnaast ook even de agenda. Bij mij hangt er elke week een lijstje in de keuken met het weekmenu. Ook schrijf ik erbij of we met het complete gezin eten of niet. Hiermee houd ik dan rekening tijdens het boodschappen doen.

4. Weekmenu

Het weekmenu is een perfecte tool om minder voedsel te verspillen. Zowel Francesca en ik maken al jaren gebruik van een weekmenu. Een weekmenu heeft zoveel voordelen naast minder verspillen. Het geeft rust, zorgt voor variatie en scheelt je ook veel tijd. Mocht je willen starten met een weekmenu en tips kunnen gebruiken hiervoor, lees deze blog met tips voor een weekmenu dan even door.

10 tips tegen voedselverspilling. Minder voedsel verspillen doe je samen.

5. Boodschappenlijst

Een boodschappenlijstje maken is misschien een inkoppertje, maar het werkt wel. Zodra je weet wat er nog in huis is en je een weekmenu hebt gemaakt, is het lijstje zo gemaakt. Vergeet ook niet om de hoeveelheden bij de ingrediënten te vermelden. Het is zo zonde wanneer je teveel koopt en dit alsnog weg moet gooien.

6. Koken voor meerdere dagen (mealprepping)

Het idee van mealprepping is dat je één dag in de week het eten kookt / voorbereidt voor een aantal dagen. Het voorbereiden van de maaltijden kun je zo uitgebreid doen als je zelf wilt. De één maakt complete maaltijden, de ander snijdt groente, maakt de sauzen en weegt alvast pasta en rijst af. Het draait eigenlijk om voorbereiding en dit scheelt je tijd in de avond en waarschijnlijk zal je ook minder stress ervaren tijdens het koken. Probeer het eens uit, je hoeft niet direct voor een week vooruit te koken. Start eens met 2 dagen en kijk of het je bevalt. Bij ons is de lasagne favoriet. De schaal bereid ik voor en staat klaar in de koelkast voor manlief of kids om in de oven te schuiven.

7. Vaste kliekjesdag

In het weekmenu, maar ook als je niet met een weekmenu werkt, kun je een vaste kliekjesdag inplannen. Francesca doet dit 1 tot zelfs 2 keer per week. Ze haalt alle restjes uit de koelkast en bedenkt wat ze hiermee kan maken. Dit is echt niet zo ingewikkeld, want je hoeft je niet aan een recept te houden. Duik je kruidenvoorraad in en pak smaakmakers zoals oestersaus, mosterd of pesto erbij om je gerecht op smaak te brengen.

10 tips tegen voedselverspilling en bespaar geld, zoals koken met kliekjes en een goede koelkast indeling. Lees de blog voor alle tips om minder voedsel te verspillen #duurzaamheid

8. Koken op maat

Als je kijkt naar voedselverspilling is er winst te behalen bij de verspilling van brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Zo bewaar ik brood in de vriezer en haal per dag eruit wat we nodig hebben. Daarbij is de weegschaal ideaal om de hoeveelheden voor rijst en pasta af te meten. Vaak koken we teveel eten, omdat we bang zijn om te weinig te hebben.

9. Invriezen

Mijn grote vriend is de vriezer, tot wanhoop soms van manlief. Hij wordt gek van alles restjes die hij tegenkomt. Toch blijf ik stug alles invriezen, mocht ik er geen andere bestemming voor vinden. De restjes label ik met de datum, inhoud en voor hoeveel personen het bakje geschikt is. Mijn kinderen sporten veel. Drie keer in de week eet één van de kinderen om 17 uur. Hiervoor gebruik ik de restjes uit de vriezer om een maaltijd in elkaar te draaien. Dat scheelt mij ook nog eens tijd, zodat ik niet om 16:30 uur sta te koken.

Voor het opwarmen van het eten heb ik nog een andere tip. Eten uit de magnetron vind ik niet zo lekker. In mijn nieuwe keuken heb ik een stoomoven. Elke stoomoven heeft de functie “regenereren” dat eigenlijk gewoon opwarmen betekent. De smaak van het eten wordt hierdoor niet beïnvloed, wat bij de magnetron en opbakken wel het geval is. Door dit apparaat, ben ik sneller geneigd om restjes (in de vriezer) te bewaren en wordt er dus minder verspild.

10. Koken met restjes

Vaak wordt gedacht dat het moeilijk is om met restjes een maaltijd te verzinnen. Zo ingewikkeld is dit echt niet. Met restjes groente maak je een wokmaaltijd, rijst verwerk je in een soep, maak een hartige taart met kip, eieren en een restje prei en ui. Gebruik een halve bloemkool om groente rijst mee te maken. Ga zo maar door! Experimenteer er op los en je zult zien, dat je vaak tot verrassende combinaties komt.

Kijk eens naar de heerlijke maaltijd van Francesca en mij! Met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en restjes die nog in huis waren, maakten we een heerlijke voedzame stamppot!

Koken met restjes is één van de tips om minder voedsel te verspillen. 10 tips tegen voedselverspilling en bespaar geld, zoals koken met kliekjes en een goede koelkast indeling. Lees de blog voor alle tips om minder voedsel te verspillen #duurzaamheid

Koken is niet moeilijk en juist leuk. Hopelijk hebben we je kunnen overtuigen om vaker met restjes te koken en dus minder eten te verspillen en kosten te besparen. Ook supermarkten doen mee. Bij PLUS wordt er zo min mogelijk verspilt. Eerst worden producten afgeprijsd. De producten die niet meer verkocht kunnen worden, doneert PLUS aan bijvoorbeeld de Voedselbank of lokale kinderboerderij.

tips voor minder verspillen 6a

Heb jij nog goede tips tegen voedselverspilling? Laat gerust een reactie achter, ter inspiratie voor andere. Binnenkort kom ik met een artikel over koken met restjes, want ik ben nog lang niet uitgepraat over dit onderwerp. Dus houd de website in de gaten of wil je zeker zijn dat je niets mist, schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Bewaar deze tips op Pinterest!

Wil je deze tips opslaan zodat je ze makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

10 tips tegen voedselverspilling en bespaar geld, zoals koken met kliekjes en een goede koelkast indeling. Lees de blog voor alle tips om minder voedsel te verspillen #duurzaamheid

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS Supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.