4 uit 1 beoordeling

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Heb jij al bepaald hoe je kerstmenu eruit ziet dit jaar? Ik hoop het niet hoor, want ik heb nog een toppertje voor je klaarstaan: gevulde varkenshaas met rauwe ham. Voor mij staan de feestdagen voor gezelligheid. Niemand heeft zin om te stressen en uren in de keuken te staan. Dit kerstrecept kun je goed van te voren voorbereiden. Ter plekke schuif je het gerecht de oven in. Fijn toch?

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Gevulde varkenshaas is een echte kerst klassieker, net als mijn biefstuk tagliata. Elk jaar zijn de varkenshaasjes niet aan te slepen in de winkels. Door dit stukje vlees te vullen en te omwikkelen, krijg je een soort van mini-rollades. Dit staat net even feestelijker dan alleen dit stukje vlees bakken met een saus. Persoonlijk ben ik ook niet zo van de sauzen. De vulling van champignons, ui, mozzarella, zongedroogde tomaatjes en basilicum geeft een wederom een Italiaanse touch aan dit recept.

Serveer je graag varkenshaas met kerst? Bekijk dan ook dit makkelijke varkenshaas uit de oven recept. Hiermee zet je een compleet hoofdgerecht op tafel.

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

De gevulde varkenshaas snijd je in plakken en verdeel je over twee borden. Ik eet graag vlees, alleen vind ik een hele varkenshaas per persoon te veel. Zeker omdat ik er ook nog graag groente bij eet. Van stoofpeertjes, wortelen, tot bloemkoolpuree of champignons er is zoveel keuze.

Enne, ik houd nog graag een gaatje over voor het dessert. Jullie zijn nog niet van mij af, want er staan 2 toppers van een nagerechten in de planning voor morgen en overmorgen.

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 2 varkenshaasjes op kamertemperatuur
  • 4 plakken rauwe ham lange plakken die om het vlees passen
  • olijfolie
  • 100 gram kastanje champignons
  • 1 sjalotje
  • 1/2 mozzarella bol
  • 3 flinke zongedroogde tomaatjes
  • handje basilicum
  • olijfolie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Borstel de kastanje champignons schoon en snijd in stukjes. Snijd ook het sjalotje fijn. Bak 5 minuten zachtjes met een scheutje olijfolie in de pan.
  • Doe de groente met de mozzarella, zongedroogde tomaatjes en basilicum in de hakmolen van de staafmixer en maal fijn.
  • Dep de varkenshaasjes droog. Kruid met zout en peper. Snijd in de lengte door. Verdeel de vulling over de varkenshaasjes en omwikkel met de rauwe ham. Zet eventueel nog extra vast met cocktail prikkers.
  • Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie en bak de varkenshaas kort om en om bruin. Zet in een ovenschaal en laat 15 – 20 minuten garen in het midden van de oven. Vraag je slager om advies, want niet elk varkenshaasjes is even dik en groot en dat beïnvloed de garing.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de varkenshaas met rauwe ham tot en met stap 4. Omwikkel de varkenshaasjes met huishoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast. Haal het een half uur tot een uurtje van te voren uit de koelkast om wederom het vlees op temperatuur te laten komen. Vervolgens daarna stap 5.
Gevulde varkenshaas met rauwe ham

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.