20 x Kerst hoofdgerechten (vlees, vis en vega)

Heb jij al een keuze gemaakt voor een hoofdgerecht voor kerst? De keuze is enorm. In dit blog heb ik de 20 lekkerstekerst hoofdgerechten op een rijtje gezet. Hierin vind je genoeg inspiratie voor een kerstdiner met vlees, vis of vega. Alle recepten zijn makkelijk voor te bereiden, zodat je het kerst hoofdgerecht meestal alleen nog in de oven hoeft te schuiven.

Bekijk hier nog meer kerst recepten:

Kerst recepten

20 x Kerst hoofdgerechten (vlees, vis en vega)

Varkenshaas in bladerdeeg

Varkenshaas behoort elk jaar in de top 3 van best verkochte producten tijdens kerst. Dit stukje vlees is makkelijk te bereiden en dat maakt dit recept met varkenshaas een kerst hoofdgerecht dat niet kan mislukken. Ook lekker is varkenshaas uit de oven met een champignonsaus en krieltjes. Hiermee zet je een compleet hoofdgerecht op tafel met kerst.

Varkenshaas in bladerdeeg met een champignon (truffel) saus is een kerst hoofdgerecht dat niet kan mislukken. Dit is een feestelijk vlees recept.

Beef Wellington

Beef Wellington is een klassiek kerst recept. Het bladerdeeg maak je zelf en met de vulling erbij zet je een pronkstuk op tafel deze kerst.

beef wellington

Aubergine Wellington met een walnoten pesto

Van een vlees naar een vega Wellington. De vulling voor deze wellington bestaat uit gegrilde aubergine met een walnotenpesto. En voor het bladerdeeg wordt een kant en klare rol gebruikt. Echt een waanzinnig vegetarisch hoofdgerecht voor kerst.

Aubergine wellington een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht

Rosbief met rode wijn saus

De rosbief met rode wijn saus is een fantastisch hoofdgerecht voor kerst. Steel de show en zet dit spektakel stuk op tafel.

Rosbief met rode wijn saus

Kip uit de oven

Een lekkere smakelijk kip uit de oven? Ja waarom niet? Kies voor de kip in een braadzak of gebraden kip van Jamie Oliver.

Kip met kruidenboter en groente in een braadzak

Kabeljauw uit de oven

Tijd voor een kerst hoofdgerecht met vis. Deze kabeljauw pakketjes kun je per persoon aanpassen. Zo kun je bij de kinderen het scheutje witte wijn weglaten.

Met de kabeljauw uit de oven Jamie Oliver style maak je heerlijke vispakketjes met tomaat, mozzarella en olijven die je kunt aanpassen per persoon.

Hele dorade uit de oven met verse kruiden

Deze hele dorade uit de oven ziet er spectaculair uit, terwijl het heel makkelijk is om klaar te maken. Mocht je meer van visfilets houden, dan ben je hier ook aan het goede adres. Ik geef je namelijk 2 bereidingen, zodat je zelf kunt kiezen.

Hele dorade uit de oven

Hertenrack met honing

Met de komende feestdagen voor de deur, wil je natuurlijk iets moois op tafel zetten zonder teveel stress. Een goed stuk vlees blijft favoriet om te serveren en daarvoor heb ik een geweldig recept van hertenrack met honing en tijm voor jullie.

hertenrack recept

Zalm in filodeeg

De zalm in filodeeg zijn eigenlijk mini hartige taartjes. Kies er nog een bijgerecht bij en je hoofdgerecht is compleet.

Zalm in filodeeg is een smakelijk hoofdgerecht voor kerst. Het zijn eigenlijk mini gevulde hartige taartjes. Lees snel hoe je dit vis recept maakt.

Hele kalkoen

Kerst zonder stress? Bestel voor 19 december december een gevulde kalkoen. De Copas kalkoen is de Rolls Royce onder de kalkoenen. Hiermee zet je een kalkoen op tafel die normaal alleen in toprestaurants wordt geserveerd. Naast een hele kalkoen, kun je ook een halve kalkoen, gevulde kip of Beef Wellington bestellen. Ik heb een paar jaar geleden de kalkoen mogen proberen en we hebben er enorm van genoten.

gevulde kalkoen

Biefstuk tagliata met rucola en Parmezaanse kaas

De biefstuk tagliata is typisch Italiaans hoofdgerecht met kerst. Tagliata betekent letterlijk “gesneden”. Voor erbij maak je een fantastische dressing van citroenschillen, citroensap, geplette knoflook en rozemarijn voor over de biefstuk.

Biefstuk tagliata 1a

Stoofvlees in rode wijn

Wat is er lekkerder dan een pan boterzacht stoofvlees? Zet de tafel vol met lekkere klassieke bijgerechten zoals spruitjes, rode kool en een aardappelpuree en geniet van dit stoofpotje.

stoofvlees in rode wijn

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Vul een stukje varkenshaas, omwikkel het met rauwe ham zodat je een soort mini-rollades krijgt. De vulling bestaat uit champignons, ui, mozzarella, zongedroogde tomaatjes en basilicum. Dat geeft dit kerst hoofdgerecht een Italiaanse touch.

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Gevulde kalkoenfilet

Na de gevulde varkenshaas, is kalkoen aan de beurt. Zie je een hele kalkoen niet zo zitten, maak het jezelf dan makkelijk met deze kalkoen rolletjes met een klassieke vulling met cranberries.

Gevulde kalkoenfilets

Vegan bourguignon met rijst

De trend is dat er steeds meer vega gegeten wordt met kerst en dit recept gaat nog een stapje verder door helemaal geen dierlijke producten te gebruiken. De champignons en de aubergine geven een lekkere stevige bite aan het gerecht. De vegan bourguignon met rijst zit bomvol smaak en je mist het vlees niet!

vegan bourgignon 1 a

Bloemkoolsteaks met champignon roomsaus

Bij dit vegetarische kerst hoofd gerecht rooster je de bloemkool in de oven. De groente wordt op smaak gebracht met olie, zout, peper en kruiden. Voor erbij serveer je een champignon roomsaus. Koop dan geen standaard witte champignons maar kies een mooie melange. Zo zien de bloemkoolsteaks er direct feestelijk uit.

Voor deze kerst staan bloemkoolsteaks met champignon roomsaus op het programma voor een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht.

Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappel crème

Na hert mag een stukje wild in de vorm van lamsrack niet ontbreken met kerst. De kruidenkorst bestaat uit panko, pistache noten, knoflook en basilicum.

Lamsrack met kruidenkorst

Kippendijen met rauwe ham uit de oven

Op de kip leg je een mengsel met olijven en zongedroogde tomaatjes, vervolgens omwikkel je kippendijen met rauwe ham. De voorbereiding voor dit kerst hoofdgerecht is binnen 5 minuten klaar. Vervolgens schuif je de schaal de oven in, zodra je zover bent.

Kippendijen met rauwe ham

Hele zalm met dukkah

Zet een mooi stuk zalm op tafel met een kruidenkorst. Dukkah is een noten kruidenmengsel dat kun je kant en klaar kopen of zelf maken met hazelnoten, sesamzaad, korianderzaad, komijn, venkelzaad en karwijzaad. Of maak deze zalm met kruidenkorst. Deze geroosterde zalm is een echte gezinsfavoriet. De zachte smaak van de zalm met een krokant korstje valt ook zeker bij kinderen in de smaak.

hele zalm met dukkah

Biefstuk met parmaham en een salie jus

Biefstuk staat ook al jaren in de top 10 van meest verkochten producten in de supermarkt met kerst. De biefstuk wordt gewikkeld in parmaham en geserveerd in een verrukkelijk saliejus. Een lekker en makkelijk hoofdgerecht voor kerst.

biefstuk met parmaham

Kerst recepten

enjoy X-mas met Linda

Bewaar deze hoofdgerechten recepten voor Kerst op Pinterest!

Wil je één van deze recepten opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

20 x hoofdgerechten voor kerst. Makkelijke hoofdgerechten kerst met vlees, vegetarisch en vis

20 x hoofdgerechten voor kerst, kerst hoofdgerechten vlees, vis, vegetarisch of geschikt voor kinderen

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.