Nog geen beoordelingen

Vegan bourguignon met rijst

Na de twee voorgerechten en een heerlijke borrelplank is het nu tijd voor een hoofdgerecht. Niet zomaar een hoofdgerecht, het is zelfs vegan. De trend is dat er steeds meer vega gegeten wordt met kerst en dit recept gaat nog een stapje verder door helemaal geen dierlijke producten te gebruiken. De champignons en de aubergine geven een lekkere stevige bite aan het gerecht. De vegan bourguignon met rijst zit bomvol smaak en je mist het vlees niet!

Het ideale van een bourguignon is dat je het in zijn geheel kunt voorbereiden. Geen stress met kerst, want de pan staat klaar voordat de gasten komen.

Voor een feestelijke presentatie kun je rijst bolletjes maken. Ik dacht altijd dat dit heel ingewikkeld was. Niks is minder waar. In de bereiding leg ik uit hoe je dit maakt.

Naast de vegan bourguignon heb ik nog een vega topper online staan. De aubergine Wellington is een echt pronkstuk op tafel. Dit gerecht is niet vegan door de kaas in de pesto. Online kun je bij Rens Kroes een recept voor vegan Parmezaan vinden.

Vegan bourguignon voor een stressvrije kerst

Vegan bourguignon met rijst

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 150 gram oesterzwammen
  • 250 gram kastanje champignons
  • olijfolie
  • 1 aubergine
  • 1 winterpeen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 ml groentebouillon (champignon)
  • 200 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • snufje peper en zout

Voor erbij

  • rijst

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de oesterzwammen in grove stukken en de champignons in plakjes.
  • Verwarm een pan met dikke bodem met 1 eetlepel olijfolie. Bak de oesterzwammen en champignons in 5 minuten goudbruin. Haal uit de pan.
  • Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en de winterpeen in stukjes. Hak de knoflook fijn.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan de pan. Meer dan je gewend bent, want dit komt de smaak van de aubergine ten goede. Bak de aubergine, winterpeen, knoflook en tijm 10 minuten.
  • Roer de groentebouillon, rode wijn, twee laurierblaadjes en het champignon mengsel erdoor. Breng aan de kook en laat vervolgens 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg 5 minuten voor tijd de zilveruitjes toe. Breng de vegan bourguignon op smaak met een snufje peper en zout. Mocht je de saus nog te dun vinden, laat de bourguignon dan nog even pruttelen.
  • Serveer met gekookte rijst.

Linda’s Tips

  • Tip: wil je ook zo’n rijst bolletje op je bord? Bedek een kopje of klein kommetje met vershoudfolie. Vul met de rijst en druk iets aan. Zet het kommetje op zijn kop en tik op de bodem. Vervolgens valt het bolletje op je bord.
  • Voorbereiding voor kerst: de vegan bourguignon kun je in zijn geheel voorbereiden en hoef je alleen ter plekke te verwarmen.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.