Zalm met kruidenkorst is het eerste hoofdgerecht voor kerst. Elk jaar vind ik het zo leuk om weer nieuwe recepten voor kerst te bedenken. Deze geroosterde zalm is een echte gezinsfavoriet. De zachte smaak van de zalm met een krokant korstje valt ook zeker bij kinderen in de smaak.
Daarbij geef ik je naast het hoofdgerecht met zalm, suggesties voor kerst bijgerechten. Een klassieker zijn deze gekarameliseerde worteltjes met honing. Kijk ze eens prachtig shinen naast de zalm met kruidenkorst. Maak het compleet met een aardappelgerecht naar keuze.
Net als andere jaren ontzorg ik je graag met kerst. Bij alle recepten krijg je advies voor de voorbereiding. De kerst recepten zijn door iedereen te maken. Met deze zalm met kruidenkorst zet je een pronkstuk op tafel. Op mijn Instagram staat een video van deze eenvoudige bereiding. De zalm met korstje heb ik bereid in de Tefal Easy Fry & Grill. Het ideale aan dit apparaat is dat de Easy Fry & Grill direct klaar is voor gebruik . Tevens is het apparaat een stuk sneller dan een normale oven en verbruikt minder energie. Dit zalm recept is binnen 12 minuten gaar!
Met de Easy Fry & Grill bak je ook in een handomdraai gezonde krokante frietjes. In totaal bevat dit multifunctionele apparaat 8 automatische programma’s. Je kunt er friet, vis, dessert tot zelfs vlees recepten in bereiden. Vlees én groente kun je namelijk grillen op het gegoten aluminium grillrooster. Met de speciale dehydratie functie kun je gedroogd fruit en groente chips maken. Ik ben nog druk aan het experimenteren. Zo lijkt het mij leuk om tomaatjes te drogen voor in een salade.
Zalm met Italiaanse kruidenkorst maken
Met de zalm en Italiaanse kruidenkorst zet je echt een eyecatcher op tafel en dat met slechts 7 ingrediënten. De kruidenkorst heeft een Italiaanse tintje door de Parmezaanse kaas. De andere ingrediënten voor dit zalm recept zijn platte peterselie, knoflookpoeder en panko (Japans broodkruim). De zalm smeer je in met een beetje mayonaise, dat werkt als een soort “plakmiddel” voor de kruidenkorst. De geraspte citroen zorgt voor een lekkere frisse touch aan dit kerst hoofgerecht.
Hoe we kerst dit jaar ook zullen vieren, eten zorgt voor verbinding. De komende tijd kunnen jullie nog meer heerlijke kerst hoofdgerechten verwachten. Houdt de blog dus in de gaten of meld je aan op de nieuwsbrief om niks te missen.
Zalm met kruidenkorst
Ingrediënten
- 5 gram verse platte peterselie
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 20 gram panko (Japans broodkruim – sushi schap)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 400 gram verse zalmfilet
- 1 eetlepel mayonaise
- rasp van halve biologische citroen
Lekker voor erbij
- gekarameliseerde wortelen
- pomme duchesse
Extra nodig
Hoe maak je zalm met kruidenkorst?
- Hak de platte peterselie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas grof. Maak de kruidenkorst door de peterselie, Parmezaanse kaas, panko en knoflookpoeder kort te malen in een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer.
- Smeer de zalm in met de mayonaise. Rasp een halve citroen erboven uit. Verdeel de kruidenkorst over de zalm en druk goed aan.
- Smeer het grill rooster in met een bakspray of olijfolie. Leg het rooster in de Easy Fry & Grill. Leg de zalm erop. Stel het apparaat in op het visprogramma, 180 graden en 12 minuten.
- Serveer de zalm met kruidenkorst met de gekarameliseerde wortelen en een aardappel gerecht naar keuze.
Linda’s Tips
- Voorbereiding voor kerst: De totale voorbereiding van dit gerecht is 5-10 minuten. De kruidenkorst maak je het liefst vlak van te voren, omdat anders het broodkruim zacht wordt. Je kunt de kruiden hakken en de Parmezaanse kaas raspen en de panko afwegen. Zo staat alles alvast klaar. Ter plekke maal je de kruidenkorst en pak je het recept op vanaf stap 2.
Nog meer kerstinspiratie?
Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor
Dit betreft een samenwerking met Tefal. Lees hier mijn disclaimer.