Kip pilav met perzik en rijst

Bepaalde gerechten en de bijbehorende geuren doen mij aan mijn jeugd denken. Zo ookkip pilav met perzik en rijst. Mijn moeder maakte dit altijd met behulp van een pak Knorr Wereldgerechten. Inmiddels is deze variant uit het assortiment. Nu vind ik het een uitdaging om zo’n recept eens zelf te maken. Ik durf te zeggen dat het resultaat van de kip pilav nog beter van smaak is dan het kant en klare pak.

Van te voren was ik benieuwd of iedereen thuis het gerecht wel zou lusten. De saus is pittig en zoet tegelijk. Daarbij is manlief geen liefhebber van paprika en het liefst eet hij deze groente in mini blokjes gesneden. Om hem een plezier te doen, heb ik minder paprika gebruikt en een kleine courgette toegevoegd. Uiteindelijk was hij erg enthousiast. “Heb je dit helemaal zelf gemaakt? Dit lust ik graag nog een keer.”

Oh en nog even een opmerking. De ingrediënten lijst is misschien wat langer dan je gewend bent. Laat je hierdoor niet afleiden. Voor dit recept heb je nu eenmaal meer ingrediënten nodig. Dit komt alleen al door de 4 soorten groente die erin verwerkt worden! Daarbij zijn de overige producten vrij standaard en staat vast al in het keukenkastje.

kip pilav met perzik en rijst

Kip pilav met perzik en rijst

Recept voor 4 personen:

  • 200 gram rijst
  • 2 uien
  • 2/3 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine courgette
  • 350 – 400 gram kipfilet
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal badjak (of andere sambal naar keuze)
  • 1/2 blokje kippenbouillon
  • 250 gekookt water
  • 3 rijpe perziken (of uit blik)
  • 1/2 eetlepel gembersiroop (of een paar eetlepels sap van perziken uit blik)
  • voor erbij: verse koriander en geroosterde cashewnoten

Stappen om kip pilav met perzik en rijst te maken:

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Snijd de uien en knoflook fijn. De paprika’s en courgette in reepjes. Snijd de kip in blokjes.
  3. Verwarm een koekenpan en fruit hierin de uien en knoflook een paar minuten. Voeg de tomatenpuree toe, paprika, courgette en kip toe totdat en roer een paar minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Dan trekken de smaken juist van stap 4 in de kip.
  4. Vervolgens voeg je de ketjap, sambal, blokje kippenbouillon en gekookt water toe. Roer goed door elkaar zodat het blokje oplost. Laat op een zacht vuurtje een minuut of 10 pruttelen. Schil en snijd ondertussen de perziken in reepjes of gebruik perziken uit blik. Voeg de gembersiroop toe of wat sap uit blik. Verwarm het fruit nog even kort mee.
  5. Serveer de saus met de rijst. Maak eventueel af met verse kruiden en geroosterde noten.

Tip: als er kinderen mee-eten kun je ook achteraf op je bord een beetje sambal toevoegen.

Tip: wil je ook zo’n rijst bolletje op je bord? Bedek een kopje of kommetje met huishoudfolie. Vul met de rijst en druk iets aan. Zet op zijn kop en tik op de bodem. Vervolgens valt het bolletje op je bord.

kip pilav met perzik en rijst

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.