3.8 uit 4 beoordelingen

Appelkoeken van havermout

Yes, ik heb weer een lekker recept voor een gezond tussendoortje gevonden. Ok, eerlijk is eerlijk ik heb de appelkoeken van havermout niet zelf bedacht. Pauline de auteur van Het Voedselzandloper Kookboek was mij voor.

De appelkoeken zijn een perfecte bestemming voor de vele kilo’s appels in onze schuur. In ons enthousiasme hebben wij laatst 17 kilo (!) fruit geplukt. Na appeltaart, appelflappen en appelmoes zijn wij toe aan iets nieuws.

Eigenlijk zijn deze gezonde appelkoeken een variant op mijn havermout ontbijtje met appel en kaneel. Ik baal, dat ik zelf niet op dit idee ben gekomen 🙂 De noten en zaden maken dit gezonde tussendoortje helemaal af. Heb je dat niet in huis, geen probleem. De standaard versie is lekker genoeg. Snijd de koeken in repen en neem mee naar kantoor, onderweg of geef je kinderen ze mee naar school.

Appelkoeken van havermout

Appelkoeken van havermout

Ingrediënten

10 repen
  • 150 gram havermout
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 grote appels Wellington / Elstar
  • klein handje amandelen
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 2 theelepels kaneel koekkruiden
  • snufje zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de havermout en de eieren in een kom en gebruik een mixer om goed te mengen.
  • Verwarm de kokosolie en voeg toe.
  • Hak de amandelen grof en doe samen met de pompoenpitten bij het “beslag”.
  • Rasp de appel. Vaak komt er veel sap vrij van de appel. Verwijder dit overtollig vocht (met een zeef bijvoorbeeld). Meng door het havermoutmengsel.
  • Voeg de kruiden en het snufje zout toe.
  • Bekleed een kleine ovenschaal of muffinblik (20×20) met een vel bakpapier en stort het “beslag” erin.
  • Bak de appelkoeken in 40 minuten gaar in de oven.
  • Bewaar de koeken 3 dagen in de koelkast of vries ze in.

Linda’s Tips

  • Tip van Pauline: “Mocht de bovenkant te donker worden, dek het dan af met een stukje bakpapier”. Na 20 minuten heb ik dit dan ook gedaan.
  • Tip: de appelkoeken kan je (nog meer) op smaak brengen met rozijntjes of citroensap.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.