Spaghetti van courgette

De witte maar ook de volkoren pasta past niet in mijn detox programma. Oh wat een lastige is dat, want ik eet dit graag. Al jaren zie ikcourgetti spaghetti van courgette voorbij komen. Eindelijk waag ik mij er ook eens aan. Wat blijkt? Het is best lekker. Niet te vergelijken met echte pasta, alleen wel lekker licht en minder zwaar op de maag.

De courgette sliertjes maak je met een mandoline, keukenmachine of een speciale Spirelli. Ik wilde niet direct investeren in nieuwe keukenapparatuur. Wat blijkt, bij de Action kan je voor € 1,- een handig schilmesje kopen. Ok, het is iets meer werk en het resultaat hetzelfde. Ik ben er blij mee, want dit mesje kan ik ook makkelijk mee nemen op vakantie.

pasta van courgette

Nu kan je de courgetti koud of warm eten. Koud vind ik het lekker in een salade, alleen voor het avondeten wil ik graag iets warms hebben. De courgetti kun je het beste kort verwarmen, zodat de groente enigszins knapperig blijft.

De “pasta” is op smaak gebracht met een walnoten basilicum saus en gerookte zalm. Geen straf kan ik je vertellen.

pasta van courgette

Spaghetti van courgette

Recept voor 4 personen:

  • 2- 3 courgettes
  • 1 basilicum plantje (blaadjes & steeltjes)
  • 100 gram walnoten
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 10 ansjovisfilets (blikje)
  • 4 – 6 eetlepels olijfolie
  • 200 gram gerookte zalm
  • 4 handjes spinazie
  • 16 kleine snoeptomaatjes of 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
  • snufje vers gemalen zwarte peper en Himalaya zout naar smaak

Stappen om spaghetti van courgette te maken:

  1. Was de courgettes. Maak slierten met de schiller, mandoline, keukenmachine of Spirelli. Stop met schillen zodra je op het hart (met de zaadjes) terecht bent gekomen.
  2. Maal de steeltjes met de basilicum blaadjes, de walnoten, zongedroogde tomaatjes, ansjovisfilets en de olijfolie tot een saus in een keukenmachine of hakmolen van de staafmixer.
  3. Snijd de zalm tot snippers.
  4. Verhit een koekenpan en bak de courgetti kort 2-3 minuten. Voeg de basilicum notensaus toe en tomaatjes toe en ook de spinazie in delen, zodat alles lekker warm is. Het lekkerste is als de spinazie nog knapperig is, verwarm dan ook niet te lang.
  5. Serveer op 4 borden en strooi de zalmsnippers erover. Breng op smaak met snufje peper en Himalaya zout (of zeezout, zolang het maar geen keukenzout is).

Family Detox tip: bij manlief hoef ik echt niet aan te komen met spaghetti van courgette. Voor hem en de kids heb ik volkoren spaghetti gekookt. Ik had dan ook genoeg aan 1 courgette en de helft van de courgette slierten heb ik gebruikt voor een lunch de volgende dag. Of meng met de spaghetti voor een extra groente momentje voor het gezin.

De lekkerste detox recepten vind je hier!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.