Een paar weken geleden reviewde ik de Vita Juicer. Nu dit apparaat op mijn aanrecht staat, ben ik druk bezig met gezonde sap recepten. Vaak gebruik ik 1 soort groente en wat fruit. Ik zoek er geen recepten voor op, maar kijk wat ik in huis heb. Inmiddels heb ik een aantal fijne combinaties gevonden, dus vandaag een overzicht met 5 lekkere sap recepten.
Een extra smaakmaker zijn verse groene kruiden of gember. Met name dit laatst is misschien even wennen. Ik heb gember echt moeten leren eten. Inmiddels ben ik er dol op en schroef ik mijn intake op. Mede omdat het een goed bestrijdingsmiddel is voor migraine. (Gelukkig heb ik al 2 jaar geen aanval gehad!)
Bij het experimenteren gaat soms ook wel eens iets mis. Zo was een sapje met spinazie, peer, wortel, mandarijn en bloemkool geen succes. Het sap rook teveel naar bloemkool en ook de smaak overheerste. Zoonlief vond het sapje vies en dronk zijn glas niet leeg. Onderstaande recepten zijn door de keuring gekomen. Geniet ervan.
Bietensap
Mijn absolute favoriete sapje is dit pittige bietensap. De chili peper en het stukje gember geven je lijf een enorme boost. Daar kan geen energiedrankje tegen op.
- 2 kleine geschilde bietjes
- 1 appel
- 1/2 chili peper zonder zaadjes
- 1 stukje gember (+/- 1 cm)
Spinazie komkommersap
Een sapje met spinazie maak ik graag, als wij een druk weekend achter de rug hebben gehad. Een kleine compensatie voor het vitaminetekort.
- 100 gram spinazie
- 1/2 komkommer
- 1 flinke appel
- optioneel: verse kruiden zoals peterselie of koriander
Tomatensap
Op het einde van de dag kan ik wel een oppepper gebruiken. Ik ben gek op dit tomatensapje.
- 2 flinke, rijpe (pomodori) tomaten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 stukje gember (+/- 1 cm)
Aardbeiensap
Het aardbeiensap is lekker zoet en favoriet bij mijn kinderen.
- flinke hand aardbei
- 1 rijpe peer
- optioneel: verse muntblaadjes
Wortelsap
Alleen al om de kleur, drink ik dit sapje graag. Voeg er een beetje olie toe, dit bevordert de opname van B-caroteen in de wortels.
- 4 flinke wortels
- 1 appel
- 1 stukje gember (+/- 1 cm)
- optioneel: theelepel (lijnzaad) olie
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Hoi Linda,
Even een vraag! Ik ben heel erg aan het twijfelen of ik een sapcentrifuge zal aanschaffen. Er zijn heerlijke recepten en zo heb ik wat afwisseling met mijn smoothies. Wat ik vaak hoor is dat de centrifuge te veel afval geeft en niet alle goede vitamines in de sapjes verwerkt.. Hoe kijk jij daar tegen aan? Een komkommer kun je bijvoorbeeld zo eten maar als als je er een sapje van gaat maken gooi je de schil weg. Begrijp je een beetje wat ik bedoel? ;-)
Alvast bedankt!
Groetjes Suzan
Hi Suzan,
Ik begrijp wat je bedoelt. In een ander artikel heb ik er dit over geschreven. Een smoothie maak je gewoonlijk met een blender. Je gooit er groente, fruit en water of plantaardige melk bij dat zorgt voor een dikke substantie. Hierdoor eet je hele stuks groente en fruit inclusief de vezels. Ideaal als ontbijt of snack om 4 uur want het vult goed. Een sap maak je met een groente en fruit in sapcentrifuge. Het apparaat scheidt de vezels van het sap. Wat overblijft is puur sap met alle vitamines en mineralen er nog in. Je lijf kan doordat de vezels ontbreken dit sap makkelijk opnemen. Vergelijk het maar even met een glas vers geperst sinaasappelsap. Dat is een ware vitamine C bom, maar niet vullend voor een ontbijt. Een sapje of een smoothie hebben beide verschillende functies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander. De vraag is dus wat je zoekt. Het pulp van de juicer kan je trouwens gebruiken voor in pannenkoeken of curry’s. Ik wil daar zelf ook nog verder induiken. Gr. Linda
Leuk zeg! Ik wil ook heel graag een juicer, en dit artikel zorgt dat ik hem nog liever wil haha :)
Bietjes moet ik nog steeds een keer proberen maar ik durf niet zo haha..
Ik maak wel regelmatig smoothies (heb geen juicer) met spinazie of boerenkool, ook een keer met wortel en avocado maar daar gaat dan toch ook wel iets meer fruit is. Voornamelijk groenten heb ik nog niet gedaan.
Mijn probleem is wel dat ik vaak last van mijn darmen heb met al die groenten, smoothies enz. Dus op zich zou een sapje voor mij misschien ideaal zijn. Alleen zo zonde van die pulp want als je het vaak maakt wat moet je daar dan mee. Heb je straks een overvloed aan pulp.
Een pakje bietjes kost 90 cent dus wat let je? En anders eet je de stukjes biet die je over hebt gewoon zo op…..koud heerlijk!
Domme vraag, maar dit meng je met water?
Nee hoor, je drinkt puur het sap. Geen water voor nodig. Gr. Linda
Ik heb zelf een slowjuicer en ik kan niet meer zonder en ik denk dat wij wel op een lijn staan betreft verse sapjes maken Linda ik zet namelijk ook op fb verse sapjes misschien vind je het leuk om ook eens een kijkje te nemen groetjes Anton
Oja de pagina heet juice on op fb