Nog geen beoordelingen

Biefstuk met sherrysaus

Bij mijn favoriete Spaanse tapas restaurant staat een heerlijke biefstuk met sherrysaus op de kaart. De saus is gemaakt van mijn lievelings sherry Pedro Ximénez. Dit is een zoete sherry met een zijdezachte smaak van honingzoete rozijntjes en dadels. Deze sherrysaus is de basis geworden van dit kerst hoofdgerecht met biefstuk.

Het originele recept van de sherrysaus van de tapasbar is nog geheim. Het authentieke recept bevat 3 ingrediënten: ui, rozijn en sherry. Met runderfond en een beetje maïzena erbij maakte ik een fantastische begeleider voor bij de biefstuk.

Voor bij de biefstuk met saus kun je verschillende bijgerechten serveren. Persoonlijk houd ik van een aardappel bijgerecht zoals pommes duchesse, krieltjes uit de oven of een aardappelpuree. Qua groenten ga ik haricots verts met spek of sperzieboontjes met hazelnoot.

Biefstukmet sherrysaus

Biefstuk met sherrysaus

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 60 gram rozijnen
  • 60 gram sjalotjes
  • klontje roomboter
  • 400 ml runderfond
  • 200 ml sherry Pedro Ximénez
  • 2 theelepels maizena en scheutje water
  • 4 herten biefstuk (kamertemperatuur)
  • snufje peper en zout
  • 50 gram roomboter om in te bakken

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Maak eerst de sherrysaus. Wel de rozijnen kort in warm water. Snijd ondertussen de sjalotjes heel fijn. Verwarm een kleine koekenpan met een klontje roomboter op laag vuur en voeg de ui toe en bak tussen de 5-10 minuten. Voeg de gewelde rozijnen, runderfond en sherry toe en roer door elkaar. Zet het vuur hoger, zodat de sherrysaus zachtjes kookt. Roer de maizena met een klein scheutje water in een kopje tot een papje en voeg toe aan de saus en kook een beetje in. Zeef de saus en houd warm tot gebruik.
  • Haal de biefstukken een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep de biefstukken droog met keukenpapier. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Verwarm een koekenpan met de roomboter en bak de biefstuk in 4 minuten op hoog vuur medium rare. Keer halverwege. Haal het vlees uit de pan en omwikkel met aluminiumfolie 5 minuten. Sla deze stap niet over want het komt de malsheid van het vlees ten goede.
  • Snijd de biefstuk in plakken en serveer met de sherrysaus.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: je kunt de sherrysaus van te voren maken.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.