Met de paasdagen voor de deur, heb ik een paar lekkere en makkelijke recepten bedacht. De focus ligt op ontbijt of lunch. Maar ja, ’s avonds krijg je vast weer trek toch? En dan wil je ook iets lekkers eten. Ik tenminste wel. Na het recept van de kip braadstomen met een kruidenmix, bereid ik nu een hele kip met kruidenboter en groente in een braadzak.
Dit recept kan eigenlijk niet mislukken en de braadzak zorgt ervoor dat het kippenvlees lekker mals blijft. De kruidenboter smelt door de hitte en de smaak trekt in het vlees. Het ideetje heb ik “gepikt” van mijn slager in het dorp. Ik zie al jaren zo’n hele kip in zijn vitrine liggen of bij de supermarkt. Alleen ben ik niet zo dol op de kruidenmix. Er zit iets in, dat ik niet helemaal thuis kan brengen. Op een of andere manier doe ik het liever zelf, zodat ik “controle” heb over wat ik eet.
Het maken van de kruidenboter stelt niet zoveel voor en dat kun je een paar dagen van te voren zelfs al doen. De kip kruid ik flink met paprikapoeder en een beetje zout en peper. Mocht je geen zin hebben om de groente te snijden, dan koop je een zak kant en klare soepgroente. Kijk gewoon wat bij je past en zet deze eyecatcher in een handomdraai op tafel.
Kip met kruidenboter en groente in een braadzak
recept voor 4 – 6 personen:
kruidenboter
- 50 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gedroogde bieslook (of nog beter 1 eetlepel verse bieslook)
- 2 takjes verse tijm (of een snuf gedroogde tijm)
- zeezout en vers gemalen peper
- 1 hele kip
- zeezout en vers gemalen peper
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 prei
- 1/2 rode paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- extra nodig: 1 braadzak (te vinden in het schap van het huishoudfolie)
Stappen om kip met kruidenboter en groente in een braadzak te maken:
- Maak eerst de kruidenboter. Je kunt natuurlijk ook kant en klare kruidenboter kopen. Alleen is zelf maken zoveel lekkerder. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de roomboter in een kommetje en knijp het teentje knoflook erboven uit. Voeg de bieslook, tijm, peper en zout toe en roer door elkaar. Zet in de koelkast zodat de boter hard wordt of plaats een half uurtje in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de kip eerder uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Snij de prei, paprika en ui grof en hak de teentjes knoflook. Breng de kip op smaak met zout, peper en veel paprikapoeder. Wrijf de kruiden er met je handen even in.
- Voeg de groente toe aan de braadzak en zet de kip erop. Snijd de kruidenboter in stukken en plaats op de kip. Sluit de braadzak af met de klip. Plaats de hele kip met kruidenboter en groente in een ovenschaal op de onderste tree van de oven. Let op dat de zak de bovenkant en zijkanten van de oven niet raakt. Zet 60 – 70 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte). Haal de kip 10 minuten voor tijd eruit en snijd voorzichtig de zak open en zet terug. Zo krijgt de kip een mooi bruin korstje.
- Haal uit de oven en laat 10 minuten tot rust komen. Haal de kip uit de zak en serveer op een mooie schaal. De groente gooi je weg, dit heeft alleen gediend als smaakmaker.
Tip: ben je net als ik aan het letten wat je eet, dan adviseer ik je om het vel van de kip te halen. Nou lust ik dit niet, dus het is voor mij geen “opgave”. De kruidenboter kun je na het aansnijden bij de kip serveren en dit voor jezelf weglaten.
Opmerking: Bij mijn vorige recept kreeg ik een paar opmerkingen over het feit dat de braadzak door hoge temperaturen voor “weekmakers” zou zorgen. Ik heb contact opgenomen met twee verschillende leveranciers. De zakken zijn gemaakt van PET en dat zorgt niet voor weekmakers. Voor meer informatie verwijs ik je naar wikipedia.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Moet je de zak niet meteen al een beetje openknippen?
HI Anto, nee dat heb ik deze keer niet gedaan. Ik knip de zak open 10 minuten voor tijd. Gr. Linda
Beste Linda
Wat een onwijs lekker gerecht de kip ….wat makkelijk en zalig zitten smullen!
Dank je wel dat je dit met iedereen wil delen ?
Hi Chantal, wat fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. Groeten, Linda