3 x spring roll recepten (verse loempia’s)

Op zoek naar lekkere spring roll recepten? Stop met zoeken! Het fijne aan spring rolls, oftewel verse loempia’s, is dat deze variant niet wordt gefrituurd. Met deze spring roll recepten hoef je niet te koken en toch eet je lekker, vers en super gezond. De basis bestaat uit rijstpapier dat je vult met allerlei lekkere (gezonde) ingrediënten en dipt in een saus naar keuze.

Ik heb mij een beetje uitgeleefd. Ik heb niet 1 loempia recept gemaakt, maar 3 spring roll recepten: vegetarische loempia, eentje met garnalen en de ander met vlees. Zo heb ik voor ieder wat wils.

spring roll recepten

Door mijn trip naar Singapore en Bali heb ik zoveel nieuwe inspiratie opgedaan voor Aziatische gerechten. Na de gestoomde vis in bananenblad zijn nu de verse loempia’s aan de beurt. Ook in Vietnam trouwens, heb ik allerlei varianten op de spring roll gegeten. Lekker als lunch of als snack. Wat mij betreft zijn de loempia’s ook ideaal voor het diner of de komende feestdagen. Zet allerlei ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen spring rolls vullen.

Voor een feestje kun je de spring rolls makkelijk voorbereiden en gekoeld wegzetten. De onderstaande stap voor stap foto’s laten je zien hoe makkelijk je een verse loempia maakt.

Spring roll recepten

springrolls collage 2

1. Vlees spring roll

spring roll vlees

Recept voor 8 verse loempia’s met vlees:

  • 8 plakken gegrilde entrecote / rosbief (vleeswaren)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 8 vellen rijstpapier
  • 40 gram alfalfa
  • flinke hand spinazie
  • 4 theelepels zwart sesamzaad
  • dip:
    • sojasaus

Stappen om spring rolls met vlees te maken:

  1. Leg de plakken gegrilde entrecote op een bord. Meng de sojasaus met de sesamolie. Smeer met een kwastje een beetje saus op de gegrilde entrecote.
  2. Vul een (beslag) kom met warm water (niet kokend, wel heet genoeg). Dompel een vel rijstpapier 5 tot 10 seconden in het water, totdat het zacht is. Leg het rijstpapier plat op een bord.
  3. Leg een plak vlees, een pluk alfalfa en een paar blaadjes spinazie in het midden van het rijstpapier. Strooi er sesamzaad over. Zorg dat 2 cm aan beide kanten vrij blijft. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het papier tot een pakketje. Herhaal dit met de rest van het rijstpapier.
  4. Serveer met de sojasaus.

Dit recept opslaan, printen of bewaren

Van dit recept heb ik ook een los recept uitgewerkt, zodat je het kunt printen, delen of opslaan in je eigen favorieten.

2. Vegetarisch spring roll

vegetarische verse loempia

Recept om 8 verse loempia’s vegetarisch:

  • 100 gram rijst vermicelli /glas noedels
  • 8 eetlepels pinda’s (zonder zout)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels limoensap
  • 4 eetlepels vers gesneden koriander
  • 4 theelepels zeer fijn gesneden knoflook
  • 8 vellen rijstpapier
  • 1 wortel geraspt
  • 8 blaadjes sla
  • 4 theelepels sesamzaad
  • optioneel: blaadjes koriander
  • dip:
    • 4 eetlepels sojasaus
    • 2 zeer fijn gesneden kleine teentje knoflook
    • 2 theelepels rijstazijn
    • 2 theelepels vers geraspte gember

Stappen om vegetarische spring rolls te maken:

  1. Week de noedels 3-5 minuten in warm water. Giet af en laat uitlekken
  2. Maal de pinda’s fijn in de vijzel. Haal uit de vijzel en meng met de sojasaus, limoen, koriander en knoflook.
  3. Vul een (beslag) kom met warm water (niet kokend, wel heet genoeg). Dompel een vel rijstpapier 5 tot 10 seconden in het water, totdat het zacht is. Leg het rijstpapier plat op een bord.
  4. Leg 1 eetlepel van het pindamengsel in het midden van een vel rijstpapier. Voeg 1 eetlepel geraspte wortel toe. Rol 1 blaadje sla op en leg deze erop. Strooi het sesamzaad erover en eventueel een paar blaadjes koriander. Zorg dat 2 cm aan beide kanten vrij blijft. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het papier tot een pakketje. Herhaal dit met de rest van het rijstpapier.
  5. Maak een dip van de sojasaus, knoflook, rijstazijn en gember. Serveer bij de spring rolls.

Dit recept opslaan, printen of bewaren

Van dit recept heb ik ook een los recept uitgewerkt, zodat je het kunt printen, delen of opslaan in je eigen favorieten.

3. Garnalen spring roll

verse loempia met garnaal

Recept voor 8 verse loempia’s met garnalen:

  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 8 vellen rijstpapier
  • 100 gram gekookte garnalen (zonder staart)
  • 50 gram taugé
  • optioneel: gehakte cashewnoten
  • dip:
    • 4 eetlepels zoete chilisaus
    • optioneel: 1 eetlepel vers gesneden koriander

Tip: mocht je nog crème fraîche in huis hebben, meng dan een halve eetlepel met een theelepel chilisaus en smeer op het rijstpapier, voordat je de ingrediënten toevoegt. Ok, absoluut niet Aziatisch maar wel heel lekker.

Stappen om spring rolls met garnalen te maken:

  1. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in dunne plakjes. Snijd de avocado doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Haal met een lepel de reepjes eruit.
  2. Vul een (beslag) kom met warm water (niet kokend, wel heet genoeg). Dompel een vel rijstpapier 5 tot 10 seconden in het water, totdat het zacht is. Leg het rijstpapier plat op een bord.
  3. Leg 3 garnalen in het midden van het rijstpapier. Leg 2 reepjes mango en avocado ernaast. Erboven een pluk taugé. Strooi er eventueel gehakte cashewnoten over.
  4. Zorg dat 2 cm aan beide kanten vrij blijft. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het papier tot een pakketje. Herhaal dit met de rest van het rijstpapier.
  5. Maak een dip van de zoete chilisaus met de koriander. Serveer bij de vers gemaakte loempia’s.

Dit recept opslaan, printen of bewaren

Van dit recept heb ik ook een los recept uitgewerkt, zodat je het kunt printen, delen of opslaan in je eigen favorieten.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Voor dit blog heb ik gratis producten ontvangen van Asian Food Lovers. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.