5 uit 1 beoordeling

Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken! Het is bramen seizoen is aangebroken. De smaak van deze delicate fruitsoort is zo onwijs lekker. Bij ons thuis is manlief de ‘bramenspotter”. Op vakantie en thuis is hij altijd op zoek naar rijpe bramen. Dichtbij huis heeft hij een enorme struik van wel 20 meter gevonden. Kom Lin, we gaan bramen plukken dan kan ik zelf bramenjam maken.

Een volgende keer zal ik een pluk outfit aantrekken. Het is niet zo handig om met slippers en een jurkje bramen te plukken. De brandnetels hadden mijn benen snel gevonden. Maar goed, dit mocht de pret niet drukken. Binnen no time waren twee bakjes gevuld en de oogst bleek bijna 900 gram te zijn voor zelfgemaakte bramenjam.

zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Zodra er jam gemaakt wordt, pakken wij het boek Jam & Zuur erbij van Philippine van der Goes. Dit is een fijn basisboek waarin o.a. alle tips en trics voor zelf jam maken worden uitgelegd. Dit is dan ook een jam zoals jam hoort te smaken te vergelijken met Bonne Maman kwaliteit.

Voor zelf bramenjam maken heb je naast de bramen, geleisuiker en een citroen nodig. De verhouding fruit / suiker voor zelf jam maken is 1:1. Als je wilt kun je de bramenjam minder zoet maken door de verhouding aan te passen of gebruik geleisuiker speciaal voor half zoete jam.

Heb je de smaak van zelf jam maken te pakken? Bekijk dan ook eens het recept voor vijgenjam maken.

zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Ingrediënten

Aantal personen1 portie 500 gram
  • 500 gram verse bramen
  • 500 gram geleisuiker
  • sap halve citroen

Extra nodig

  • extra nodig: gesteriliseerde weckpotjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je zelf bramenjam?

  • Was de bramen voorzichtig en leg op een schone theedoek en dek voorzichtig droog.
  • Verwarm de bramen met het suiker en citroensap in een pan met dikke bodem.
  • Kook de jam 10 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig met een pollepel en kook de bramen de laatste 4 minuten op hoog vuur. Mocht er schuim op drijven verwijder dit dan met een schuimspaan.
  • Om te checken of de jam goed geleert maakt Philippine gebruik van de schoteltjes test. Terwijl de jam kookt zet je een schoteltje in de vriezer. Na de kooktijd schep je een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
  • Vul de gesteriliseerde weckpotjes tot aan de rand en zet 10 minuten op zijn kop. Zet de potjes in de voorraadkast en daar zijn ze zeker een half jaar houdbaar.

Linda’s Tips

  • Tip: mocht je zelf een bramen struik hebben, dan zijn de besjes niet allemaal tegelijk rijp. Pluk een paar keer per week de rijpe vruchten. Was voorzichtig en dek droog en bewaar in de vriezer. Zodra je een grote hoeveelheid hebt, laat je het fruit ontdooien om er direct jam van te maken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten met zelf jam maken is dat de verhouding fruit en suiker 1:1 is.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Deze blogpost bevat een affiliate-link naar Bol.com. Mocht jij iets bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.