4.2 uit 23 beoordelingen
20 minuten
koken 10 minuten

Zelf vijgenjam maken

Zelf vijgenjam maken met verse vijgen uit de boom. Het vijgen seizoen is van augustus tot en met oktober. Tijd om deze heerlijke vrucht in de spotlight te zetten met zelfgemaakte vijgenjam.

Mijn grote trots in de tuin is onze vijgenboom. Wij kregen deze cadeau van onze oude buren. De boom staat de shinen in een bak en is verlicht met een lampje, zodat de boom ‘s avonds mooi zichtbaar is. Vijgen kun je het hele jaar door kopen in de supermarkt, alleen zijn ze dan niet van Nederlandse bodem. Plant dus een boom in je tuin en geniet van heerlijke verse vijgen.

Zelf vijgenjam maken

Onze boom geeft zoveel vijgen, daar kunnen we niet tegenop eten. De oplossing is vijgenjam maken. Voor het basisrecept maak ik gebruik van het boek Jam & Zuur van Philippine van der Goes. Hierin staan alle basis technieken voor zelf jam maken.

Vijgenjam maken

Voor zelf jam maken heb je naast fruit, geleisuiker en citroensap nodig. Om het fruit te binden is er pectine nodig. Dit zit van nature in fruit, hoewel het ene soort fruit meer pectine bevat dan een ander. In geleisuiker zit ook pectine en dit wordt geactiveerd door iets zuur zoals citroensap. Met deze twee ingrediënten wordt de jam dik, zonder dat de jam lang ingekookt hoeft te worden. Vitamines en mineralen blijven zo beter behouden.

De verhouding fruit / suiker voor zelf jam maken is 1:1. Vijgen zijn van zichzelf vrij zoet. Om die reden gebruik ik bij vijgenjam minder suiker.

Vijgenjam recept

Voor nog meer smaak kun je een snufje kaneel, chinees vijfkruidenpoeder of rozemarijn meekoken.

De bereiding van vijgenjam is eigenlijk heel makkelijk. Voordat je aan de slag gaat is een goede voorbereiding belangrijk. Zet een schoteltje in de diepvries voor de test om te zien of de jam klaar is. Zorg ook dat de jampotten zijn gesteriliseerd en ga dan aan de slag met vijgenjam maken.

Vijgenjam zelf maken

Zelf vijgenjam maken

Ingrediënten

Aantal personen1 kilo
  • 1 kilo vijgen
  • 500 gram geleisuiker
  • 5 eetlepels citroensap van 1 citroen

Extra nodig

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Stappen voor zelf vijgenjam maken:

  • Leg een schoteltje in de vriezer.
  • Steriliseer de lege jampotten. Hiervoor zijn verschillende methodes. De klassieke manier is uitkoken. Breng een grote pan met water aan de kook. Zorg dat de potten geheel onder staan. Kook de potten 15 minuten uit en voeg de laatste 5 minuten de deksels en eventuele weckringen en klemmetjes toe. Laat alles op zijn kop drogen op een schone theedoek.
  • Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd in kwarten. Breng een pan met de vijgen, geleisuiker en de citroensap aan de kook. Laat de vijgenjam 10 minuten koken. Schep het schuim dat boven komt drijven eraf met een schuimspaan. Pureer de jam met een staafmixer tot een egale massa.
  • Doe de schoteltjes test om te kijken of de jam goed geleert. Schep een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
  • Vul de gesteriliseerde potjes tot aan de rand en laat op zijn kop afkoelen. Zet de potjes in de voorraadkast en daar zijn ze een jaar houdbaar.

Linda’s Tips

  • Tip: vijgenjam is heerlijk op brood, maar ook bij een kaas plank of in yoghurt.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.