Nog geen beoordelingen

Teff ontbijt met blauwe bessen

Ontbijten doe ik graag met havermout. Voor de afwisseling probeer ik 2 x per week een groene smoothie te nemen. In het weekend eet ik brood. Nu het kouder begint te worden, vind ik die groene vitamine monsters niet zo lekker. Ik ben dan ook op zoek naar “warme” alternatieven. Bij het natuurvoedings schap in mijn supermarkt vond ik Teff een meergranenontbijt, rijk aan vezels volgens de verpakking. Nu had ik Teff allang gespot in de natuurvoedingswinkels, mijn schoonzusje ontbijt al 2,5 jaar met Teff dus nieuw is het zeker niet.

Teff is een grassoort dat vermoedelijk zijn oorsprong in Egypte heeft. Het zijn super kleine graankorrels, zelfs te klein om te pellen. Om die reden bestaat er alleen volkoren teffmeel en bevat het relatief veel vezels. Dit is goed voor de stofwisseling. Ook verteert het vrij langzaam, waardoor je langer een vol gevoel hebt en minder geneigd bent om te snacken. Daarbij houdt Teff de bloedsuikerspiegel in balans. En voor iedereen met een glutenallergie is dit ontbijt ideaal want Teff is glutenvrij.

Tijd om Teff eens zelf uit te proberen. Maak het klaar zoals je gewend bent met een havermout ontbijt. Voor mij is het dan ook een combi met plantaardige melk, vers fruit, noten of zaden en een smaakmaker. Volgens de verpakking (Zonnatura) heeft dit graantje een nootachtige smaak. Persoonlijk vond ik de maïsgries overheersen. Een flinke snuf kaneel of vanille essences verbloemt die smaak. En inderdaad met een Teff ontbijt heb ik genoeg energie tot aan de lunch. Een prima alternatief voor mijn geliefde havermout en zo heb ik ook een nieuw gezond ontbijt recept aan mijn repertoire toegevoegd.

Teff ontbijt met blauwe bessen

Teff ontbijt met blauwe bessen

Ingrediënten

1 portie
  • 200 ml plantaardige melk
  • 5 à 6 eetlepels Teff
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • klein handje blauwe bessen
  • 1/2 theelepel vanille essesence

Optioneel

  • goji bes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de plantaardige melk met de Teff in een steelpannetje. Laat even aan de kook komen en kook zachtjes zo’n 5 minuten.
  • Schenk in een kom en strooi de blauwe bessen, pompoenpitten, vanille essesence en eventueel goji bes erover.

Linda’s Tips

  • Tip: je kan Teff ook koud gebruiken.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.