10 budgettips voor boodschappen

10 x budgettips voor boodschappen en bespaar op een eenvoudige manier op het boodschappenbudget. Lekker en gezonder eten is duur. Ben je het daar mee eens of niet? Nee, wat mij betreft hoeft gezond eten niet duur te zijn. Met een aantal simpele budgettips en handigheidjes kan je makkelijk geld besparen. Hoe ik dat doe, lees je hier.

Allereerst wat is nu gezonde voeding? Over dit onderwerp is ontzettend veel informatie te vinden met ook ontelbaar veel verschillende meningen. Mijn uitgangspunt is vers en puur zonder allerlei toevoegingen. Daarbij staat gemak centraal, dus koken met betaalbare ingrediënten die je dichtbij koopt uit de supermarkt, streekwinkel of markt. Hiermee kan je lekkere & gemakkelijke recepten maken.

1. Weekplanning en voorbereiding

Een van de basisregels voor gezond eten is een weekmenu. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je bij moeilijke en drukke moment niet de pizzalijn belt of een vette snack gaat halen. Met een goed gevulde voorraadkast, koelkast en vriezer tover je in een mum van tijd lekkere en gezonde gerechten op tafel. Dit houdt ook in boodschappen doen met een ouderwets lijstje en een volle maag. Zo voorkom je impuls aankopen of dat je teveel in de winkelwagen legt. Enne, eventuele kinderen blijven liever thuis. Zo belandt er niet weer een of ander roze toetje of dierenkoekjes in de wagen.

2. Grote schoonmaak van de (koel)kast

Voordat je start met geld uitgeven, eerst kijken wat er nog in huis is. Ik weet dat het niet het leukste werkje is, maar die koelkast moet echt even schoon. Ik durf te wedden dat er bij jou ook van alles uit de koelkast komt, waar je het weet niet meer van wist. Heb je een vriezer, eet deze dan eerst eens leeg. Welke producten uit de voorraadkast zijn over de tht? Vaak hoef je het niet direct weg te gooien, zaken als rijst, pasta of bonen zijn heel lang houdbaar. Maak dus eerst eens op wat je in huis hebt.

3. No waste

Gezond en prijsbewust eten, betekent ook zo min mogelijk weggooien. Pak de weegschaal erbij en weeg de hoeveelheden af naar grootte van je gezin. Kleine moeite toch? En eventuele restanten groenten verwerk je in de salade bij de lunch of verdwijnen in een fritatta of soep. Rijpe bananen op de fruitschaal? Gooi ze niet weg, maar maak er bananenijs van. Ik schreef eerder een blog met tips om geen eten weg te gooien. Of kook bewust voor meerdere keren deze spaghetti bolognese leent zich hier uitstekend voor en vries dit in. Geen vriezer? Investeer hierin, de aanschaf betaalt zich snel terug. Op sites als Marktplaats vindt je altijd een 2e hands exemplaar voor een vriendelijk prijsje.

zoete aardappel bowl met zwarte bonen

4. Goedkope producten

Maak een lijst met goedkope en gezonde producten. Zo zijn ui, prei en knoflook lekkere smaakmakers. Peulvruchten zitten boordevol vezels en eiwitten en zijn dan ook een goed alternatief voor vlees. In de vriezer zijn tegenwoordig ook steeds meer goede producten te vinden die niet onderdoen voor de kwaliteit van vers. Wat dacht je van blauwe bes, spinazie of doperwten? Vergeet ook niet om met de seizoenen mee te eten; groenten en fruit is dan niet alleen beter van smaak maar ook beter voor je portemonnee.

5. Kruidentuin

Ik ben gek op verse kruiden, alleen zijn ze behoorlijk prijzig. Omgerekend kost een flowpack (€1,39 voor 15 gram) ruim € 90 per kilo. Leg een klein kruidentuintje aan, ook al heb je maar een beperkte ruimte. Een pot of hangende zak kan je altijd wel kwijt en is zo makkelijk binnen handbereik.

6. Zelf raspen, schillen en snijden

Gezond eten is terug naar de basis. Dit betekent ook geen voorgesneden groenten. Zelf schoonmaken is eigenlijk zo gebeurd. Kost je misschien 5 – 10 minuten meer, maar dat kan je ook doen met je favoriete serie op de achtergrond. Een ander voorbeeldje is zelf kaas raspen. Vele malen goedkoper dan een kant en klaar zakje en is ook nog eens lekkerder.

Budgetvriendelijke boodschappen

7. Geen kant en klaar meer

Koop geen kant en klare gerechten meer en laat alle zakjes en mixjes links liggen. Zo’n verpakte maaltijdsalade lijkt vaak gezond en handig. Heb je wel eens de ingrediënten declaratie gelezen? Zelf maken is goedkoper en nog lekkerder ook. Ik kan mij herinneren dat ik een paar maanden geleden een ambachtelijke couscoussalade kocht met 50 (!) ingrediënten. Normaal maak ik het altijd zelf, maar ja ik zwicht ook wel eens door de commercie of omdat ik het mezelf makkelijk wil maken.

8. Shop till you drop

Het is misschien een open deur intrappen, maar waarom zou je niet de aanbiedingen in de gaten houden? Koop jouw favoriete producten groot in en vul je voorraadkast ermee. Bij de Turkse of Marokkaanse winkel kan je terecht voor noten, zaden en bonen. Bij de Toko koop ik mijn kruiden in, zo’n busje gemberpoeder is bij mij zo op en daar koop ik voor hetzelfde geld een grote zak. Ga ook eens vaker naar de markt. Loop de visboer dan zeker niet voorbij. Verse makreel is goedkoop en zit boordevol omega 3. Nu hoef je niet elke week verschillende winkels of de markt af te struinen. Eens per maand of 1 x per 2 weken grote boodschappen doen kan natuurlijk ook.

budgettips voor boodschappen

9. Koken met Aanbiedingen

Tja, dan heb je producten gekocht die in de aanbieding zijn, maar wat kook je ermee? Sinds een paar maanden bestaat de App Koken met Aanbiedingen. Iedere dag makkelijke en snelle recepten met aanbiedingen uit de supermarkt. Naast het bewaren en delen van recepten kan je ook bijhouden hoeveel je bespaart. Ideaal!

10. Neem je eigen lunch mee

Oeps, deze laatste tip vind je misschien lastig. Heb jij enig idee hoeveel geld je gemiddeld besteed in de kantine? Vaak al snel € 5,- voor brood, beleg en een drankje. Het is misschien even wennen om met je zelfgemaakte salade aan te komen. Overleg eens met collega’s, misschien willen meer mensen die stap zetten en samen sta je sterker.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om lekker, gezond en toch budgetvriendelijk te eten. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Daarbij bepaal je zelf waar jij jouw geld aan uit geeft. Worden het die mooie nieuwe laarzen of kies je voor een kar met gezonde producten? Je hebt het zelf in de hand! Succes met het maken van jouw keuzes. Heb jij nog goede budgettips voor de boodschappen? Deel deze gerust hieronder.

Heb je de smaak van budget vriendelijke boodschappen te pakken? Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Laat je inspireren door deze verzameling budget recepten en duik de keuken in.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.