• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Speculaas plaatcake

speculaas plaatcake

november 15, 2015 door Linda 18 Reacties

Het is een vrijdagmiddag. De Sint is bijna in het land en ik heb nog geen enkel Sinterklaas recept. Ok, laat ik mijn vrije middag nuttig besteden. Zoonlief heeft een kinderfeestje en dochterlief komt net uit school. Ik kies voor quality time met haar in de keuken. Samen hebben wij dit recept bedacht voor de speculaas plaatcake.

Samen bakken betekent tegenwoordig dat de kleine dame de controle overneemt. Ze wil alles klaarzetten, afwegen en vervolgens ook bereiden. Alleen had ik geen idee welke ingrediënten en verhoudingen er nodig zou zijn. Het leuke van koken of bakken, vind ik als een recept vanzelf ontstaat. Dit gebeurde ook met deze gezonde cake. Dochterlief had een mooi beslag gemaakt en wilde bijna de cake in de bakvorm storten. Hoho, het voordeel van zelf bakken is juist dat je mag proeven. Ik zie die ogen glimmen, want dat vindt zij prachtig. Opruimen is helaas een minder geliefde activiteit.

speculaas cake

Al snel bleek dat het sinterklaas recept enige finetuning nodig had. Zo had ik geen zoetstof gebruikt en dan heeft de cake te weinig smaak. Een paar eetlepels honing doet wonderen. Vervolgens ontbrak een echte speculaas smaak, dus toch maar een extra eetlepel kruiden erbij. En dat snufje zout haalt alle smaken op. “Nu hebben wij de goede smaak te pakken” roept mijn dochter enthousiast na de 4e proefsessie.

Ondertussen geniet ik enorm van ons momentje samen. Helemaal als blijkt dat de speculaas plaatcake goed gelukt uit de oven komt en zelfs vriendinnetjes ons baksel lekker vinden.

Speculaas plaatcake

recept voor 1 cake:

  • 200 gram amandelmeel
  • 4 eieren
  • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder (of gewone bakpoeder)
  • 50 gram kokosolie (of boter)
  • 150 gram kwark
  • 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 3 eetlepels honing (of paar druppels zoetstof als je geheel koolhydraatarm eet)
  • snufje zout
  • ter garnering: 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • extra nodig: bakblik van 20 x 20 cm

Stappen om een speculaas plaatcake te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Mix het amandelmeel, eieren, bakpoeder, kokosolie (verwarmd), kwark, koek- en speculaaskruiden, honing en snufje zout tot een gladde massa.
  3. Proef en bepaal of het beslag naar smaak is. Misschien wil je iets meer honing, kruiden of zout.
  4. Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het deeg erin. Strooi de geschaafde amandelen erover.
  5. Zet 35 minuten in de oven.

Tip van mijn dochter: “sla met het bakblik kort op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen”. Die wijsheid had ze van een YouTube filmpje van het duo Bart en Elske. Ik heb haar stomverbaasd aan staan kijken en vond het eigenlijk te leuk om niet met jullie te delen.

Tip: En mocht je omgeving bezig zijn met een koolhydraatarm dieet. Zij mogen ook genieten van deze speculaascake.

gezonde sinterklaascake

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Speculaas plaatcake Een gezond tussendoortje voor tijdens de Sinterklaas periode: een speculaas plaatcake. En ook geschikt voor een koolhydraatarm dieet.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ |

Categorie: Sinterklaas recepten, Snack Tags: bakrecepten, cake, gezond tussendoortje, gezonde cake, glutenvrij, glutenvrije recepten, koolhydraatarm, koolhydraatarm dieet, sint, sint recepten, speculaas

Lees Interacties

Reacties

  1. stella zegt

    november 15, 2015 om 10:58 am

    Kan ik amandelmeel ook door iets anders vervangen? Hoef niet glutenvrij te eten en t is zo duur vind ik. Ik eet wel zoveel mogenlijk suikervrij en met een lage glycemische index…is speltmeel bv een goed alternatief? Ben heel benieuwd….lijkt me heerlijk dit!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 17, 2015 om 9:00 am

      Hi, ik verwacht dat de smaak dan ook iets anders wordt. Probeer het eens uit, dan kom je er achter. Je kunt altijd starten met een kleinere hoeveelheid beslag. Ik hoor graag of het gelukt is.

      Beantwoorden
  2. Lineke zegt

    november 16, 2015 om 9:16 am

    Waar kan ik de kwark door vervangen? Ik eet zuivelvrij namelijk. Zou ik ook havermelk kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 17, 2015 om 8:59 am

      Hi, dat weet ik niet. De havermelk is vloeibaar en de kwark niet. Waarschijnlijk heb je meer meel nodig, maar hoeveel weet ik niet.

      Beantwoorden
    • Wilma zegt

      november 28, 2015 om 5:12 pm

      Hoi Lineke,
      Ik heb lactosevrije yoghurt gebruikt van Minusl. Het beslag was iets te “nat” en daar heb ik een volle eetlepel boekweitmeel aan toegevoegd.
      Ik haal hem net uit de oven en hij is prima gelukt…….en ruikt goddelijk ?
      Er is ook een lactosevrije kwark van Minusl verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo.

      Beantwoorden
      • Wilma zegt

        november 28, 2015 om 5:19 pm

        Sorry Lineke, je eet zuivelvrij…….. en niet lactosevrij. Ik las het verkeerd.
        Van alpro heb je dacht ik ook een “yoghurt”, maar daar heb ik geen ervaring mee. Maar is wel plantaardig.

        Beantwoorden
    • Wietske zegt

      november 25, 2018 om 1:17 am

      Misschien iets van Alpro erdoor, dat is nl. plantaardig.

      Beantwoorden
  3. Judith | myfoodblog.nl zegt

    november 16, 2015 om 7:54 pm

    Ziet er goed uit! Wat leuk dat je dochter het ook zo leuk vindt om eten te maken :-)!

    Beantwoorden
  4. laurentina zegt

    november 16, 2015 om 8:13 pm

    deze cake is super lekker ik heb ipv kwark griekse yogchurt gedaan en i n plaats van honing sukrin suiker zo past hij bij mijn koolhydraatarme eetwijze

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      november 17, 2015 om 8:58 am

      Hi goed om te horen.

      Beantwoorden
  5. Ineke zegt

    november 22, 2015 om 4:57 am

    Hoi Stella, misschien kun je amandelmeel vervangen door fijngemaakte Havermout? Ik wilde vandaag ook iets maken met amandelmeel maar deze was op in de winkel. Ik heb toen Havermout kleingemaakt, dit smaakte ook prima!
    Misschien het proberen waard\\\/
    Groetjes Ineke

    Beantwoorden
  6. Raischa zegt

    september 8, 2016 om 11:04 pm

    Kan je kwark eventueel ook vervangen door turkse of griekse yogurt???
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      september 9, 2016 om 10:49 am

      Hi, ja hoor dat verwacht ik wel. Gr. Linda

      Beantwoorden
  7. Debby Somers zegt

    oktober 20, 2018 om 8:57 pm

    Vraagje weet je misschien ook hoeveel kha er in de cake zitten

    Beantwoorden
  8. Maggie zegt

    november 28, 2019 om 12:40 pm

    Ziet er heerlijk uit. Kun je het ook invriezen? (Een gedeelte ervan)

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 2, 2019 om 1:57 pm

      Hi Maggie, dat kan zeker. Dat doe ik zelf ook altijd. Gr. Linda

      Beantwoorden
  9. Maggie zegt

    december 2, 2019 om 2:50 pm

    Dankje voor je antwoord, ik had het al gegokt door de helft in te vriezen maar ben nog aan de eerste helft bezig, en die is heerlijk!

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 2, 2019 om 3:16 pm

      Hi Maggie, dat klinkt goed zeg. Geniet er nog even van. Gr. Linda

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 256

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Limoncello pasta met zalm Limoncello pasta met zalm
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl