Vis eten heb ik als slagersdochter niet echt van huis uit meegegeven. Het feit dat mijn vader ooit bijna gestikt is in een graatje, werkte ook niet echt mee. Ik heb dit mezelf echt moeten aanleren. Manlief is een enorme liefhebber en heel precies in fileren dus inmiddels is het goed met mij gekomen (en bij mijn ouders trouwens ook).
Vis klaarmaken is helemaal niet zo ingewikkeld, zoals ik vroeger altijd dacht. Zalm staat bij ons regelmatig op het menu. Het is een veelzijdig stukje vis dat eigenlijk weinig nodig heeft. Even grillen of bakken met een beetje zout of peper. Heerlijk bij een aardappel uit de oven en groente. Zalm uit de oven is helemaal makkelijk.
Voor de pesto wil ik je aanraden om het eens zelf te maken. Alle ingrediënten gaan in de keukenmachine en klaar ben je. Je zal niet alle pesto nodig hebben voor dit recept. Gebruik de rest op een sandwich met gegrilde courgette of bewaar in de vriezer in een ijsklonthouder. Zo heb je altijd een portie bij de hand.
De zelfgemaakte pesto maakt de zalm speciaal. Het oog wil ook wat, dus het visje is verpakt in een bootje. Het ziet er bijzonder uit, terwijl het maken een fluitje van een cent is. Met de zalm met pesto uit de oven, fleur je de doordeweekse maaltijd op. Of serveer de zalm als onderdeel bij een dinertje.
Wat heb je nodig:
- 4 stukken zalmfilet 100 – 150 gram, zonder vel
- 1 bos basilicum
- 50 gram pijnboompitten
- 50 gram pecorino (schapenkaas) of Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 75 – 100 ml zachte extra virgine olijfolie
- snufje peper en eventueel zout naar smaak
- extra nodig: bakpapier & keukentouw
Hoe maak je het klaar:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Doe de basilicum, pijnboompitten, kaas, knoflook, olijfolie en peper en zout in de keukenmachine en pureer tot een fijne massa. Kijk hier voor een volledige bereidingswijze van de pesto.
- Leg elk stuk zalmfilet op een stuk bakpapier. Smeer in met een flinke eetlepel zelfgemaakte pesto. Knoop de uiteinde dicht tot een (open) bootje.
- Zet 10 minuten in de oven. Serveer direct.
Tip: je hoeft de zalm niet te verpakken. Je kan het ook in een ovenschaal (beetje olijfolie in de schaal doen) of op aluminium folie garen.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
pesto met zalm is zo lekker! Wij eten het hier ook vaak 🙂