Mijn “werk” brengt mij op zulke leuke plekken. Zo stond ik ineens in het Smulweb Kookcollege samen met 2 collega’s een kookworkshop te geven aan 50 personen! Oeps, een pittige uitdaging. Vandaag ga ik je meer vertellen over dit event en ons zalige menu. Pak er maar alvast een pen en papier bij, want wat mij betreft kun je de lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappel crème direct noteren voor het kerstmenu.
De insteek van de avond was een food pairing met Offley port. Charlotte, Simone en ik zijn de keuken ingedoken om een 4-gangen menu te bedenken. Mijn taak was om een hoofdgerecht te ontwikkelen met een glaasje Offley Port Reserva Forrester. Meestal combineer ik port met kaas of een zoet dessert, maar niet eerder met een hoofdgerecht.
De Reserva heeft een rijping gehad van 3-5 jaar. De balans van het zoete rijpe fruit en tannine past goed bij gegrilde groente, lamsvlees en zoete aardappel. Het eerste dat in mij opkwam was lamsrack. En dan een speciale feestelijke uitvoering met een kruidenkorst.
Tijdens de kookworkshop werden er 4 teams gemaakt. Per gang gaf Mr. Cocktail uitleg over de port. Het was eigenlijk een soort kookworkshop en port proeverij in één.
Ik heb mijn team flink aan het werk gezet. Dit soort avonden zijn voor mij de krenten uit de pap. Samen koken vind ik zo ontzettend leuk om te doen. Daarbij is het te gek om elkaar inspiratie te geven. Tijdens het koken komen vanzelf de verhalen los om vervolgens gezellig met z’n allen aan tafel te gaan.
Een toffe bijkomstigheid was dat ook één van mijn lezers was uitgenodigd. Astrid heeft de winactie gewonnen en heeft genoten van haar avondje uit met een vriendin.
Kortom, het was een zeer geslaagde avond!
Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappelcrème
Ingrediënten
- 45 gram roomboter op kamertemperatuur
- 10 gram panko Japans broodkruim
- 20 gram gepelde pistachenoten
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 10 gram basilicum blaadjes
- snufje zout en peper
- 1 lamsrack van 450 gram op kamertemperatuur
- 25 gram roomboter
- 1 theelepel mosterd
- 4 zachte gedroogde vijgen fijn gesneden
- 250 ml runderbouillon
- 600 gram zoete aardappel geschild en in blokjes van 2 cm
- 50 ml slagroom
- 30 gram ongezouten amandelen
- snufje zeezout
Voor erbij
- 4 glaasjes Offley Reserva Forrester
Extra nodig
- serveerringen van 8 cm of ijstang
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem 20 gram roomboter, panko, pistachenoten, knoflook en basilicum toe aan de hakmolen van de staafmixer en maal tot een egale massa.
- Dep het vlees droog. Kruid het vlees met zout en peper. Bak de lamsrack om en om in 2 minuten goudbruin in een koekenpan met het restant boter. Laat de pan met bakvet staan. Zet het vlees in een ovenschaal. Smeer het vlees in met de mosterd en verdeel het kruidenmengsel erover en druk goed aan. Plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie tot gebruik.
- Kook ondertussen de zoete aardappelen in 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. Roer de slagroom erdoor.
- Verwarm de koekenpan met het bakvet opnieuw. Voeg de vijgen en bouillon toe, breng aan de kook en laat dit in 5 minuten op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
- Rooster de amandelen 3 minuten in een droge koekenpan. Laat 2 minuten afkoelen. Hak grof en strooi er een snufje zeezout over.
- Verwarm 4 borden in de oven, nadat het vlees eruit is gehaald. Zet een serveerring van 8 cm doorsnede op een warm bord. Doe hierin een kwart van de zoete aardappelcrème. Strijk de bovenkant glad met een lepeltje en trek de ring voorzichtig omhoog. Je kunt ook een ijstang gebruiken om bolletjes zoete aardappel op het bord te scheppen. Snijd de lamsrack tussen de botjes door. Leg 2 stukjes vlees tegen de zoete aardappel crème aan. Schep de vijgenjus ernaast. Strooi de amandelcrunch erover.
Ben je nieuwsgierig geworden naar ons complete menu? Voor de volledigheid deel ik alle recepten met je.
Menu:
Gevulde vijgen met geitenkaas en rucola
***
Gegrilde eend met pittige mangochutney
***
Lamsrack met kruidenkorst en zoete aardappelcrème
***
Snelle cheesecake met blauwe bessen
Dit artikel betreft een samenwerking met Offley Port. Lees hier mijn disclaimer.
Foto credits: Simones Kitchen