3.4 uit 99 beoordelingen
20 minuten
bereiding 20 minuten

Varkenshaas uit de oven met champignonsaus

Varkenshaas uit de oven is een klassiek hoofdgerecht voor kerst. Dit kerstrecept kan niet mislukken en iedereen lust het, succes gegarandeerd. In korte tijd zet je een compleet hoofgerecht op tafel. De champignonsaus voeg je toe aan de braadslede met de varkenshaas, daarnaast schuif je een kleinere schaal met krieltjes de oven in.

Varkenshaas uit de oven

Met kerst hoef je niet uren in de keuken te staan om lekker te eten. Dat bewijst dit varkenshaas uit de oven recept wel! Binnen 30 tot maximaal 45 minuten zet je een compleet hoofdgerecht op tafel met groente en aardappeltjes. Je kunt zelfs na 20 minuten het kerst hoofdgerecht op tafel zetten, zeker als je vooraf een paar voorbereidingen doet.

Italiaans varkenshaas met spek uit de oven

Italiaans varkenshaas met spek

Dit kerstrecept heeft een Italiaans tintje. De varkenshaasjes smeer je na het aanbraden in met pesto. Maak eens zelf pesto, want dat is zoveel lekkerder en ook zo gepiept. Een alternatief is de verse pesto uit het borrelschap. Vervolgens vouw je pancetta (Italiaans spek) om de varkenshaas. Zo blijft het vlees lekker sappig en mals van binnen.

De ingrediënten voor dit kerstrecept koop je in de supermarkt. De braadsledes bestel je eenvoudig bij BOL.com. De braadsledes zijn van Tala Performance. Tala is een Brits merk met 120 jaar expertise in kookgerei voor koks en bakkers. De kwalitatief hoogwaardige producten zijn onwijs geliefd bij de Britten. Het motto van Tala is: koop goed, koop maar één keer. De producten zijn extreem duurzaam. Wat ik persoonlijk prettig vind, is dat de braadsledes (PFOA en BPA vrij) een dubbele anti-aanbak laag hebben. Je hebt dus weinig olie nodig. Daarbij zijn ze makkelijk schoon te maken en zijn ze krasbestendig.

Varkenshaas uit de oven

Voor de varkenshaas uit de oven heb ik deze braadslede large gebruikt, waarbij de schenktuit handig is om de champignonsaus in een kom te gieten. De krieltjes uit de oven passen perfect ernaast in de braadslede small.

Kijk gerust even rond op de blog naar andere varkenshaas recepten. Zo kan ik je deze varkenshaas in bladerdeeg aanbevelen of maak deze gevulde varkenshaas met onder andere zongedroogde tomaatjes en mozzarella, omwikkelt met rauwe ham.

Varkenshaas in oven met champignons en krieltjes

Varkenshaas uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 2 culinaire varkenshaasjes 360 gram per stuk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram pasta paddenstoelenmix 2 verpakkingen
  • olie
  • 2 flinke theelepels groene pesto
  • 8 plakken pancetta
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 250 ml slagroom

Voor erbij:

  • 500 gram krieltjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zeezout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je varkenshaas uit de oven?

  • Laat de varkenshaasjes minimaal een half uur op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de sjalotjes in stukjes en hak de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelenmix in plakjes en hak de kruiden uit de paddenstoelenmix fijn. Boen de krieltjes schoon onder de kraan en snijd doormidden.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet beide Tala Roasting braadsledes lichtjes in met een beetje olie.
  • Kook de krieltjes 5 minuten in zo weinig mogelijk water, giet af en laat de aardappels even droog stomen zonder deksel. Doe de krieltjes in de ovenschaal, giet er 2 – 3 eetlepels olijfolie over en bestrooi met zeezout.
  • Bak de varkenshaasjes om en om goudbruin in een koekenpan met olie. Haal het vlees uit de pan.
  • Gebruik dezelfde pan van het vlees, voeg eventueel meer olie toe. Bak de sjalotjes en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gesneden paddenstoelen toe, totdat ze bruin kleuren. Blus af met een lepel balsamico azijn. Voeg de slagroom en ¾ van het kruidenmengsel toe en laat een paar minuten pruttelen, totdat de saus iets dikker is.
  • Smeer de varkenshaasjes in met pesto, leg de plakjes pancetta op het vlees, vouw eromheen en leg deze in de ingevette Tala braadslede. Giet de champignon roomsaus eromheen.
  • Zet de braadsledes met de varkenshaas en krieltjes naast elkaar in het midden van de oven voor 20 minuten. Heb je een kernthermometer, dan kun je de volgende temperaturen aanhouden: 60-63 graden rosé en bij 70 graden is varkenshaas gaar.
  • Bestrooi de varkenshaas uit de oven met het restant kruiden van de pasta paddenstoelenmix.
  • Bekijk hier nog meer kerstdiner ideeën.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de varkenshaas tot en met stap 7. Omwikkel de varkenshaasjes met huishoudfolie en bewaar de champignonsaus tot gebruik in de koelkast. Haal het vlees een half uur tot een uurtje van te voren uit de koelkast om wederom op temperatuur te laten komen. Vervolg het recept vanaf stap 8.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Tala Performance. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.