4.2 uit 5 beoordelingen
bereiding 30 minuten
oventijd 45 minuten

Rosbief met rode wijn saus

De rosbief met rode wijn saus is een fantastisch hoofdgerecht voor kerst. Steel de show en zet dit pronkstuk op tafel. Deze rosbief is makkelijk te maken en de eenvoudige rode wijn saus met funghi porcini past er perfect bij.

Vorig jaar kerst stond deze rosbief met rode wijn saus bij ons op het kerstmenu. En niet alleen met kerst maken wij dit gerecht. Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt, hoe vaak wij dit vlees recept gemaakt hebben.

Rosbief met rode wijn saus, hoofdgerecht kerst, kerst hoofdgerechten met vlees
Rosbief met rode wijn saus

Rosbief uit de oven

Een groot stuk vlees klaarmaken is zoveel makkelijker dan je denkt. De rosbief wordt op smaak gebracht met knoflook en rozemarijn en omwikkeld met Italiaanse rauwe ham en opgebonden als een rollade. Dit zet je van te voren klaar. Daarnaast kun je een gedeelte van de rode wijn saus klaarzetten. Vervolgens doet de oven voornamelijk zijn werk. Klinkt goed toch?

Hoofgerecht kerst: Rosbief met rode wijn saus
Rosbief met rode wijn saus

Vraag jouw slager hoe lang jouw stuk vlees in de oven mag. Of nog beter koop een vlees thermometer zodat je jouw rosbief met rode wijn saus op het juiste moment uit de oven kunt halen.

Rosbief met rode wijn saus

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 600 gram rosbief op kamertemperatuur
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn blaadjes
  • snufje zout en peper naar smaak
  • 8 plakken prosciutto crudo Italiaanse rauwe ham
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram roomboter

Voor de rode wijn saus

  • 30 gram funghi gedroogd eekhoorntjesbrood zakje gedroogde paddenstoelen – te vinden bij de pesto’s en olijven
  • 2 sjalotjes
  • 200 ml rode wijn
  • 1 blik zoete kerstomaatjes Mutti

Extra nodig

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je rosbief in rode wijn saus?

  • Snijd 1 teentje knoflook in plakjes. Snijd met een schep mes inkepingen aan de bovenkant van de rosbief en stop hier de plakjes knoflook in.
  • Strooi de rozemarijn over het vlees en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Leg 4 plakken prosciutto dakpansgewijs naast elkaar, leg het vlees erop. Vouw de plakken eromheen en dek af met de 4 andere plakken ham.
  • Bind de rollade op met slagerstouw. Bekijk onder het recept een instructiefilmpje hoe je een rollade moet knopen.
  • Doe de funghi porcini in een kom en giet er 200 ml heet water over en laat 15 minuten weken.
  • Hak de andere 2 knoflooktenen en de sjalotjes fijn. Haal de paddenstoelen uit het vocht (weekvocht bewaren) en hak grof.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit de olijfolie en boter in een pan met dikke bodem. Schroei het vlees aan alle kanten dicht, totdat de prosciutto aan alle kanten goudbruin is. Neem het vlees uit de pan. Doe vervolgens de gehakte funghi porcini, sjalotjes en knoflook in de pan en bak 3 minuten zachtjes. Voeg de wijn, de kerstomaatjes en 3 flinke eetlepels van het weekvocht van de paddenstoelen toe. Zet het vuur hoger en laat de saus 5 minuten inkoken. Breng de saus op smaak met een snufje peper en zout.
  • Heb je het vlees in een gietijzeren pan gebakken, doe het vlees terug in de pan en giet de saus erover. Plaats het vlees anders in een ovenschaal en giet de saus erover. Zet de pan of schaal in de oven en laat verder gaar worden. Bedruip het vlees tussendoor 2 keer met de saus om uitdrogen te voorkomen. Gaar de rosbief tot het de juiste temperatuur voor je heeft, rare, medium of well done. Gebruik hiervoor een vleesthermometer, zie de tips voor uitleg. Bij ons duurt dit ongeveer 40 minuten. Haal het vlees uit de pan en omwikkel losjes met aluminium folie en laat minimaal 5 minuten alvorens aan te snijden.

Linda’s Tips

  • Voor rundvlees / rosbief worden de volgende temperaturen aangehouden: 48 graden voor rare, 53 graden voor medium rare en 58 graden voor well-done. Houdt er rekening mee, dat dit de temperaturen zijn na rusten. Wat minder bekend is dat de temperatuur van het vlees na rusten 1-3 graden kan stijgen. 
  • Tip: de rode wijn saus is eventueel ook voldoende om te gebruiken voor 8 personen (met twee stukken rosbief van 600 gram).
  • Voorbereiding voor kerst: volg alle stappen op tot en met nummer 6. Zet de rosbief rollade klaar in de koelkast, net als de gesneden knoflook, sjalotjes en paddenstoelen en weekvocht.

Hoe knoop je een rollade?

Het duurde bij mij ook even voordat ik het door had, maar een rollade knopen is helemaal niet moeilijk. Ik bekijk altijd de instructie als ik een rollade moet binden met touw.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Cucina Francesca | Foto credits: HetSpijsDecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.