Eetdagboek detox week 4

Wat een overwinning op mezelf. Het is mij gelukt om mij 4 weken te houden aan het programma van “In 28 dagen van giftbelt naar tempel“. Wat heb ik lekker gegeten zeg. Ik heb geen slok koffie, nipje wijn, kruimeltje brood of stukje vlees gegeten! Normaal kan ik nergens van af blijven en nu had ik er nauwelijks moeite mee. Hoe dat nu komt, begrijp ik zelf eigenlijk ook niet. Het is zeker niet altijd makkelijk geweest, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Ben je benieuwd welke effecten de detox heeft op mijn mentale en lichamelijke gesteldheid? Lees dan even mee met mijn eetdagboek van detox week 4.

Detox update week 4

Ik heb echt zitten aftellen die laatste week. Begin van de week zijn er eigenlijk geen bijzonderheden te melden. Woensdag voelde ik mij niet goed. Ik werd misselijk wakker en stond een soort van wankel op mijn benen. Ik heb de hele dag iets rustiger aan gedaan. Mijn lijf vertoonde griepverschijnselen, terwijl ik in mijn hoofd juist heel helder was. Ik weet eigenlijk niet goed te omschrijven hoe ik mij voelde. Mijn darmen waren ook van slag en daarvan zal ik je de details besparen. Nadat de kinderen op bed lagen ben ik ook gaan slapen. Ik voelde mij behoorlijk teleurgesteld. “Hoe kan ik mij nu zo moe voelen. Ik zou toch moeten bruisen van energie?”

Gelukkig werd ik donderdag met een stuk beter gevoel wakker. Ik begin de koffie steeds meer te missen en heb nog net geen aftelkalender naast mijn bed hangen. Ik heb een fantastische dag gehad en dat had ik even nodig. Ik had met lieve collega & vriendin Reny afgesproken om samen naar de Markthal te gaan. Daar hadden wij een ontmoeting met Natalie. En dame die ik via Instagram heb leren kennen. Bij sappenbar Sajoer heb ik een heerlijke groene sap genomen en een traktatie van Sue: suikervrij, glutenvrij en lactosevrij. Kijk mij er eens van genieten.

eetdagboek week 4

Daarna zochten wij een lekkere lunch in de Markthal. Nou dat lunchen bleek nog vrij lastig te zijn als je geen brood of vette hap eet. Alle kramen weer af geweest en uit eindelijk bij een salade bar geëindigd. Tot overmaat van ramp hadden bijna alle salades een yoghurt of mayonaise dressing, dus er was niet veel keuze. Normaal zouden wij een tapasje genomen met een glaasje wit erbij. In plaats daarvan zaten wij buiten op een bankje met een Griekse salade, ook lekker hoor.

Daarna door naar Zoetermeer om Francesca te steunen in haar strijd #freeagirl. Lekker even bijgekletst en met een goed gevoel ging ik terug naar huis. Even een kleine mini-vakantie van een paar uur en dat beviel goed. Ik heb de batterij even opgeladen en kan er weer tegen aan.

Het weekend was weer lastig met sociale afspraken. Zaterdag stond het straatfeest op het programma. Het was heerlijk weer en aan het einde van de middag stond iedereen met een borreltje in het zonnetje van de kids te genieten. Daarna kwamen hapjes uit 29 verschillende keukens met 11 nationaliteiten op tafel en ik mocht bijna niks eten. Alleen mijn eigen hapje en Garides Saganaki, een Grieks recept met feta, tomaten en garnalen. Ik ga snel mijn eigen versie hiervan op de blog zetten. De traditionele borrel bij het kampvuur ‘s avonds heb ik overgeslagen. Ik had even geen zin in drinkende en chips etende mensen om mij heen…

Zondag moest ik om 7:30 uur vertrekken voor de hockeywedstrijd van mijn dochter. Jeetje wat een tijd op zondag en ik had zo’n zin in koffie. Die ene dag houd je ook nog wel vol zei ik tegen mezelf. De middag stond in het teken van een lunch met alle hockey ouders. Ik had naast onze bijdrage, weer een eigen bakje mee met een salade. Met name dat laatste vind ik zo ongezellig. Ik vind het juist super leuk om andermans recepten te proeven.

Voor ik het wist was de dag voorbij en werd ik maandag wakker met een fantastisch gevoel. Ik heb het gehaald! Nieuwsgierig wat ik deze week heb gegeten?

eetdagboek week 4

Eetdagboek detox week 4

Wederom mijn eetdagboek ter inspiratie. Ik heb mij weer goed gedaan aan de rijstwafels en geitenkaas, zie ik…

Dag 22 maandag

Dag 23 dinsdag

Dag 24 woensdag

 • Ontbijt: warm water + 3 rijstwafels (ei + geitenkaas)
 • Tussendoor: –
 • Lunch: lauwwarme salade van ui + knoflook + spinazie + kidneybonen + rode biet + feta + karwijzaad
 • Tussendoor: noten
 • Diner: boekweitpasta + kabeljauw + tomatensaus (incl ui + knoflook + wortelen) + geroosterde aubergine + rauwkost
 • Tussendoor: rabarber aardbei crumble

Dag 25 donderdag

 • Ontbijt: water + havermout + water + kokosolie + 1/2 banaan + lijnzaad + noten + pompoenpitten + kaneel
 • Tussendoor: groene sap + traktatie van Sue
 • Lunch: Griekse salade + rauwkost salade
 • Tussendoor: –
 • Diner: salade + gerookte forel + quinoa
 • Tussendoor: meloen + aardbei + pecorino

eetdagboek detox week 4 ontbijt

Dag 26 vrijdag

 • Ontbijt: warm water + groen sapje + 3 rijstwafels + aardbei / rabarber jam zonder suiker
 • Tussendoor: geitenyoghurt + granola + aardbeien
 • Lunch: ronde rijst + asperges + doperwten + zwarte bonen + tomaat + olijfolie + feta
 • Tussendoor: appel
 • Diner: 2 ei + spinazie + biet + quinoa + 2 kleine geroosterde maiskolven + feta + koriander
 • Tussendoor: 2 rijstwafels + geitenkaas

Dag 27 zaterdag

 • Ontbijt: warm water + groen sapje + havermout + water + kokosolie + lijnzaad + 1/2 banaan + 1/2 appel
 • Tussendoor: appel + noten
 • Lunch: quinoa + tomaat + olijf + rucola + forel
 • Tussendoor: –
 • Diner: courgette torentjes + quinoa + tomaten met feta en garnalen uit de oven + tomaten linzen soep
 • Tussendoor: 2 rijstwafels + geitenkaas

eetdagboek detox week 4

Dag 28 zondag

 • Ontbijt: warm water + groen sapje + geitenyoghurt + granola + aardbeien
 • Tussendoor: –
 • Lunch: courgette torentjes + zoete aardappel + biet + rucola + rauwkost + dips
 • Tussendoor: banaan + noten + rijstwafel
 • Diner: boekweitpasta + tonijn + olijven + courgette torentjes
 • Tussendoor: –

Lichamelijk effecten van de detox
Even een noot vooraf. De detox volgens de beginselen van de detoxcoach zijn gericht op het ontgiften en niet op heel snel afvallen. Ik krijg veel vragen of ik al afgevallen ben. En ook reacties van mensen die willen detoxen om af te vallen. Doe dit niet! Start eerst met puur eten, zonder pakjes en zakjes en geen suiker, koffie en alcohol. Zorg ook voor 3 tot 4 keer in de week voor beweging en vergeet niet om voldoende te drinken.

En dan nu de belangrijkste vraag, hoe voel ik mij nu na 4 weken detoxen? Om eerlijk te zijn had ik verwacht meer energie te hebben. De detox heeft mij toch wel enige kracht gekost. Dat is deels te verklaren doordat ik veel meer blogs geschreven heb. Het koken kostte meer tijd en ik heb ook toe gegeven aan de vermoeidheid. Zeker na 2 weken merkte ik dat ik in mijn schulp kroop en over van alles na zat te denken. En het leek wel of alle vermoeidheid er uit kwam. Een fijne bijkomstigheid is dat ik nauwelijks hoofdpijn had. De eerste 2 dagen van mijn detox had ik hier wel last van, maar dat hoort erbij. Alleen de laatste dag heb ik een aspirine moeten nemen.

Verder ziet mijn huid er fantastisch uit. Lekker egaal, perzik zacht en bij mijn ogen lijkt het wel of ik een paar rimpels kwijt ben. Ik krijg ook te horen dat ik fris en lekker scherp uit mijn ogen kijk, naast het compliment dat ik straal. Op mijn lijf had ik last van eczeem en de jeuk en roodheid zijn een stuk weggetrokken. Mijn haar daarentegen lijkt sneller vet te worden. Tja alle afvalstoffen moeten er toch op een of andere manier uit, denk ik dan.

eetdagboek detox week 4

Geestelijke effecten van de detox
Ik ben positief verrast door het mentale effect. Ik voel mij super sterk! Echt zo onwijs fijn. Deze bijwerking had ik absoluut niet verwacht. Het is net alsof ik de hele wereld aan kan. De detox heeft niet voor de rust gezorgd waar ik zo op gehoopt had. Misschien was dat ook wel teveel van het goede om in 1 x te bereiken. Qua bewustwording is er echt wel iets gaande en heb ik een eerste stap gezet om meer rust te zoeken.

Hoe nu verder?
Ik vind het best heel spannend hoe mijn eetpatroon er na de detox uit zal zien. Het heeft mij geen enkele moeite gekost om geen suiker, gemodificeerde soja, normaal keukenzout en kant en klare producten te eten. Ook kostte het geen moeite om zuivel van de koe te vervangen door die van de geit. Het is meer dat het geen automatische was en ik deze producten echt op mijn boodschappenlijstje moest zeten.

Geen vlees eten vond ik prima te doen, al ben ik wel zoekende in alternatieven. Ik merkte dat ik erg bleef hangen in zalm en makreel. Voor mij een goede learning om mij hierin meer te verdiepen. De koffie en alcohol heb ik zeker gemist. Met name het laatste bij allerlei sociale afspraken. Het voelde dan ook echt als een sociale detox. Hetgeen ik het meeste moeite mee had is alle gluten laten staan. Een volkoren pasta of couscous eet ik graag. Als alternatief ben ik op zoek gegaan naar boekweitpasta, maar dat vind ik toch echt niet zo lekker.

eetdagboek detox week 4

Detoxen een aanrader?
Wil je graag eens detoxen maar twijfel je nog? Ik kan het je van harte aanbevelen. Ik heb er zo ontzettend veel aan gehad. Ik vond het een enorm leerzame periode en heb weer veel over mezelf geleerd zoals je kunt lezen in mijn eetdagboek week 1, eetdagboek week 2 en eetdagboek 3.

Zijn er nog vragen die jullie hebben naar aanleiding van mijn detox? Jullie helpen mij ook enorm met positieve feedback door te vertellen wat je gemist hebt tijdens de detox. Waar heb ik teveel over geschreven of juist te weinig? Ik ga vanaf vandaag weer normaal eten en plaats nog 1 laatste update waarin ik hier antwoord op kan geven. Ik ben zelf ook benieuwd welke veranderingen ik aan houd.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.