Stressvrije kerst met deze tips

Heel Holland Proefkookt, zo voelde het afgelopen zaterdag bij het PLUS proefkook kerstdiner tijdens de speciale kerstuitzending van RTL Koffietijd. Samen met Francesca, Laura en Leonie zat ik in een panel om alle kook vragen te beantwoorden van onze fans die thuis live aan het koken waren. Proefkoken is het recept voor een stressvrije Kerst. Het was een te gekke middag! Vandaag deel ik mijn tips voor een onbezorgde Kerst en als bonus deel ik het complete 6 gangen PLUS kerstdiner.

De maand december is voor iedereen druk en de kerststress maakt het er niet makkelijker op. Zijn alle cadeautjes voor onder de boom ingekocht? Wat wordt het kerstmenu? Hoe passen we met zijn allen aan tafel? Hoe krijg je alle gerechten op tijd op tafel? Menigeen krijgt hier stress van en dat is eenvoudig op te lossen: proefkoken. Koken is juist leuk, plezier in de keuken nog belangrijker en samen genieten van lekker eten is wat we willen toch?

Stressvrije kerst met deze tips

Stressvrije Kerst met deze tips

1 Proefkoken

Het zal je niet ontgaan zijn. De trend voor een stressvrije Kerst dit jaar is proefkoken. Zeker als je kiest voor recepten die je nooit eerder hebt gekookt. Hoe fijn is het om een rollade vullen en opbinden eerst eens uit te proberen? Of proefkook de roomsaus voor bij de varkenshaas, zodat je zeker weet dat deze niet schift. Zie het als een generale repetitie waardoor je beslagen ten ijs komt tijdens Kerst. Je hebt nog een paar dagen tot Kerst. Bepaal welk gerecht je nog wilt proefkoken. Vraag of de buren of vrienden lekker komen proeven, wel zo gezellig toch?

2 Voorbereiden

Naast het proefkoken is een goede voorbereiding key. Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis heb. Koken is helemaal niet moeilijk. Als je het recept volgt, komt het goed. Kijk dan ook per recept welke handelingen je alvast kunt voorbereiden. Begin met het snijwerk en leg de ingrediënten per gerecht klaar. Bepaal vervolgens welke voorbereidingen je al kunt doen. Een soep, ragout of dessert kun je vaak in zijn geheel al maken.

3 Vraag om hulp en kook samen met je gezin, familie of vrienden

Samen in de keuken staan is zoveel gezelliger, dan alles in je eentje doen. Zo doe ik alle voorbereidingen samen met manlief. We zetten een muziekje aan en verdelen de taken. Vraag om hulp bij het bereiden van het kerstdiner. Hoe leuk is het om weer eens met je ouders in de keuken te koken of dat je samen met je broer of zus in de pan staat te roeren?

Natuurlijk kun je ook hulp vragen door vooraf de taken te verdelen. Zo maakt mijn zusje dit jaar het voorafje en mijn moeder het dessert. Manlief en ik focussen ons op de amuse en het hoofdgerecht met de bijgerechten.

4 Koop een verspakket

Zie je het toch niet zitten om een rollade op tafel te zetten of een hele kalkoen te vullen? Maak het je dan makkelijk en koop een verspakket van het Feest Moment. Dit zijn stuk voor stuk heerlijke hoofdgerechten, zoals een hertenbiefstuk met saus, een gevulde flespompoen als vegetarische eyecatcher of een paddenstoelen ragout. Met de stap voor stap instructie kan het kerstdiner eigenlijk niet mislukken.

5 Relax

Mijn laatste tip voor een stressvrije Kerst is relax! Met Kerst moet alles altijd perfect zijn. De verwachtingen zijn torenhoog en zodra er iets niet gaat volgens planning, is de teleurstelling groot. Laat dit los, geniet en relax. Met Kerst draait het om met geliefden, familie en vrienden aan tafel te zitten en samen goed te eten en nieuwe herinneringen maken.

PLUS proefkook kerstmenu

Naast de tips voor een onbezorgde Kerst deel ik ook nog graag het PLUS proefkook kerstdiner van de speciale kerstuitzending van Koffietijd. Wij hebben alle gerechten mogen proeven en het was echt zalig. Ik ben zo geïnspireerd geraakt dat wij de rollade al twee keer hebben gemaakt. De recepten kun je hier allemaal vinden. Ben je nog niet uit je kerstmenu en kun je nog meer inspiratie gebruiken? Download de PLUS app voor meer inspiratie tijdens de feestdagen en maak kans op mooie prijzen.

Tip voor een stressvrije Kerst: proefkoken

Chatpanel

De chefs van Koffietijd hebben samen met onze geselecteerde volgers live het PLUS proefkook kerstmenu bereid. Via de live Facebook stream hebben Francesca, Leonie en Laura en ik in het chatpanel alle vragen beantwoord. In 2 uur tijd hebben we honderden reacties gekregen. Echt niet normaal zoveel! Ik heb zo ontzettend genoten.

Stressvrije kerst met deze tips

Ik heb voor jullie de meest gestelde vragen en antwoorden van de chatsessie verzameld:

  • Bij de bouillon van paddenstoelen worden de paddenstoelen afgeblust met witte wijn. Voor als je gasten hebt die liever geen alcohol gebruiken, kun je deze stap achterwege laten.
  • De gevulde appeltjes waren de verrassing van het menu. Ik heb hier zoveel leuke reacties over gelezen. Mocht je nog vulling over hebben, gebruik dit dan om bladerdeeg flappen van te maken.
  • Over de rollade kwamen de meeste vragen. Je kunt de rollade van te voren vullen, inwikkelen met vershoudfolie in de koelkast en op het moment suprême aanbraden en laten garen in de oven. Heb je geen ovenvaste braadpan met deksel gebruik dan een ovenschaal en dek het vlees af met aluminium folie. De rollade is gaar als het vlees een kerntemperatuur heeft van 70 graden. Voor als je geen thermometer hebt, kun je een satéprikker in het vlees prikken. Als het sap troebel is dan is ie nog niet gaar, bij helder sap wel. Ter vervanging van varkensvlees kun je ook een rollade van kip, rund of lam kopen.
  • De vragen over het dessert heeft onze bakkoningin Laura natuurlijk beantwoord. De triffle ziet er spectaculair uit in de glazen schaal. Je kunt hiervoor ook mooie glazen of weckpotjes gebruiken. Het handige aan de triffle is dat je dit dessert 3-4 dagen van te voren kunt maken! Veel mensen vroegen zich af welke soort zetmeel er in het biscuitdeeg mag: dit is maizena.
Tips voor een stressvrije kerst: zorg voor een goede voorbereiding

Bij thuiskomst heb ik direct alle resultaten op Instagram bekeken met #PLUSproefkoken en #proefkoken. De foto van Charlotte is de winnaar. Je hebt een giftcard van € 150,- van PLUS gewonnen!

Ik hoop dat jullie net als ik na het proefkoken zoveel zin hebben in Kerst. Wees voorbereid en relax. Geniet, goed eten is samen eten.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alweer dag 14 van de adventskalender! Time flies? Vandaag zat er als verrassing in #proefkoken met @lekkeretenmetlinda . Super leuk om te doen??‍???‍?

Een bericht gedeeld door Charlotte Florianne (@charlotteflorianne) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

??‍? Samen met @koffietijd.5uurlive heb ik mogen meedoen aan het kerst #proefkoken ?. Deze heerlijke producten zijn van @plussupermarkt en de recepten van @lekkeretenmetlinda. Het hoofdgerecht is to be continued ? #proefkoken #ad #samenwerking #foody #plussupermarkt #christmas #dinner

Een bericht gedeeld door Anouk Shanice (@anoukshanice) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En het nagerecht: trifle! Voor het eerst gemaakt. Helaas ging het de eerste keer mis voor het biscuitdeeg, maar de tweede poging is geslaagd. Wel een andere presentatie van gemaakt. Er waren nog granaatappelpitjes over en daarbij een beetje biscuit erop met chocolade. De familie heeft ervan genoten ?? #PLUSproefkoken #proefkoken #genieten #trifle #kerstdiner

Een bericht gedeeld door Nathalie NL 33 (@hongerwolf) op

enjoy X-mas met Linda

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Bewaar deze foto op Pinterest!

Wil je deze tips opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Stressvrije kerst met deze 5 tips van proefkoken, een goede voorbereiding, relax, vraag om hulp en koop een verspakket

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.