Avocado’s zijn mijn grote groene vrienden en verslavend lekker. Guacamole staat hier regelmatig op tafel, al verschilt de samenstelling op basis van de ingrediënten die in huis zijn. De dipsaus zelf maken is zo gepiept en veel smakelijker dan die uit een pakje. Ik geef je 2 snelle bereidingen voor zelf guacamole maken en tips hoe je de avocado dip kunt bewaren.
Natuurlijk blijft het basis ingrediënt de avocado. Daarnaast vaak knoflook, tomaat, sjalot, sap van een limoen en chilipeper en eventueel koriander als kruid. Nu kan ik mij voorstellen, dat je niet altijd sjalotjes, limoen, chilipeper en koriander in huis hebt. Met een aantal andere smakelijke ingrediënten, kan je deze verrukkelijke dipsaus ook maken. Eigenlijk hoop ik dat je vaker een avocado koopt en ermee aan de slag gaat.
Guacamole is niet alleen lekker als dip bij de tortillachips of een Mexicaanse wrap. Serveer ook eens bij chili con carne of als smeersel op brood of een rijstwafel. In mijn amuse avocado met zalm is ook een guacamole verwerkt. Zalig!
Zelf guacamole maken op 2 manieren
Wat heb je nodig voor de originele guacamole:
- 2 avocado’s
- 1 teentje knoflook
- klein sjalotje
- 1 rijpe tomaat
- sap van 1 limoen
- 1/2 rode peper
- snufje zout & vers gemalen zwarte peper
- optioneel: koriander blad
Stappen om originele guacamole te maken:
- Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
- Snijd de knoflook, sjalotje en tomaat in kleine stukjes. Pers de limoen uit en snijd de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
- Doe alle ingrediënten in een maatbeker, voeg het sap van de limoen toe en pureer met de staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg optioneel gesneden koriander toe.
Snelle guacamole uit de voorraadkast:
- 2 avocado’s
- 1 kleine ui (of uienpoeder)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- citroensap (flesje)
- flinke snuf chilipoeder (of tabasco)
- snufje zout & vers gemalen zwarte peper
Stappen om snelle guacamole uit de voorraadkast te maken:
- Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
- Prak de avocado’s fijn, snijd de ui in stukjes. Voeg naar smaak knoflookpoeder, citroensap en chilipeper toe. Proef en voeg zout en vers gemalen peper toe.
Guacamole bewaren? Een avocado verkleurt snel en ik heb van alles geprobeerd om dit tegen te gaan. De beste guacamole bewaartip is de avocado dip afdekken met rauwe ui en in de koelkast zetten. Voor gebruik verwijder je de ui en de guacamole is niet verkleurd.
Tip: een avocado dip met alleen geprakte avocado’s, peper en zout is ook al lekker. Laat gerust de rode of chili peper achterwege als je niet van pittig eten houdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Probeer de avocado ook maar eens met Harissa.
Klinkt goed!
Avocado’s die precies rijp genoeg Ijn, zijn moeilijk te vinden. Bij AH verkopen ze avocadobolkjes uit de diepvries. Ideaal!
Dag Linda,
Sinds kort haal ik heel wat recepten van je site. Bedankt!! vanavond de guacamole proberen 🙂
Super fijn dit blog!
Mooie groet, Christiaan.
Oh super, dank je wel zeg. Gr. Linda
Ik heb het gemaakt en het is heerlijk al zeg ik het zelf
Tweede recept is superhandig voor als je niet alles vers in huis hebt. Bedankt!
Een betere tip om verkleuring tegen te gaan is door de pit(ten) van de avocado(‘s) toe te voegen aan de guacamole. Voor gebruik er natuurlijk wel even uitvissen.
Om te voorkomen dat je guacamole bruin verkleurd, tot gebruik de pit in het schaaltje met guacamole leggen. Op het moment van opeten pit eruit en je guacamole is niet verkleurd.
Als ik nu ergens goede rijpe avocado’s tegenkom, koop ik ze meteen. Thuis halveer ik ze, verwijder de pit, haal met een lepel het vruchtvlees eruit, doe dit in een boterhamzakje en leg ze in de vriezer. zo heb je altijd goede rijpe avocado’s bij de hand. Ook in de winter als ze duurder zijn.
perfecte guacamole
Dank je wel voor het compliment. Gr. Linda
ik ben geen keukenprinses, jouw guacamole-recept was ZO duidelijk en eenvoudig verteld, dat het volledig geslaagd is! KLASSE—DANK !
Hi Jozefien, dank je wel voor de enthousiaste reactie. Hier word ik nu blij van. Gr. Linda
Beste Linda,
Als gepensioneerde hobbykok, las ik in je recept snelle guacamole; citroensap (flesje)!!!
Heb je wel eens op de achterkant van dat flesje citroensap gelezen, wat voor rotszooi daar allemaal in zit, ik schrok me rot en heb het daarna nóót meer gekocht.
Daar heb ik wel een tip voor….. als je de schil van onbespoten citroenen gebruikt, pers ik die citroen uit
en giet ik dat sap in een ijsklont zakje en vries dat in, zo heb je altijd citroensap in huis.
Bij mij gebeurt dat veel, omdat ik vaak Limoncello maak, dus veel biologische citroenen gebruik,
alleen het geel, wit is bitter. (maak al 40 jaar div likeuren, één keer kampioen van Nederland geweest met Limoncello)
Bespoten citroenen koop ik nooit, omdat je het gif er niet af kan borstelen, hoewel ik biologische citroenen ook borstel, omdat de plukker en ieder ander, er ook met z’n vingers aan heeft gezeten, hahaha……
Maar ik kijk altijd uit, naar je nieuwsbrief, die ik zins 10-3-2018 ontvang, eigenlijk veel te kort.
Haal de meest lekkere recepten van jou site, ga vooral zo door!!!
Vriendelijke groet, Donald
Wat als je zuivere (demeter of) biologische citroensap in een glazen flesje koopt? Daarin zit alleen maar citroensap in 😃
Tip om bruining tegen te gaan is de pit in de guacamole leggen 😉
Hi Liza, dit heb ik al vaak geprobeerd. Toch wordt de guacemole bruin. De tip met ui werkt echt veel beter. Probeer het maar eens uit. Gr. Linda
Laagje water over de guacamole gieten tot dat je het gaat gebruiken.
Even water eraf gieten voor gebruik en geen verkleuring.
Hi Irene, deze tip ken ik nog niet. Dat ga ik eens proberen. Benieuwd of dit lukt. Gr. Linda