Veel mensen denken dat je dik wordt van aardappels. Niets is minder waar. Aardappelen zijn voedzaam en bevatten relatief niet zo veel calorieën. Juist met schil bevatten aardappels veel complexe koolhydraten en vezels. En nog belangrijker, met schil zijn aardappels veel lekkerder. Ik ben gek op krieltjes uit de oven.
Van een gewone gekookte aardappel word ik niet blij. Dit komt waarschijnlijk omdat ik traditioneel ben opgevoed met aardappel-groente-vlees maaltijden. Voor krieltjes uit de oven maak ik een uitzondering. Dat vind ik een feestje op mijn bord.
Het ideale aan dit recept is dat je de piepers niet hoeft te schillen. Een vervelend en vies klusje als je het mij vraagt. De krieltjes boen je even schoon en kook je kort. Vervolgens breng je ze op smaak. Bij de lente past de frisse smaak van citroen goed bij de krieltjes.
Koop de citroen bij voorkeur biologisch. Normale citroenen zijn bespoten waardoor de schil schadelijk is voor de gezondheid.
Krieltjes uit de oven
recept voor 4 personen:
- 500 gram krieltjes
- halve biologische citroen
- 2-3 eetlepels olijfolie
- zeezout
Stappen om krieltjes uit de oven te maken:
- Boen de krieltjes schoon onder de kraan. Gebruik hiervoor eventueel een schuursponsje. Snijd de krieltjes door, in gelijke helften.
- Kook 5 minuten in zo weinig mogelijk water, giet af en laat de aardappels even droog stomen zonder deksel.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Rasp de citroen. Maak een dressing van de citroenrasp, olijfolie en snuf zeezout. Giet de dressing over de droge krieltjes en hussel goed door elkaar zodat elk krieltje een beetje van die zalige dressing heeft.
- Zet 20 minuten in de oven. Prik met een vork in een krieltje om te checken of ze gaar zijn.
Tip: bewaar aardappelen en uien niet bij elkaar. Door het zuur in de uien gaan aardappelen sneller rotten en omgekeerd.
Tip: de krieltjes zijn lekker bij asperges, een stuk vis of gewoon met vlees en groente.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie