Het is een vrijdagmiddag. De Sint is bijna in het land en ik heb nog geen enkelSinterklaas recept. Ok, laat ik mijn vrije middag nuttig besteden. Zoonlief heeft een kinderfeestje en dochterlief komt net uit school. Ik kies voor quality time met haar in de keuken. Samen hebben wij dit recept bedacht voor despeculaas plaatcake.
Samen bakken betekent tegenwoordig dat de kleine dame de controle overneemt. Ze wil alles klaarzetten, afwegen en vervolgens ook bereiden. Alleen had ik geen idee welke ingrediënten en verhoudingen er nodig zou zijn. Het leuke van koken of bakken, vind ik als een recept vanzelf ontstaat. Dit gebeurde ook met deze gezonde cake. Dochterlief had een mooi beslag gemaakt en wilde bijna de cake in de bakvorm storten. Hoho, het voordeel van zelf bakken is juist dat je mag proeven. Ik zie die ogen glimmen, want dat vindt zij prachtig. Opruimen is helaas een minder geliefde activiteit.
Al snel bleek dat hetsinterklaas recept enige finetuning nodig had. Zo had ik geen zoetstof gebruikt en dan heeft de cake te weinig smaak. Een paar eetlepels honing doet wonderen. Vervolgens ontbrak een echte speculaas smaak, dus toch maar een extra eetlepel kruiden erbij. En dat snufje zout haalt alle smaken op. “Nu hebben wij de goede smaak te pakken” roept mijn dochter enthousiast na de 4e proefsessie.
Ondertussen geniet ik enorm van ons momentje samen. Helemaal als blijkt dat despeculaas plaatcake goed gelukt uit de oven komt en zelfs vriendinnetjes ons baksel lekker vinden.
Speculaas plaatcake
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 4 eieren
- 2 theelepels wijnsteen bakpoeder of gewone bakpoeder
- 50 gram kokosolie of boter
- 150 gram kwark
- 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 3 eetlepels honing of paar druppels zoetstof als je geheel koolhydraatarm eet
- snufje zout
- ter garnering: 2 eetlepels geschaafde amandelen
- extra nodig: bakblik van 20 x 20 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Mix het amandelmeel, eieren, bakpoeder, kokosolie (verwarmd), kwark, koek- en speculaaskruiden, honing en snufje zout tot een gladde massa.
- Proef en bepaal of het beslag naar smaak is. Misschien wil je iets meer honing, kruiden of zout.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het deeg erin. Strooi de geschaafde amandelen erover.
- Zet 35 minuten in de oven.
Linda’s Tips
- Tip van mijn dochter: “sla met het bakblik kort op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen”. Die wijsheid had ze van een YouTube filmpje van het duo Bart en Elske. Ik heb haar stomverbaasd aan staan kijken en vond het eigenlijk te leuk om niet met jullie te delen.
- Tip: En mocht je omgeving bezig zijn met een koolhydraatarm dieet. Zij mogen ook genieten van deze speculaascake
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.