Detox eetschema

Ik ben inmiddels bij dag 3 van mijn detox. De eerste 2 dagen zijn erg pittig geweest. Hierover later meer in mijn eetdagboek. Jullie hebben met name vragen over wat ik zoal eet en drink op een detox dag. Bij deze dan ook een detox eetschema en een aantal detox recepten. Als richtlijn gebruik ik “In 28 dagen van giftbelt naar tempel“. Een must have trouwens voor een goede aanpak.

In het boek staat een uitgebreide uitleg hoe de detox werkt met een samenvatting van een voorbeelddag. Gelukkig kun je normaal blijven eten en hoef je geen honger te lijden. Doordat er veel groente gegeten wordt krijg je extra vezels binnen. Die vezels zorgen dat je verzadigd bent en zijn essentieel voor een goede darmwerking! Het belangrijkste is om er veel bij te drinken (water en kruidenthee) anders kunnen de vezels hun werk niet doen.

Gezonde verse sappen

Ochtend

 • opstaan
 • glas warm water met citroen
 • droogborstelen (heb ik nog niet in huis)
 • warm douchen en daarna koud (echt doen!)
 • groot glas water
 • glas groen sap (op andere dagen thee, vers vruchtensap of ontbijtsuggesties)
 • eventueel thee
 • fruit

Middag

 • Lunch: salade zie suggesties
 • Thee, water
 • Snack: zie suggestesties

Avond

 • Start met soep / salade
 • Diner: zie suggesties
 • Thee en water

Voor het slapen

 • psylliumvezels voor het slapen gaan
 • bakjes sap/eten/ citroen uit de vriezer voor volgende dag

Detox ontbijt

Bij het opstaan start ik direct met een glas warm water met citroen en duik onder de douche. Het idee is dat je minimaal 20 minuten wacht met de rest van het ontbijt. Zo kan het citroenwater zijn werk doen. De warm/koud douche is echt een aanrader. Ik kikker er helemaal van op. Dan komt het groene sapje. Dat is voor sommige waarschijnlijk even wennen. Het is een combinatie van spinazie, bleekselderij, appels, kruiden, gember, citroen en limoen. De gember zorgt ervoor dat ik geen trek heb ik koffie! Eigenlijk moet je het hierbij laten. Nu red ik het niet om alleen een glaasje sap te nemen. Ik eet er nog iets bij. Al merk ik wel dat mijn portie yoghurt, teff of havermout kleiner is dan normaal!

Eetschema ontbijt

Een aantal detox ontbijtrecepten:

Lunch

Voor de lunch geeft de detoxcoach je een recept voor een “Full of life” salade. Hiermee bedoelt ze dat je luncht met verse ingrediënten, zonder brood! De basis is bladgroente met heel veel verschillende groente, eiwitten, smaakmakers, verse kruiden, olijfolie en citroen. Het is niet de bedoeling dat je elke dag de “Full of life” salade eet. Varieer in soorten salades, elke dag andere groente en denk ook aan soep, rijstwafel of boekweitwraps met groente etc. Het draait om variatie en elke dag andere groente eten. Persoonlijk vind ik het ook fijn om er nog glutenvrije koolhydraten aan toe te voegen in de vorm van quinoa, amaranth, gierst, boekweit etc. Daarnaast zijn boekweitwraps een fantastisch alternatief voor de boterham! Bak een grote lading en vul ze met groente en eiwitten. En je kunt ze ook nog invriezen.

Detox eetschema lunch recepten

Detox lunch recepten

Diner

De groente staat centraal deze weken. Ik let er dan ook op dat minimaal de helft van mijn bord uit groente bestaat. Eigenlijk kun je heel veel blijven eten. Om glutenvrij te eten, dien je een aantal koolhydraten te vervangen. Voor witte rijst gebruik je ronde rijst / zilvervliesrijst. De pasta vervang je door boekweitpasta (natuurwinkel) en aardappels mogen wel, maar in de schil. Voor een extra portie groente, kies je voor een kopje soep bij het diner. Het vlees laat je even staan en hiervoor in de plaats komt vis, schaal en schelpdieren en peulvruchten.

detox eetschema diner recepten

Detox diner recepten

Tussendoortjes

Ik luister goed naar mijn lijf. In de ochtend heb ik vaak geen tussendoortje nodig. ‘s Middags juist wel, dan is de tijd van de lunch naar het diner te lang. Alle kant en klare snacks zijn uit den boze. Zelf maken is vaak ook nog veel lekkerder. Het kost meer tijd, dat besef ik ook. Gebruik de zondag dan ook als kookdag om het sapje van de ochtend, snacks en andere gerechten voor te bereiden.

detox eetschema tussendoortjes recepten

Detox tussendoortjes recepten

Zoals je kunt zien, mag je gelukkig nog steeds heel veel eten. Juist door een aantal voedingsmiddelen uit te sluiten, word ik creatiever om op zoek te gaan naar oplossingen. Nu ben ik net gestart met de detox. Ik verwacht nog genoeg nieuwe ideeën te krijgen. Bovenstaande lijstjes zal ik de komende tijd dan ook aanvullen. Heb jij nog goede tips voor een het ontbijt, lunch, diner of tussendoortje? Post gerust hieronder ter inspiratie voor andere en ook voor mij:)

Verder kan ik mij voorstellen dat je nog vragen hebt over mijn detox. Wil je het zelf ook eens proberen? Wat lijkt je lastig? Zijn er nog onderdelen waar je hulp bij kan gebruiken? Laat het mij weten, dan neem ik dit de komende tijd mee in mijn blogs.

De lekkerste detox recepten van mijn site heb ik alvast voor je verzameld.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.