5 uit 1 beoordeling
2 uur
bereiding 45 min
Oventijd 30 min

Beef Wellington

Vandaag deel ik niet zomaar een gerecht. Mijn Beef Wellington is het hoofdgerecht van een compleet kerstmenu met collega foodbloggers. Bosch heeft ons gevraagd om allemaal een gang te maken voor het kerstdiner met één van de keukenmachines. Samen met Brenda Kookt, Leuke recepten en Laura’s Bakery ben ik de keuken ingedoken voor de Bosch Kerstafette.

Brenda trapt af met een pastinaak crème met coquille. Vervolgens serveert Sandra haar vitello tonnato rolletjes. Beide gerechten zien er niet alleen heerlijk uit, zo smaken ze ook nog.

Nu is het mijn beurt om uit te pakken met een feestelijk hoofdgerecht. Voor de Beef Wellington maak ik zelf bladerdeeg. Een recept dat al tijden op mijn “to make” lijstje staat. Is dat niet heel moeilijk en ingewikkeld? Nee hoor. Je kunt het deeg voorbereiden en ook de vulling klaar zetten in de koelkast. Zo wordt deze kerst “easy and impressive”.

Beef wellington

Bij het maken van het bladerdeeg heb ik hulp gehad van de Bosch OptiMUM keukenmachine. Door de grote mengkom kan dit apparaat grote hoeveelheden deeg maken. Met het vermogen van 1500 Watt is het een echte krachtpatser. Als je met je handen bladerdeeg maakt, kan het deeg te warm worden. Met de deeghaak voorkom je dit. Kijk maar even mee hoe het apparaat werkt in onderstaand instructiefilmpje.

De Bosch OptiMUM wordt standaard geleverd met 3 opzetstukken (roergarde, klopgarde en deeghaak). Naar eigen behoefte kun je de keukenmachine uitbreiden met accessoires om allerlei verschillende recepten te maken. Zo lijkt mij het continue rasp- en snijapparaat voor het snijden, raspen van groente en fruit ideaal. Maar manlief staat de popelen om zijn pastadeeg ermee te maken.

Beef wellington maken

Nu is het tijd om jullie meer te vertellen over mijn Beef Wellington recept. Vergeet trouwens niet om volgende week een kijkje te nemen bij Laura. Zij maakt het kerstmenu compleet met een spetterend dessert.

Ons kerstmenu ziet er zo uit:

Amuse * * * Voorgerecht * * * Hoofdgerecht * * * Dessert

beef wellington

Beef Wellington

Ingrediënten

6 personen

Voor het deeg

  • 250 gram bloem + extra voor bestrooien werkblad
  • flinke snuf zout
  • 190 gram ongezouten koude roomboter
  • 125 ml ijskoud water tip: zet het water 15 min in de vriezer

Voor de vulling

  • 700-800 gram ossenhaas of biefstuk of rosbief
  • peper en zout
  • 2 eetlepels roomboter
  • 250 gram kastanje champignons
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram fijngehakte walnoten
  • 2 eetlepels gehakte verse platte peterselie
  • 2 eetlepels gehakte verse tijm
  • 1/2 eetlepel mosterd Dijon
  • 7 plakken rauwe ham
  • 1 eigeel

Extra nodig

  • deegroller
  • kerstkoekjes vormen (eventueel)
  • huishoudfolie

Hoe maak je Beef Wellington?

Zelf bladerdeeg maken

  • Het deeg maken is niet moeilijk, houd rekening met 3 x 30 minuten rusttijd van het deeg. Doe de bloem en een snuf zout in de mengkom. Zet het apparaat 30 seconden op stand 1 om te mengen.
  • Snijd de roomboter in blokjes. Voeg toe aan de mengkom en zet 2-3 minuten op 3. Uiteindelijk ontstaat een zanderige structuur met kleine stukjes boter.
  • Voeg dan het water toe en kneed 1 minuut op stand 3 tot een deeg. Haal het deeg eruit en vorm tot een bal. Omwikkel met huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Bestrooi het werkblad met extra bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Vouw het deeg in de lengte in drie delen. Draai het pakketje een kwartslag en rol opnieuw uit tot een rechthoekige lap. Vouw het deeg wederom in 3 delen en bewaar 30 minuten in plastic folie in de koelkast. Herhaal deze stap nog 2 keer met 30 minuten rust tussen het draaien door. Het bladerdeeg moet daarna 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Vervolgens is het deeg klaar voor gebruik.

Vulling voor de Beef Wellington

  • Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier. Kruid met peper en zout. Bak een minuut of 5 rondom bruin in een koekenpan met roomboter. Zet op een bord om af te koelen. Vraag de slager om advies voor het aanbraden, omdat elk stuk vlees anders is.
  • Maak de champignons schoon. Maal de champignons, uien en knoflook fijn in de hakmolen van de staafmixer. Bak de groente in een droge koekenpan op middelhoog vuur en zorg dat al het vocht verdampt is. Haal uit de pan en leg op een bord. Voeg de walnoten en verse kruiden toe.
  • Leg de rauwe ham dakpansgewijs op een stuk huishoudfolie. Verspreid het champignon mengsel erover. Dep het vlees nog een keer droog, smeer in met de mosterd en zet in het midden op de rauwe ham. Wikkel nu de rauwe ham met vulling over het stuk vlees. Sluit goed af met de huishoudfolie en zet tot gebruik in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Haal het bladerdeeg uit de koeling Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 – 5 mm dik (ongeveer 35 x 45 cm). Verwijder de folie van het vlees en zet in het midden op het deeg. Vouw dicht tot een pakketje. Het deeg mag maximaal 1 cm overlap hebben. Druk het deeg goed aan. De rest snijdt je weg voor de decoratie. Draai het pakketje om en zet met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek een paar sterren uit het overgebleven deeg. Druk de sterren op de Beef Wellington en bestrijk de bovenzijde met opgeklopt eigeel.
  • Zet 25 – 30 minuten in de oven. Laat 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Serveer er geblancheerde groente en een knolselderij puree bij.

Linda’s Tips

  • Tip: maak gerust een grotere hoeveelheid deeg. Bladerdeeg kun je makkelijk invriezen.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Bosch. Voor dit recept heb ik de Bosch OptiMUM uitgeprobeerd.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.