Stressvrije kerst met een gevulde kalkoen

Mijn gezin weet dat ze het hele jaar worden verwend met speciale gerechten. Op twee dagen na dan, want met kerst kook ik niet. Manlief wilde onze laatste kerst in dit huis toch culinair afsluiten. En het is hem nog gelukt ook. Ik vertel je snel over destressvrije kerst met een gevulde kalkoen.

Dit jaar doorbreken wij een kersttraditie. Voor het eerst sinds jaren duiken wij de keuken in met kerst. Manlief heeft bedacht dat hij graag één kerstdag voor de familie wil koken. Bij het idee alleen al kreeg ik vlekken in mijn gezicht. Echt, dat is geen grapje. Na bijna 4 weken achter elkaar werken, raak ik geen pan aan met de feestdagen. Maar mijn vent heeft de oplossing gevonden: “We bestellen eengevuldekalkoen van Copas, die kan namelijk niet mislukken!”

Een stressvrije kerst met een gevulde kalkoen

Zelf een gevulde kalkoen op tafel zetten staat al jaren op mijn “to do” lijstje. Op Pinterest zie ik de prachtigste foto’s voorbij komen van kalkoenen. Alleen stonden een aantal praktische zaken mij tegen. Waar koop je een goede kalkoen? Hoe blijft het vlees lekker mals? Hoe vul je een kalkoen? Hoe zorg je ervoor dat de kalkoen goed gegaard uit de oven komt? Kortom, alle tegenwerpingen zijn voorbij gekomen.

De oplossing

Soms komt een oplossing gewoon op je pad voorbij. Nu ook toen manlief de website van de firma BoersenBoers tegenkwam.

Voor mij staat kerst voor gezellig samenzijn en niet om enorme hoeveelheden te eten. Waarom kies ik dan voor een gevulde kalkoen waar je met 10-12 personen van kunt genieten? De doorslag was voor mij het gemak. Want met deze gevulde Copas kalkoen ben je in één keer klaar. Het enige dat ik zelf heb gemaakt is de cranberry compote (recept volgt nog). Voeg er nog een aardappelgratin en groente aan toe en het culinaire feestmaal is klaar.

Thermometer en timer

Eigenlijk zijn de twee belangrijkste elementen voor de bereiding van de kalkoen een thermometer en een timer. De doorlooptijd is lang, maar de oven doet het werk. Het enige dat je hoeft te doen, is de temperatuur goed in de gaten te houden. En de thermometer wordt met de kalkoen meegeleverd.

Een stressvrije kerst met een gevulde kalkoen

Waar bestel je een goede gevulde kalkoen?

De Copas kalkoen is de Rolls Royce onder de kalkoenen. Hiermee zet je een kalkoen op tafel die normaal alleen in toprestaurants wordt geserveerd. Sinds een aantal jaren importeren de broers Boers deze exclusieve kalkoen van de familie Copas en kun je er als particulier ook van genieten.

Hoe zorg je dat het vlees niet uitdroogt:

Droog vlees heeft met 2 zaken te maken: het product zelf en de bereiding. De kalkoenen krijgen op het landgoed van de familie Copas in Engeland alle liefde en aandacht die ze nodig hebben. Het familiebedrijf heeft meer dan 50 jaar ervaring met kalkoenen. Doordat ze alle tijd krijgen om te groeien op een respectvolle manier, ontstaat er een natuurlijk vetlaagje. Dit zorgt ervoor dat de kalkoen niet uitdroogt. Waar kalkoenen normaal in 2 maanden worden klaargestoomd, zijn deze kalkoenen 6 maanden oud en heeft zelf Stichting Wakker Dier aangegeven dat ze graag zouden zien dat alle kalkoen deze behandeling krijgen. Een groter compliment bestaat volgens mij niet.

Hoe gaar je een kalkoen?

Naast een goede kwaliteit is een langzame garing net zo belangrijk. Daarom wordt de kalkoen met een speciale marinade ingesmeerd, voordat hij de oven in gaat. Bij de levering zit een duidelijke instructie en thermometer, die zelfs ik begrijp. In het kort zorg je dat de kalkoen in 2 uur op kamertemperatuur komt. Vervolgens gaart de kalkoen 2,5 – 3 uur in de oven. De thermometer is je kompas om te zien of het vlees juiste (kern)temperatuur heeft bereikt. Daarna laat je de kalkoen een half uur rusten onder aluminium folie totdat deze de juiste temperatuur en dan kun je de kalkoen aansnijden.

Mijn mening?

Ik was blij verrast vanaf de eerste hap. De vulling met cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, bosuitje, rode ui, paprika gemengd met kalkoen en kipgehakt is te gek. De kinderen vroegen zelfs om een extra stukje. De smaakcombinatie is echt bijzonder en eerlijk is eerlijk, dat krijg ik zelf niet voor elkaar. In ieder geval niet zonder stress.

Een stressvrije kerst met een gevulde kalkoen

De kalkoen eten wij dit jaar met de schoonfamilie, dit zou inhouden dat mijn ouders er niet van kunnen genieten. Je raadt het al, mijn ouders zaten in het testpanel. Mijn vader is een gepensioneerd slager en kan zo genieten van dit soort vlees. Ze waren bijna niet gekomen vanwege het slechte weer. Totdat ik een foto appte van de kalkoen, want ik had alleen verteld dat er iets bijzonders op tafel kwam. “Nou lintje, we wachten nog een half uurtje en kijken of het toch lukt om te komen. Goed pap, neem jij wel je messen mee?” En zo stonden ze precies op tijd voor de deur.

Mijn vader kreeg de eer om de gevulde kalkoen aan te snijden. Zijn tip is om vanaf de achterkant van de kalkoen te starten met het snijden van de plakken. Het was allemaal heel ontspannen aan tafel en we hebben een bijzondere avond gehad met mooie nieuwe herinneringen. Dat is voor mij de ideale kerst!

Bestellen?

De gevulde kalkoen van 4-4,5 kilo is uitermate geschikt voor een grote groep mensen van 10-12 personen. De kalkoen wordt geheel gevuld geleverd en kost € 109,99. Ik realiseer ik mij dat dit een behoorlijk bedrag is. Maar als je beseft dat dit voor 12 personen is, valt het reuze mee. En geloof mij, je gasten hebben de komende jaren het nog steeds over jouw kalkoen. Dat lukt een gourmetschotel niet.

Mocht je het niet helemaal aandurven. Sinds dit jaar kun je ook een halve kalkoen bestellen tot 6 personen voor € 74,95. Bestel de kalkoen op tijd. Tot en met woensdag 20 december 2017 kun je bestellen. De voorraad gaat echter hard en op = op. Twijfel dus niet te lang!

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Voor dit blog heb ik een gratis product ontvangen, lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.