Nog geen beoordelingen

Hertenrack met honing en tijm

Sponsored. Met de komende feestdagen voor de deur, wil je natuurlijk iets moois op tafel zetten zonder teveel stress. Een goed stuk vlees blijft favoriet om te serveren en daarvoor heb ik een geweldig recept van hertenrack met honing en tijm voor jullie.

Afgelopen week heb ik een prachtig stuk hertenrack van de Meesterslager van Albert Heijn ontvangen om mee te experimenteren. Om eerlijk te zijn, was ik vooraf een beetje sceptisch. Vlees uit de supermarkt en dat voor kerst?

Het begon in ieder geval goed. Naast het vlees ontving ik ook een folder met recepten en een visitekaartje erbij met informatie voor meer recepten en handige tips. Bij het openen van de verpakking bleek het vlees gevacumeerd te zijn. Dit bevordert niet alleen een langere houdbaarheid, maar zorgt er juist ook voor dat het vlees niet uitdroogt en dus geen verlies krijgt in gewicht én smaak. Ondertussen kan het vlees wel doorrijpen wat de malsheid van het vlees stimuleert.

hertenrack met honing

Hertenrack recept

De volgende dag ben ik gaan experimenteren met een geweldig hertenrack recept. Ik maak het jullie graag makkelijk en lekker met de feestdagen en dat is ook met dit stuk vlees gelukt. Er is namelijk niks ingewikkelds aan het klaarmaken van het hertenrack. Een goed stuk vlees heeft weinig nodig. Even aanbraden, marineren en de oven doet verder zijn werk. Makkelijk toch?

hertenrack recept

Zolang je onderstaande stappen opvolgt, kan er eigenlijk niets misgaan. Een van de belangrijkste stappen van het recept is om het vlees op temperatuur te laten komen. Dit bevordert de malsheid van het vlees. Dit doe je door 1 uur van te voren de verpakking te verwijderen en het vlees droog te deppen met keukenpapier. Vervolgens leg je het vlees op een bord met het liefst een vliegenvanger er overheen.

hertenrack met honing

Voordat het hertenrack de oven in wordt geschoven, braad je het kort aan. Prik niet met een vork in het vlees. Hierdoor loopt het vleessap eruit en verliest je vlees smaak.

hertenrack bereiden

Het hertenrack heeft van zichzelf een pure zachte wildsmaak en heeft nauwelijks extra toevoeging nodig. Hertenvlees is een mager stuk rood vlees met weinig vet. Door het een klein beetje te marineren blijft het vlees sappig en heerlijk. Mijn marinade bestaat uit honing, tijm, mosterd, knoflook en een beetje olie. Dit geeft een subtiele smaak af aan het vlees.

hertenrack recept marinade

Vervolgens schuif je het gemarineerde vlees in een hete oven en vergeet ook niet om het vlees onder aluminiumfolie en een theedoek te laten nagaren. Hertenvlees is rood en het is juist ook de bedoeling dat je het vlees rosé opdient. Serveer met aardappelpuree en typische “wildgroente” zoals rode kool en spruiten.

Ik heb mijn scepsis van vlees uit de supermarkt opzij gezet. Dit stuk hertenrack van de Meesterslager van Albert Heijn is van goede kwaliteit. Dit merkte ik vanaf het moment dat het vlees uit de verpakking kwam, het aanbraden en marineren. Mijn mes sneed met gemak door het vlees heen. Eindelijk was het moment daar om het vlees te proeven. In een woord: fantastisch.

hertenracks bereiden

Hertenrack bereiden met honing

Ingrediënten

4 personen
 • 1 hertenrack
 • 25 gram honing
 • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
 • 1-2 teentjes fijngesneden knoflook
 • 1 theelepel grove mosterd
 • eetlepel olie voor de marinade
 • olijfolie om in te bakken
 • vers gemalen peper

Optioneel

 • extra takken tijm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Haal het hertenrack 1 uur van te voren uit de koelkast. Verwijder de verpakking. Dep droog met keukenpapier en leg op een bord met een vliegenvanger erover.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm mee in de oven. Maak de marinade van de honing, tijm, fijn gesneden knoflook, mosterd en 1 lepel olie.
 • Kruid het hertenrack met verse gemalen peper. Verwarm een pan met dikke bodem met een paar lepels olijfolie. Bak de her­ten­rack rond­om bruin. Vergeet ook niet om de zijkanten mee te nemen. Prik niet in het vlees. Gebruik een vleestang of 2 lepels om het vlees te draaien. Haal het hertenrack uit de pan en wrijfdirect in met het kruidenmengsel. Het vlees is heet, gebruik hiervoor anders een kwast.
 • Heb je nog verse tijm over? Leg dan een paar takjes onder het hertenrack in de hete oven­schaal en zet direct terug in de oven en bak ca. 15 – 20 mi­nu­ten. Haal de her­ten­rack uit de oven. Gebruik een kerntermometer. Bij 52 graden is de hertenrack rare en 55-57 medium rare. Leg op een bord en omwikkel dit met aluminium folie en een theedoek. Laat het vlees nog 10-15 mi­nu­ten rus­ten.
 • Verwijder de folie en de theedoek. Leg het hertenrack in zijn geheel op een groot bord. Snijd ter plekke aan tafel. Neem een goed scherp (vlees)mes en snijd tussen de ribbetjes door. Serveer met aardappelpuree en typische “wildgroente” zoals rode kool en spruiten.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Hertenrack bereiden uit de oven met honing en tijm

Deze blog is een samenwerking met de Meesterslager van Albert Heijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.