3.5 uit 22 beoordelingen
bereiding 20 minuten

Limoncello pasta met zalm

Limoncello pasta met zalm, klinkt dat niet als muziek in je oren? Afgelopen zomer zag ik online een pasta met limoncello voorbij komen en dacht direct: dit moet in mijn kerstmenu komen. Het is een combinatie die niet gebruikelijk is, maar echt te gek smaakt.

Na een amuse of voorgerecht is het tijd voor de volgende gang. De limoncello pasta is eenvoudig en tegelijkertijd super smaakvol. De hoeveelheid pasta is genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht of 6 personen als tussengerecht.

Limoncello pasta met zalm

Mocht er kids mee-eten, houd dan bij stap 1 een gedeelte van de saus apart en voeg 2 eetlepels pesto toe in plaats van limoncello.

Limoncello pasta met zalm

Limoncello pasta met zalm

Ingrediënten

4 personen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 250 ml kookroom
  • 100 gram vers geraspte pecorino (Italiaanse schapenkaas)
  • 6 eetlepels limoncello
  • rasp van 1 citroen + 2 eetlepels sap
  • 400 gram verse tagliatelle
  • 100 gram zalmsnippers
  • 1 – 2 eetlepels kookvocht

Topping van de limoncello pasta

  • olijfolie om in te bakken
  • 6 eetlepels panko Japans broodkruim of maak pangrattato zelf met oud wit brood
  • verse platte peterselie (optioneel)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je limoncello pasta met zalm?

  • Maak eerst de limoncello saus. Snijd de knoflook fijn. Verwarm een klein steelpannetje met een scheutje olijfolie op laag vuur. Doe de knoflook erbij en bak 1 minuutje, blijf roeren. Voeg de kookroom en kaas toe en roer door elkaar tot de kaas is gesmolten. Vervolgens voeg je de limoncello, rasp van 1 citroen en 2 eetlepels sap toe. Laat even zachtjes pruttelen zodat de saus dikker wordt. Houd de pan warm tot gebruik.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Verse pasta is na 4 minuten klaar. Voeg 1-2 eetlepels kookvocht en de zalmsnippers toe aan de limoncello saus.
  • Maak ondertussen de topping, terwijl de pasta kookt. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Bak hierin de panko in 3 minuten goudbruin. Voeg eventueel 2 eetlepels fijn gesneden platte peterselie toe.
  • Roer de saus door de pasta. Verdeel over 4 borden en strooi het broodkruim over de pasta en serveer direct.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: Je kunt de limoncello saus voorbereiden tot en met stap 1. Verwarm vervolgens heel langzaam en op laag vuur. De saus zou kunnen indikken. Mijn voorstel is om de saus geheel vers te maken, aangezien dit net zo snel is als opwarmen. Snijd de knoflook, rasp te kaas en citroen en pers de citrusvrucht uit, zodat alles klaarstaat. Het broodkruim kun je van te voren maken, zonder de verse kruiden. Laat goed afkoelen en bewaar luchtdicht.
  • Tip: met oud wit brood kun je zelf broodkruim (pangrattato) maken. Bekijk hier het recept voor armeluis Parmezaan

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.