Nog geen beoordelingen
bereiding 25 min

Zoete aardappelpuree met rucola

Het kerstmenu voor 2014 is bijna klaar. Er wacht jullie nog een spetterend toetje. Voor dat het zover is, heb ik nog een bijgerecht voor bij de hele vis. Lekker, makkelijk en nog gezond ook. Een zoete aardappelpuree met rucola. Een normale aardappelpuree ziet er wat saai en bleekjes uit, onaantrekkelijk zelfs als je het mij vraagt. De zoete aardappelpuree fleurt je kerstdiner op met die mooie oranje kleur. De rucola erbij zorgt voor mooie groene accenten. En ja de smaak is ronduit verrukkelijk. Ik ben gek op zoete aardappelen en dit is ook vaak geliefd bij kinderen.

Nu tijdens de kerstdagen wil niemand iets weten van gezond eten. Al is het natuurlijk niet verkeerd om de schade wat te beperken. Wist je dat zoete aardappelen complexe koolhydraten bevat? Daardoor heeft je lijf meer werk nodig om het te verteren en geeft het continue energie af. Ook zit deze aardappel boordevol voedingsvezels die ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft. Ach beste fijn toch?

zoete aardappelpuree

De bereiding is dit keer gewoon op het fornuis omdat de oven druk bezet is met de geroosterde groenten en de hele dorade. Ook dit gerecht is makkelijk van te voren voor te bereiden. Kijk maar bij de bereiding hoe simpel dit eigenlijk is. Daarbij maak ik gebruik van rucola die over is van de amuse, pompoen van het voorgerecht en verse kruiden van de vis. Wij gooien dus ook tijdens de kerst niks weg.

Bij Reny staat er ook een puree op het programma en die kleurt ook mooi oranje. Zij kiest voor een wortelpuree met knolselderij en courgette. Zo zet je op een eenvoudige manier meer groenten op tafel.

Zoete aardappelpuree met rucola

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo zoete aardappelen of vervang 500 gram aardappelen door de pompoen van de hartige taartjes
  • 75 gram rucola heb je over van de amuse rucola salade met mozzarella en cherrytomaatjes
  • scheutje plantaardige kookroom
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: vers gesneden kruiden platte peterselie of koriander

Bereiding

  • Was en schil de zoete aardappelen zoals je gewend bent bij “normale” aardappelen en snijd in stukken.
  • Kook 10 minuten met een snufje zout en controleer met vork of ze goed gaar zijn. Giet af en laat even droog stomen.
  • Stamp de aardappelen, snijd de rucola grof en voeg toe. Breng op smaak met scheutje plantaardige room, zout en peper naar smaak en strooi er vers gesneden kruiden over.
  • Serveer in een mooie schaal.

Linda’s Tips

  • Tip: De halve pompoen die over is van de hartige taartjes, kan je gebruiken voor een soep of verwerken in de zoete aardappelpuree. De aardappels en pompoen kook je samen in een pan, afgieten en vervolgens stampen. Zo ontstaat er een prachtige oranje puree.
  • Tip: ook dit gerecht kan je makkelijk voorbereiden. Kook de zoete aardappelen van te voren en stamp fijn. De puree verwarm je even in de koekenpan. Voeg na verwarmen pas de rucola, room, zout, peper en verse kruiden toe.

De lekkerste kerstrecepten vind je hier.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.