Hoe vermijd je bewerkt voedsel?

Nu met de detox ga ik een aantal voedingsmiddelen uitsluiten. Even geen koemelk producten, gluten (brood, crackers etc), alcohol, koffie, suiker, keukenzout, witte rijst, alle pasta’s, gemodificeerde soja en kant en klare producten. Eet en drink jij veel van de “verboden” voedingsmiddelen lijst? Dan adviseer ik je om eerst te starten met meer pure en onbewerkte voeding. Een gastbijdrage van Jasper Alblas hoe je bewerkt voedsel kunt vermijden en 5 tips.

Vroeger aten wij uit de natuur. Ons voedingspatroon bestond voornamelijk uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, olie, groenten en fruit.

Sinds de Industriële Revolutie eten wij steeds meer bewerkte voedingsmiddelen. Het zit in pakjes, zakjes, blikjes of dozen en er staan vaak lange lijsten met ingrediënten op de verpakking. Veel namen zien eruit als abracadabra, je kan ze bijna niet uitspreken en je hebt geen idee wat het precies is.

Bij het bewerken van onze voedingsmiddelen gaan er veel voedingsstoffen verloren en worden er chemische toevoegingen gedaan. Voornamelijk in de vorm van geur- kleur- en smaakstoffen om het product er beter uit te laten zien en langer houdbaar te maken. Veel toevoegingen zijn giftig of nooit getest en van sommige is zelfs bekend dat ze gevaarlijk zijn.

Toch zijn dit voor de meeste mensen nog geen redenen om bewerkte producten niet meer te eten. Ze blijven gemakkelijk, snel en lekker. Maar is dit echt belangrijker dan je gezondheid?

Als je echt gezond wilt leven en je lichaam van de juiste voedingsstoffen wilt voorzien, dan is het heel belangrijk dat je echt voedsel eet. Ook als je overtollige kilo’s wilt verliezen is het heel verstandig om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. De toegevoegde stoffen en suikers hebben namelijk een grote invloed op je hormoonhuishouding en die bepaald of jij succesvol af zal vallen of niet.

Maar hoe doe je dit nou? In dit artikel lees je vijf tips:

1. Wees selectief en let op de verpakkingen

Gooi niet het eerste het beste artikel in je boodschappenkarretje. Leer selectief boodschappen te doen en op de verpakkingen te letten. Als voedingsmiddelen in pakjes, zakjes, blikjes en bakjes zitten moeten er al belletjes gaan rinkelen.

2. Kom niet in de binnenste rijen van de supermarkt

Let maar eens op. Alles wat in het midden van de supermarkt staat is bewerkt, zoals koek, snoep en chips. Terwijl de buitenste rijen de verse producten bevatten zoals vlees, vis, groenten en fruit.

De logica hierachter is dat deze buitenste schappen beter bereikbaar zijn om makkelijk en snel weer aangevuld te kunnen worden. Als je geen bewerkte voedingsmiddelen meer wilt eten kun je de binnenste rijen dus beter vermijden.

hoe vermijdt je bewerkt voedsel

3. Lees altijd het etiket

Hoe meer ingrediënten een product heeft, hoe meer het is bewerkt. Als iets natuurlijk is, is het product namelijk vaak het ingrediënt. Als er meer dan drie ingrediënten op de verpakking staan die je niet kent, kun je het beter niet kopen. Een product heeft dan weinig meer over van zijn natuurlijke vorm.

hoe vermijdt je bewerkt voedsel

4. Vermijd ingrediënten die eindigen op – ose

Als je leest dat iets eindigt op -ose dan moet je extra oppassen. Dit zijn de suikers. Deze worden aan heel veel producten toegevoegd om een lekkere smaak te creëren. Dit is nodig omdat tijdens het bewerken van het product de originele smaak vaak verloren gaat.

5. Eet uit de natuur

Als je zeker van je zaak wilt zijn, eet dan enkel producten uit de natuur. Als je vlees (nu met de detox even niet), vis, eieren, noten, zaden, pitten, groenten en fruit eet is het voedingsmiddel het enige ingrediënt en daar is verder niets aan gedaan.

Probeer eens een maand om enkel echt en schoon voedsel te eten. Je zal versteld staan van hoe je je voelt. Je smaak wordt beter en je zal het verschil gaan proeven tussen echt eten en chemisch bewerkte voeding. Na een tijdje wil je niet meer anders. Ga ervoor en gun jezelf die goede gezondheid!

hoe vermijdt je bewerkt voedsel

De lekkerste detox recepten vind je hier!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.