• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappel crème

Lamsrack met kruidenkorst

december 8, 2017 door Linda Reageer

Samenwerking. Mijn “werk” brengt mij op zulke leuke plekken. Zo stond ik ineens in het Smulweb Kookcollege samen met 2 collega’s een kookworkshop te geven aan 50 personen! Oeps, een pittige uitdaging. Vandaag ga ik je meer vertellen over dit event en ons zalige menu. Pak er maar alvast een pen en papier bij, want wat mij betreft kun je de lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappel crème direct noteren voor het kerstmenu.

De insteek van de avond was een food pairing met Offley port. Charlotte, Simone en ik zijn de keuken ingedoken om een 4-gangen menu te bedenken. Mijn taak was om een hoofdgerecht te ontwikkelen met een glaasje Offley Port Reserva Forrester. Meestal combineer ik port met kaas of een zoet dessert, maar niet eerder met een hoofdgerecht.

lamsrack met kruidenkorst

De Reserva heeft een rijping gehad van 3-5 jaar. De balans van het zoete rijpe fruit en tannine past goed bij gegrilde groente, lamsvlees en zoete aardappel. Het eerste dat in mij opkwam was lamsrack. En dan een speciale feestelijke uitvoering met een kruidenkorst.

Tijdens de kookworkshop werden er 4 teams gemaakt. Per gang gaf Mr. Cocktail uitleg over de port. Het was eigenlijk een soort kookworkshop en port proeverij inéén.

lamsrack met kruidenkorst

Ik heb mijn team flink aan het werk gezet. Dit soort avonden zijn voor mij de krenten uit de pap. Samen koken vind ik zo ontzettend leuk om te doen. Daarbij is het te gek om elkaar inspiratie te geven. Tijdens het koken komen vanzelf de verhalen los om vervolgens gezellig met z’n allen aan tafel te gaan.

lamsrack met kruidenkorst

Lamsrack met kruidenkorst

Een toffe bijkomstigheid was dat ook één van mijn lezers was uitgenodigd. Astrid heeft de winactie gewonnen en heeft genoten van haar avondje uit met een vriendin.

Lamsrack met kruidenkorst

Kortom, het was een zeer geslaagde avond!

Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappelcrème

Recept voor 4 personen:

  • 45 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 10 gram panko (Japans broodkruim)
  • 20 gram gepelde pistachenoten
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 10 gram basilicum blaadjes
  • snufje zout en peper
  • 1 lamsrack van 450 gram (op kamertemperatuur)
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 zachte gedroogde vijgen, fijn gesneden
  • 250 ml runderbouillon
  • 600 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes van 2 cm
  • 50 ml slagroom
  • 30 gram ongezouten amandelen
  • snufje zeezout
  • extra nodig: serveerringen van 8 cm of ijstang

Voor erbij: 4 glaasjes Offley Reserva Forrester

Stappen om lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappelcrème te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Neem 20 gram roomboter, panko, pistachenoten, knoflook en basilicum toe aan de hakmolen van de staafmixer en maal tot een egale massa.
  3. Dep het vlees droog. Kruid het vlees met zout en peper. Bak de lamsrack om en om in 2 minuten goudbruin in een koekenpan met het restant boter. Laat de pan met bakvet staan. Zet het vlees in een ovenschaal. Smeer het vlees in met de mosterd en verdeel het kruidenmengsel erover en druk goed aan. Plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie tot gebruik.
  4. Kook ondertussen de zoete aardappelen in 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. Roer de slagroom erdoor.
  5. Verwarm de koekenpan met het bakvet opnieuw. Voeg de vijgen en bouillon toe, breng aan de kook en laat dit in 5 minuten op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
  6. Rooster de amandelen 3 minuten in een droge koekenpan. Laat 2 minuten afkoelen. Hak grof en strooi er een snufje zeezout over.

Verwarm 4 borden in de oven, nadat het vlees eruit is gehaald. Zet een serveerring van 8 cm doorsnede op een warm bord. Doe hierin een kwart van de zoete aardappelcrème. Strijk de bovenkant glad met een lepeltje en trek de ring voorzichtig omhoog. Je kunt ook een ijstang gebruiken om bolletjes zoete aardappel op het bord te scheppen. Snijd de lamsrack tussen de botjes door. Leg 2 stukjes vlees tegen de zoete aardappel crème aan. Schep de vijgenjus ernaast. Strooi de amandelcrunch erover.

Ben je nieuwsgierig geworden naar ons complete menu? Voor de volledigheid deel ik alle recepten met je.

Lamsrack met kruidenkorst

Menu:

Gevulde vijgen met geitenkaas en rucola

***

Gegrilde eend met pittige mangochutney

***

Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappelcrème

***

Snelle cheesecake met blauwe bessen

Lamsrack met kruidenkorst

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Dit artikel betreft een samenwerking met Offley Port. Lees hier mijn disclaimer.

Foto credits: Simones Kitchen

Categorie: DINER, KERST Tags: lamsrack, lamsvlees, vlees, zoete aardappel

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 191 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken
  • Weekmenu 191 makkelijke recepten Weekmenu 191 – makkelijke recepten
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.