4 uit 5 beoordelingen

Havermoutwafels met appel

De zondagochtend vind ik één van de leukste momenten van de week. Beetje uitslapen en dan met hele gezin uitgebreid aan tafel met vers brood, eitje, kop thee en lekker kletsen. Alsof ik even in een korte mini cocon zit, voordat de drukte van de week weer losbarst. De dag beginnen met havermoutwafels is een klein feestje.

Het ontbijt op de zondag ziet er bij ons net even anders uit dan doordeweeks. Ik ben gek op verwenontbijtjes zoals bananenpannenkoeken of eierpotjes met zalm. Mijn havermoutpap laat ik dan vaak links liggen. Om eerlijk te zijn, kwam de havermout de afgelopen tijd mijn neus uit. Ik was er zelfs een beetje klaar mee. Met het gevolg dat ik brood ging eten en meer aan het snaaien was. Ongemerkt heb ik er hier en daar wat pondjes aan gegeten en dat zit mij duidelijk in de weg.

Op mijn zoektocht naar een gezonder en lekker zondagochtend ontbijt kwam ik uit op wafels. En ach die kan ik vast ook met havermout maken. Nou het is gelukt. Achter in de kast kwam ik na lang zoeken, eindelijk mijn wafelijzers weer tegen voor op de tostigrill. Nog nooit gebruikt! Heb jij ook niet zo’n apparaat ergens liggen?

Van de havermout maak ik meel, waardoor alle goede eigenschappen van dit graantje behouden blijven. Eigenlijk een soort van havermoutpap maar dan in wafelvorm, zonder dat je het idee hebt WEER aan die pap te zitten. Ik word er in ieder geval erg blij van en mijn lijf ook.

Wil je nog een stapje gezonder? Laat de ahornsiroop achterwege. Beleg de havermoutwafels met plakjes rijpe banaan voor een extra zoetje.

havermoutwafels

Havermoutwafels met appel

Ingrediënten

4 stuks
  • 80 gram havermout meel
  • 1 kleine geraspte appel
  • 150 ml amandelmelk
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel koekkruiden of kaneel
  • kokosolie
  • optioneel voor de topping: diepvries fruit & ahornsiroop
  • extra nodig: tostigrill met wafelijzers

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Maal de havermout fijn in de hakmolen van de staafmixer, keukenmachine of koffiemolen.
  • Rasp de appel met schil en al. Meng nu de appel, het meel, melk, ei, bakpoeder en koekkruiden goed door elkaar. Klop tot een dik beslag.
  • Zet ondertussen het wafelijzer aan en smeer in met kokosolie. Vul voorzichtig de 2 wafelvormen en check na een paar minuten of de wafels bruin en gaar zijn. Bak de volgende ronde wafels en vergeet niet om de ijzers opnieuw met kokosolie in te smeren.
  • Serveer de havermoutwafels op een mooi bord en strooi er fruit en ahornsiroop op naar smaak.

Linda’s Tips

  • Tip: houd de eerste lading wafels warm in een oven op 100 graden.
Havermoutwafels met appel is een lekker gezond ontbijt recept. Alle goede ingrediënten en eigenschappen van havermoutpap in wafelvorm.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.