Yes, ik heb weer een lekker recept voor een gezond tussendoortje gevonden. Ok, eerlijk is eerlijk ik heb de appelkoeken van havermout niet zelf bedacht. Pauline de auteur van Het Voedselzandloper Kookboek was mij voor.
De appelkoeken zijn een perfecte bestemming voor de vele kilo’s appels in onze schuur. In ons enthousiasme hebben wij laatst 17 kilo (!) fruit geplukt. Na appeltaart, appelflappen en appelmoes zijn wij toe aan iets nieuws.
Eigenlijk zijn deze gezonde appelkoeken een variant op mijn havermout ontbijtje met appel en kaneel. Ik baal, dat ik zelf niet op dit idee ben gekomen :) De noten en zaden maken dit gezonde tussendoortje helemaal af. Heb je dat niet in huis, geen probleem. De standaard versie is lekker genoeg. Snijd de koeken in repen en neem mee naar kantoor, onderweg of geef je kinderen ze mee naar school.
Appelkoeken van havermout
recept voor 10 repen:
- 150 gram havermout
- 2 eieren
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 grote appels (Wellington / Elstar)
- klein handje amandelen
- 1 eetlepel pompoenpitten
- 2 theelepels kaneel (koekkruiden)
- snufje zout
Stappen om appelkoeken van havermout te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de havermout en de eieren in een kom en gebruik een mixer om goed te mengen.
- Verwarm de kokosolie en voeg toe.
- Hak de amandelen grof en doe samen met de pompoenpitten bij het “beslag”.
- Rasp de appel. Vaak komt er veel sap vrij van de appel. Verwijder dit overtollig vocht (met een zeef bijvoorbeeld). Meng door het havermoutmengsel.
- Voeg de kruiden en het snufje zout toe.
- Bekleed een kleine ovenschaal of muffinblik (20×20) met een vel bakpapier en stort het “beslag” erin.
- Bak de appelkoeken in 40 minuten gaar in de oven.
- Bewaar de koeken 3 dagen in de koelkast of vries ze in.
Tip van Pauline: “Mocht de bovenkant te donker worden, dek het dan af met een stukje bakpapier”. Na 20 minuten heb ik dit dan ook gedaan.
Tip: de appelkoeken kan je (nog meer) op smaak brengen met rozijntjes of citroensap.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Misschien niet zelf bedacht, maar het ziet er wel heerlijk uit!
Hmmm, dat ziet er erg lekker uit zeg!
Ziet er lekker uit! Hebben julli n alternatief voor het gebruik van eieren? Mijn darmen reageren daar niet zo fijn op helaas. Loop daar ook tegen aan als ik bananenbrood maak.
Hi Erica, welke vervanger gebruik je zelf normaal in baksels? Je kan denken aan banaan, maïzena of kijk eens bij deze link met allerlei handige vervangers. http://voedzo.nl/praktische-tips/ei-vervangen-zo-doe-je-dat/ Succes ermee! Groeten, Linda
Pfjoew! Ik ben blij dat ik t recept weer heb gevonden, het is echt een van mijn favoriete traktatie-ontbijtjes… lekker in de auto naar mijn werk, bak goeie koffie mee en naar je werk rijden wordt een feest!
Heerlijk! Ik heb er zelf gemengde noten ingedaan en nog wat kokosrasp.
Heerlijk, de 3 dagen ijskast redden ze niet! Gelukkig was de appeloogst super dit jaar dus we kunnen nog vaker genieten van deze koeken!
Lekker.
Maar toch blijft het wat aan de droge kant..havermout???
Of te weinig appel??
De repen blijven heel zacht. Zelfs na 50 minuten in de oven. Ze horen toch knapperig te zijn?
Hi Lilian, de repen worden niet zo hard als een knapperig biscuitjes ofzo. Dat zijn appelkoeken ook niet. Ze blijven enigszins zacht. Maar ik begrijp dat ze bij jou heel zacht zijn. Heb je het recept helemaal opgevolgd?
Mmm lekker verantwoord tussendoortje! Volgende keer voeg ik inderdaad iets citroensap toe, haalt de smaak nog iets meer naar boven.