Dit recept van krieltjes uit de oven heeft al tientallen keren bij ons op tafel gestaan. Veel mensen denken dat je dik wordt van aardappels. Niets is minder waar. Aardappelen zijn voedzaam en bevatten relatief weinig calorieën. Juist met schil bevatten aardappels veel complexe koolhydraten en vezels. En nog belangrijker, met schil zijn aardappels veel lekkerder. Ik ben gek op krieltjes uit de oven.
Van een gewone gekookte aardappel word ik niet blij. Dit komt waarschijnlijk omdat ik traditioneel ben opgevoed met aardappel-groente-vlees maaltijden. Voor krieltjes uit de oven maak ik een uitzondering. Dat vind ik een feestje op mijn bord.
Zelf voorgekookte krieltjes uit de oven maken
Het ideale aan dit recept is dat je de piepers niet hoeft te schillen. Een vervelend en vies klusje als je het mij vraagt. De krieltjes boen je even schoon en kook je kort. Door de krieltjes voor te koken, garen ze sneller in de oven. Vervolgens breng je ze op smaak. Bij de lente past de frisse smaak van citroen goed bij de krieltjes.
Koop de citroen bij voorkeur biologisch. Normale citroenen zijn bespoten waardoor de schil schadelijk is voor de gezondheid.
Krieltjes uit de oven
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes in de schil
- halve biologische citroen
- 2-3 eetlepels olijfolie
- zeezout
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
- Boen de krieltjes schoon onder de kraan. Gebruik hiervoor eventueel een schuursponsje. Snijd de krieltjes door, in gelijke helften.
- Kook 5 minuten in zo weinig mogelijk water, giet af en laat de aardappels even droog stomen zonder deksel.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Rasp de citroen. Maak een dressing van de citroenrasp, olijfolie en snuf zeezout. Giet de dressing over de droge krieltjes en hussel goed door elkaar zodat elk krieltje een beetje van die zalige dressing heeft.
- Zet de krieltjes 20 minuten in de oven. Prik met een vork in een krieltje om te checken of ze gaar zijn.
Linda’s Tips
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.