Eetdagboek detox week 1

Yes, de eerste detox week is voorbij! Van te voren was ik bang dat het mij niet zou lukken. Het afbouwen van de koffie lukte nauwelijks en ik bleef maar brood eten. Hoe moet ik dit doen tijdens de detox, dacht ik vaak. En ben ik van alle verboden voedingsmiddelen afgebleven? YES, ik heb mij netjes aan de richtlijnen van “In 28 dagen van giftbelt naar tempel” gehouden. Wauw, ik begrijp het zelf ook niet en ben APETROTS!

Over detoxen wordt heel verschillende gedacht. Mijn insteek is om lijf en mijn hoofd even te ontgiften. De werkwijze van de detoxcoach spreek mij erg aan. Ik moet er namelijk niet aan denken om 4 weken lang alleen groente- en fruitsapjes te drinken. Ik wil gewoon blijven eten en dat is mogelijk met dit programma. Lees anders mijn eerste twee blogs even terug. Hier geef ik aan waarom ik wil detoxen en ook geef ik aan welke voorbereidingen, boodschappenlijst en tips ik voor je heb.

Ter inspiratie heb ik ook een detox eetschema met recepten gemaakt van een voorbeeld dag. En zoals je kunt zien, mag je onwijs lekker eten tijdens de detox. Ok en dan nu met de billen bloot. Een uitgebreid verslag van de eerste detox week en mijn eetdagboek. Ik ben eerlijk de eerste 3 dagen waren echt ZWAAR. Het leek wel of ik een kater en griepaanval tegelijk had. Ik heb dan ook echt heel rustig aan gedaan en minder hard gewerkt dan normaal.

Eerst een uitgebreid verslag hoe ik mij de eerste week voelde en daarna mijn eetdagboek per dag. Spannend hoor, ik heb nog nooit een ander laten zien wat ik zoal eet.

eetdagboek detox week 1

Detox update week 1

Dag 1 begon goed. Ik miste de koffie nauwelijks en dacht dat het best goed ging. Begin van de middag kwam er een soort vermoeidheid en slapte over mij. Concentreren ging steeds slechter en einde middag kreeg ik er een vervelend hoofdpijntje bij. Geen boek of bad. Ik lag direct met de kinderen op bed.

Dag 2 kon ik niet uit mijn bed komen. Ik was erg moe en heb mij het bed uitgesleept. Ik was zelfs een soort misselijk en had geen zin om te eten. (Dat heb ik nu nooit). Het water met citroen heb ik genomen en heb bewust voor mijn vertrouwde havermout gekozen. Even rustig de dag opbouwen. In de middag kwam de hoofdpijn weer op en ik bewust rustig aan gedaan en vroeg naar bed.

Dag 3 ik werd om 9:00 uur wakker (!) en voelde mij beter. Lekker fris en fruitig en ik miste de koffie ook niet. Dit was wel een soort overwinning op mezelf. Daarbij voelde mijn buik niet meer zo opgeblazen en dat was erg fijn. Die avond had ik mijn eerste uitdaging. Vrienden bleven onverwacht eten. Terwijl iedereen aan de chinees zat, had ik een zelfgemaakte prak eten op schoot. Zo blij dat ik heb niks genomen, zelfs geen kroepoek kruimel. Laat op de avond, kreeg ik nog een Appje voor een borrel. Dat was iets teveel verleidingen op 1 dag. Ik ben er niet op in gegaan en ik ging met een trots gevoel naar bed.

eetdagboek detox week 1

Dag 4 was ik vroeg wakker en vol energie. Ik heb na mijn water citroen ritueel eerst 2 uur enorm productief zitten werken. Daarna ontbijt en het douche ritueel. De koude douches beginnen te wennen en ik vind ze zelfs lekker. Niet als ik er onder sta, wel als ik eruit kom. Mijn benen en armen tintelen. Ik sta er nog niet helemaal onder, maar dat komt vast de komende dagen. De dag stond in het teken van de 10 km run van manlief. Lekker met de fiets, genieten van het weer. Manlief had allerlei mensen uitgenodigd voor een spontane buurtborrel. Ik heb alleen maar thee genomen en niks lekkers op tafel gezet. Yes, ik kan het wel!

Dag 5 was een heerlijke dag. Ik drink al jaren warm water voordat ik ontbijt en het citroentje erbij is prima. Het groentesapje begint al aardig te wennen en door de hoeveelheid gember heb ik niet zo’n behoefte aan koffie. Aan het einde van de dag vertrokken wij naar het strand. Mijn favoriete plek om te relaxen. Terwijl iedereen inclusief manlief lekker aan de borrel zat, dronk ik spa rood. En ik bestelde geen bitterballen maar olijven. Van te voren had ik het menu al bekeken en ik wist dat ik redelijk detoxproof kon eten. Ik bestelde een heerlijk visje met groente en zwarte rijst. Met een trots gevoel ging ik het strand af, dat ik mij netjes aan het programma had gehouden.

eetdagboek detox week 2

Dag 6 schrok ik om 10:00 uur (!) wakker terwijl ik om 10:20 uur met de kids bij de kapper moest zijn. Absoluut geen goede start van de dag. Bij de kapper direct verteld van mijn detox. “Oh, je wilt dus geen koffie”. En ik had er zo’n behoefte aan. Dat is de enige dag geweest dat ik de koffie echt miste. Het duurde tot minimaal 12:00 uur voordat ik goed warmgelopen was voor de dag. Bij de boodschappen olijven meegenomen Wij luiden het weekend om 17:00 altijd in met een borreltje en wat lekkers. Zo kon ik met een glas Pellegrino (mijn favoriete water met bubbels) toch nog iets lekkers snacken, als miste ik het wijntje wel.

Dag 7 alweer en het ik heb nog geen 1x gezondigd. Dat voelt zo goed. Ik vertel ook iedereen wat ik aan het doen ben, dat scheelt. De dag verliep lekker en manlief en ik hadden een borrel in de stad. We zijn lekker op de fiets gegaan (10 km) en weer terug. Goede vrienden van ons hebben een nieuw restaurant geopend. Je raadt het al, er kwamen alleen maar lekkere hapjes voorbij. Ik ben sterk gebleven, niks genomen totdat er een zalmhapje voorbij kwam. Yes, dat mag ik eten en ik ging dan ook helemaal los. Doordat ik nu zo puur eet, kan ik de smaken ook veel meer waarderen. De oesters die erna kwamen gingen er ook heel goed in. Na 8 spa rood was ik het zat en hebben wij het fietsje weer gepakt. Toen ik thuis was om 21:45 uur had ik nog ergens zin in. Raar misschien, maar ik heb een verse broccoli soep staan maken en die 2 warme koppen smaakte zalig!

eetdagboek detox week 1

Eetdagboek detox week 1

Maandag

Dinsdag

 • Ontbijt: water met citroen+ havermout + amandelmelk + 1/2 banaan + lijnzaad
 • Tussendoor: wortel – appelsap – gember + blauwe bessen
 • Lunch: spinazie + roseval aardappels + kikkererwten + tomaat + geitenkaas
 • Tussendoor: appel + 2 rijstwafels + noten
 • Diner: ronde rijst + chili sin carne+ quacamole
 • Tussendoor: 4 rijstwafels met geitenkaas

Woensdag

eetdagboek detox week 1

Donderdag:

 • Ontbijt: water met citroen + wortel-appel gember sap + geitenyoghurt – mango
 • Tussendoor: –
 • Lunch: rucola, ronde rijst, roseval aardappelen, kikkererwten, makreel, olijfolie
 • Tussendoor: appel – komkommer – 1 rijstwafel met geitenkaas
 • Avond: boekweitpasta met vis in tomatensaus – gebakken courgette + spinazie
 • Tussendoor: geitenkaas + aardbeien

Vrijdag

 • Ontbijt: water met citroen + groen sapje + havermoutpap met water+ kokosolie + 1/2 appel + lijnzaad
 • Tussendoor:
 • Lunch: bieten + linzen+ geitenkaas
 • Tussendoor: appel + olijven
 • Avond: zwarte rijst + miso + venkel + kabeljauw
 • Tussendoor: 2 rijstwafels met geitenkaas

Zaterdag

Zondag

eetdagboek detox week 1

Drinken
Ik heb niet bijgehouden wat ik zoal heb gedronken. Dat was niet te doen. Juist voldoende drinken is belangrijk bij een detox. Zo kunnen de vezels hun werk doen en de afvallen stoffen afgevoerd worden. Elke ochtend start ik met een kop Ochtendmelange van Zonnatura. Dit doe ik al jaren en vind ik zo’n fijne start van de dag. De rest van de dag drink ik enorm veel thee. Ik ben gek op de Detox en Joie de Vivre van Yogi met een stukje extra gember in de thee. De eerste 2 dagen heb ik ook een kop bouillon genomen. Let wel de bouillon komt bij de natuurwinkel vandaan met zo min mogelijk zout. Daarnaast drink ik in de middag veel water. Voor het naar bed gaan neem ik psylliumvezels om mijn darmen te ondersteunen.

Beweging
Naast de detox wil ik ook bewegen. Daar is dag 1 niks van gekomen. Ik heb zelfs mijn yogales afgezegd, ik trok het niet. Dag 2 heb ik mijn geplande wandeling afgelast. Dag 4 heb ik wat gefietst en ben ik een flinke wandeling gaan maken. Mijn lijf sputterde iets tegen. Het wandeltempo ligt normaal hoger en het lukte mij niet sneller te lopen. Ik heb er aan toe gegeven en genoten van de omgeving. Vrijdags een beetje gewandeld op het strand, zaterdag in het zwembad gelegen met de kids en zondag meer dan 1 uur gefietst. De afgelopen weken heb ik door de workouts van de Bikini Body Guide Kayla Itsines meer bewogen en ik miste het dan ook echt.

Rust
Naast een lichamelijk reiniging, wil ik ook graag mijn hoofd leeg maken en tot rust komen. De eerste 2 dagen kon ik weinig en heb hier aan toegegeven. Volgens mij lag ik beide dagen om 20:00 uur op bed. Ik kon niet meer. Dag 3 ging redelijk, maar concentreren was lastig dus ik heb nog geen boek gelezen. Donderdags kwamen de buren spontaan borrelen. Oh lastig hoor om aan het kopje thee te zitten. En ik heb voor mezelf gekozen en ben om 00:00 naar bed gegaan, terwijl iedereen er nog was… Vrijdag middag heb ik mezelf vrij gegeven en lekker in huis gerommeld. Aan het einde van de dag gingen wij naar het strand. Dat vond ik echt een cadeautje. Zaterdag en zondag eigenlijk geen bijzonderheden. Ik wil volgende week eigenlijk proberen nog meer rust te pakken.

eetdagboek detox week 1

Thuisfront
Ik heb gemerkt dat steun van het thuisfront en omgeving echt belangrijk is. Ik krijg allerlei Appjes met de vraag hoe het met mijn detox gaat. Mijn moeder belt bijna elke dag om te vragen wat ik gegeten heb en hoe ik mij voel. Heel lief eigenlijk. Manlief vindt mijn detox allemaal prima, zolang hij nog wel wat vlees enzo mag eten. De spaghetti van courgette hoef ik hem echt niet te geven. De ronde rijst is een hit hier thuis, die vinden wij allemaal erg lekker. Ik heb de hele week voor het hele gezin gekookt met kleine aanpassingen voor mezelf. Zo nam ik donderdag boekweitpasta in plaats van normale pasta bij de saus en koos ik voor boekweitpannenkoeken terwijl de rest aan de standaard zoet beleg zat. Dat zijn eigenlijk aanpassingen waar ik niet zoveel moeite mee heb en ook niet veel tijd kosten of ingewikkeld zijn.

Nou op naar week 2. Ik ben heel benieuwd of ik dan ook zo lekker eet en of ik nog veel verleidingen zal hebben. Wil je een kijkje achter de schermen? Volg mij dan opof Twitter Met de hashtag #detoxmetlinda tref je al mijn updates, tips, recepten en andere detox inspiratie aan.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.