Voor mijn havermout pap gebruik ik altijd plantaardige dranken. Hierbij moet je denken aan amandelmelk, rijstmelk of haverdrank. Het lastige is dat de kant en klare pakken natuurlijk ingrediënten bevatten waar ik niet altijd achter sta. Wat blijkt? De plantaardige dranken kan je makkelijk zelf maken. Zelf haverdrank maken is eenvoudig en goedkoop.
Het enige is dat je vooruit moet denken. Een kant en klaar pak haal je direct uit de voorraadkast. Deze drank heeft een nachtje voorbereidingstijd nodig. De havermout wordt geweekt in water met dadels voor een extra zoetje. Het vocht wordt gebruikt in de haverdrank. Als zoetstof kan je ook honing of een beetje ahornsiroop gebruiken.
Vervolgens doet de blender zijn werk en kan de drank gezeefd worden. Klaar is je drank met slechts 4 ingrediënten!
Wat heb je nodig:
- 120 gram havermout
- 2 medjoul dadels (zonder pit) in 4 stukken
- 1 liter water
- snufje zout
- extra nodig: blender en pantykous (of kaasdoek)
Hoe maak je het klaar:
- Week de havermout en de dadels een nachtje in een bakje met water.
- Doe de geweekte havermout (met vocht), 1 liter water en een snufje zout in een blender en mix goed door elkaar.
- Zeef de drank met een schone pantykous of een kaasdoek.
- Bewaar de haverdrank in een glazen fles in de koelkast, zo’n 3 tot 4 dagen.
- Voor gebruik de fles goed schudden.
Tip: het pulp kan je weggooien of gebruik een flinke schep bij je havermoutpap.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Hoe lang kun je dit bewaren ongeveer?
En is het lekker om te drinken of vooral om te gebruiken bij bakken??
Klinkt makkelijk iig.
Zelf wel al eens rijstmelk gemaakt, maar daar was ik nog niet zo enthousiast over.
Groetjes mevr. Gewoontjes
Hi, zoals vermeld kan je de drank 3 tot 4 dagen bewaren. Ik drink het zelf niet en gebruik het in mijn havermoutpap of in bakrecepten.
Hallo.
Er staat een liter water toevoegen en de havermout weken in water. In hoeveel water word het dan geweekt?
Groetjes
Zorg dat de havermout en dadels net onder water staan. De granen zullen het water bijna volledig absorberen.
kun je de havermelk ook invriiezen ? dan kun je t makkelijker langer bewaren als je steeds maar beetje nodig hebt, en voorraadje vooruit maken .
Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. Lijkt mij dat dit wel mogelijk is. Een andere opties is om een halve liter te maken. Groeten, Linda
Beste Linda,
Bedankt voor je heerlijke, eenvoudige en ho zo rijke recepten
hallo Linda,
ik heb van de pulp, 70 gr zonnebloempitten en 70gr. pompoenpitten (beiden gemalen) heerlijk crackers gemaakt. het mengsel dun uitrollen op bakpapier, met een pizzasnijder de crackers snijden en dan 2x 20 minuten in een voorverwarmde oven (165 gr). Na de eerste 20 minuten even omdraaien.
Heerlijk met de hummus die ik ook van jouw website heb gehaald. Dank voor de inspiratie
Zo dat klinkt goed die crackers!
Havermoutgraan of havermoutvlokken? Ik dacht dat de havermoutgraan kokend heet water + een nacht staan nodig hadden om zacht genoeg te zijn voor een perfecte verpulvering met de blender?
In dat geval zijn w.s. alle granen (met kokend heet water) geschikt neem ik aan.
Hi Christine, ik gebruik normaal havermout. In het recept staat dat de havermout een nachtje moet weken en dat hoeft niet met heet water. Gr. Linda
In bakrecepten zeg je? Kun je er ook cakes of pannenkoeken mee maken? Ik gebruik daar nu amandelmelk in, wat ik heerlijk vind. Maar als het goedkoper kan…
Hi natuurlijk kun je het vervangen door haverdrank. De smaak zal dan ook iets anders zijn. Gr. Linda