Voor mijn havermout pap gebruik ik altijd plantaardige dranken. Hierbij moet je denken aan amandelmelk, rijstmelk of haverdrank. Het lastige is dat de kant en klare pakken natuurlijk ingrediënten bevatten waar ik niet altijd achter sta. Wat blijkt? De plantaardige dranken kan je makkelijk zelf maken. Zelf haverdrank maken is eenvoudig en goedkoop.
Het enige is dat je vooruit moet denken. Een kant en klaar pak haal je direct uit de voorraadkast. Deze drank heeft een nachtje voorbereidingstijd nodig. De havermout wordt geweekt in water met dadels voor een extra zoetje. Het vocht wordt gebruikt in de haverdrank. Als zoetstof kan je ook honing of een beetje ahornsiroop gebruiken.
Vervolgens doet de blender zijn werk en kan de drank gezeefd worden. Klaar is je drank met slechts 4 ingrediënten!
Zelf haverdrank maken
Ingrediënten
- 120 gram havermout
- 2 medjoul dadels zonder pit in 4 stukken
- 1 liter water
- snufje zout
Extra nodig
- blender en pantykous (of kaasdoek)
Bereiding
- Week de havermout en de dadels een nachtje in een bakje met water.
- Doe de geweekte havermout (met vocht), 1 liter water en een snufje zout in een blender en mix goed door elkaar.
- Zeef de drank met een schone pantykous of een kaasdoek.
- Bewaar de haverdrank in een glazen fles in de koelkast, zo’n 3 tot 4 dagen.
- Voor gebruik de fles goed schudden.
Linda’s Tips
- Tip: het pulp kan je weggooien of gebruik een flinke schep bij je havermoutpap.