Nog geen beoordelingen

Aardappelpuree met munt

Dit bijgerecht voor de feestdagen is favoriet bij mijn kinderen: aardappelpuree met munt. Om eerlijk te zijn is het ook niet eens mijn recept. Voorlopig is dit mijn laatste losse voor- of bijgerecht. Vanaf morgen ga ik los met mijn kerstmenu. Stay tuned!

De avond voordat ik naar Bali vertrok, zijn wij met het gezin uit eten gegaan (op verzoek van de kinderen). Zo zaten wij op een maandagavond in een zakelijk restaurant zonder een kindermenu. Bij een van de gerechten werd deze aardappelpuree met munt geserveerd. Een topper!

Mam, kun je dit thuis ook maken? Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb contact opgenomen met de keuken en voila, hieronder staat het resultaat.

aardappelpuree met munt

Voor deze aardappelpuree zijn een paar zaken belangrijk. Zorg dat je goede bloemige of zeer kruimige aardappelen hebt. De romige volle smaak krijg je door kookroom en roomboter te gebruiken. Normaal gebruik ik een beetje melk en geen kookroom. Dit blijkt toch wel het ingrediënt te zijn dat voor extra smaak zorgt. De bijzondere touch ontstaat door de takken van de munt mee te koken en de blaadjes aan het einde van de bereiding toe te voegen.

Door de aardappelpuree in een koekjesvorm of bakring te presenteren, maak je van iets simpels een feestelijke uitvoering.

aardappelpuree met munt

Aardappelpuree met munt

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
 • 1 kilo aardappelen bloemig of zeer kruimig
 • 3 takken munt
 • 200 ml kookroom
 • 25 gram roomboter
 • klein geperst teentje knoflook
 • Snufje zout peper en nootmuskaat

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Schil en was de aardappelen. Verwijder de blaadjes van de munt en houd apart. Snijd de stelen grof. Kook de aardappelen zoals je gewend bent en kook de munt stelen mee. Giet af en laat droog stomen (zonder deksel op de pan).
 • Stamp de aardappelen tot een puree. Voeg de kookroom, roomboter en knoflook toe. Breng op smaak met een snufje zout, peper en nootmuskaat.
 • Snijd de muntblaadjes fijn en voeg toe aan de puree.

Linda’s Tips

 • Tip: wil je de aardappelpuree met munt op een bijzondere manier serveren? Gebruik een kerstkoekjes vorm of een bakring. Leg op het bord en schep met een lepel de aardappelpuree erin. Druk aan met de bolle kant van de lepel en verwijder voorzichtig de vorm.
 • Tip: de puree is het lekkerst om vers te eten. Wil je de aardappelpuree toch graag in zijn geheel voorbereiden en later verwarmen? Maak de puree. Zet in een ingevette ovenschaal 20 – 25 minuten afgedekt met aluminium folie in de oven op 180 graden.

Kerstmenu suggestie

Italiaans amuse: Italiaanse vlag in een glaasje

***

Gebraden kip van Jamie Oliver

Geroosterde groente

Aardappelpuree

***

Verwentoetje

***

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstinspiratie.

Instagram

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.