Het is een vrijdagmiddag. De Sint is bijna in het land en ik heb nog geen enkel Sinterklaas recept. Ok, laat ik mijn vrije middag nuttig besteden. Zoonlief heeft een kinderfeestje en dochterlief komt net uit school. Ik kies voor quality time met haar in de keuken. Samen hebben wij dit recept bedacht voor de speculaas plaatcake.
Samen bakken betekent tegenwoordig dat de kleine dame de controle overneemt. Ze wil alles klaarzetten, afwegen en vervolgens ook bereiden. Alleen had ik geen idee welke ingrediënten en verhoudingen er nodig zou zijn. Het leuke van koken of bakken, vind ik als een recept vanzelf ontstaat. Dit gebeurde ook met deze gezonde cake. Dochterlief had een mooi beslag gemaakt en wilde bijna de cake in de bakvorm storten. Hoho, het voordeel van zelf bakken is juist dat je mag proeven. Ik zie die ogen glimmen, want dat vindt zij prachtig. Opruimen is helaas een minder geliefde activiteit.
Al snel bleek dat het sinterklaas recept enige finetuning nodig had. Zo had ik geen zoetstof gebruikt en dan heeft de cake te weinig smaak. Een paar eetlepels honing doet wonderen. Vervolgens ontbrak een echte speculaas smaak, dus toch maar een extra eetlepel kruiden erbij. En dat snufje zout haalt alle smaken op. “Nu hebben wij de goede smaak te pakken” roept mijn dochter enthousiast na de 4e proefsessie.
Ondertussen geniet ik enorm van ons momentje samen. Helemaal als blijkt dat de speculaas plaatcake goed gelukt uit de oven komt en zelfs vriendinnetjes ons baksel lekker vinden.
Speculaas plaatcake
recept voor 1 cake:
- 200 gram amandelmeel
- 4 eieren
- 2 theelepels wijnsteen bakpoeder (of gewone bakpoeder)
- 50 gram kokosolie (of boter)
- 150 gram kwark
- 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 3 eetlepels honing (of paar druppels zoetstof als je geheel koolhydraatarm eet)
- snufje zout
- ter garnering: 2 eetlepels geschaafde amandelen
- extra nodig: bakblik van 20 x 20 cm
Stappen om een speculaas plaatcake te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Mix het amandelmeel, eieren, bakpoeder, kokosolie (verwarmd), kwark, koek- en speculaaskruiden, honing en snufje zout tot een gladde massa.
- Proef en bepaal of het beslag naar smaak is. Misschien wil je iets meer honing, kruiden of zout.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het deeg erin. Strooi de geschaafde amandelen erover.
- Zet 35 minuten in de oven.
Tip van mijn dochter: “sla met het bakblik kort op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen”. Die wijsheid had ze van een YouTube filmpje van het duo Bart en Elske. Ik heb haar stomverbaasd aan staan kijken en vond het eigenlijk te leuk om niet met jullie te delen.
Tip: En mocht je omgeving bezig zijn met een koolhydraatarm dieet. Zij mogen ook genieten van deze speculaascake.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Kan ik amandelmeel ook door iets anders vervangen? Hoef niet glutenvrij te eten en t is zo duur vind ik. Ik eet wel zoveel mogenlijk suikervrij en met een lage glycemische index…is speltmeel bv een goed alternatief? Ben heel benieuwd….lijkt me heerlijk dit!
Hi, ik verwacht dat de smaak dan ook iets anders wordt. Probeer het eens uit, dan kom je er achter. Je kunt altijd starten met een kleinere hoeveelheid beslag. Ik hoor graag of het gelukt is.
Waar kan ik de kwark door vervangen? Ik eet zuivelvrij namelijk. Zou ik ook havermelk kunnen gebruiken?
Hi, dat weet ik niet. De havermelk is vloeibaar en de kwark niet. Waarschijnlijk heb je meer meel nodig, maar hoeveel weet ik niet.
Hoi Lineke,
Ik heb lactosevrije yoghurt gebruikt van Minusl. Het beslag was iets te “nat” en daar heb ik een volle eetlepel boekweitmeel aan toegevoegd.
Ik haal hem net uit de oven en hij is prima gelukt…….en ruikt goddelijk ?
Er is ook een lactosevrije kwark van Minusl verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo.
Sorry Lineke, je eet zuivelvrij…….. en niet lactosevrij. Ik las het verkeerd.
Van alpro heb je dacht ik ook een “yoghurt”, maar daar heb ik geen ervaring mee. Maar is wel plantaardig.
Misschien iets van Alpro erdoor, dat is nl. plantaardig.
Ziet er goed uit! Wat leuk dat je dochter het ook zo leuk vindt om eten te maken :-)!
deze cake is super lekker ik heb ipv kwark griekse yogchurt gedaan en i n plaats van honing sukrin suiker zo past hij bij mijn koolhydraatarme eetwijze
Hi goed om te horen.
Hoi Stella, misschien kun je amandelmeel vervangen door fijngemaakte Havermout? Ik wilde vandaag ook iets maken met amandelmeel maar deze was op in de winkel. Ik heb toen Havermout kleingemaakt, dit smaakte ook prima!
Misschien het proberen waard\\\/
Groetjes Ineke
Kan je kwark eventueel ook vervangen door turkse of griekse yogurt???
Groetjes
Hi, ja hoor dat verwacht ik wel. Gr. Linda
Vraagje weet je misschien ook hoeveel kha er in de cake zitten
Ziet er heerlijk uit. Kun je het ook invriezen? (Een gedeelte ervan)
Hi Maggie, dat kan zeker. Dat doe ik zelf ook altijd. Gr. Linda
Dankje voor je antwoord, ik had het al gegokt door de helft in te vriezen maar ben nog aan de eerste helft bezig, en die is heerlijk!
Hi Maggie, dat klinkt goed zeg. Geniet er nog even van. Gr. Linda