Nog geen beoordelingen

Bloemkoolsteaks met champignon roomsaus

Naast recepten met vlees of vis heb ik dit jaar voor kerst ook een vegetarisch hoofdgerecht. Wat dacht je van deze bloemkoolsteaks met champignon roomsaus? Een paar jaar geleden had ik nooit kunnen denken, bloemkool als kerstgerecht te presenteren.

Vroeger aten wij thuis van die tot smurrie gekookte bloemkool (sorry mam!). Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik zelf bloemkool ging bereiden. Inmiddels heb ik een paar favorieten bereidingen gevonden, zoals in een puree of geroosterd. Bij dit vegetarische kerstrecept rooster je de bloemkool ook in de oven. De groente wordt op smaak gebracht met olie, zout, peper en kruiden. Voor erbij serveer je een champignon roomsaus. Koop dan geen standaard witte champignons maar kies een mooie melange. Zo zien de bloemkoolsteaks er direct feestelijk uit.

Dus mocht je een vegetariër aan tafel hebben deze kerst, dan weet je wat je kunt serveren. De bloemkoolsteaks zijn ook geschikt als bijgerecht. Serveer dan 1 steak per persoon.

Voor deze kerst staan bloemkoolsteaks met champignon roomsaus op het programma voor een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht.

Bloemkoolsteaks met champignon roomsaus

Ingrediënten

Aantal personen2 personen
  • 1 grote bloemkool*
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel uienpoeder of knoflookpoeder
  • 150 gram champignon melange naar keuze
  • 1 flink sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 120 ml witte wijn
  • 125 ml champignon bouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel vers gehakte tijm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.Verwijder de bladeren van de bloemkool. Laat het hart zitten, dit zorgt ervoor dat de bloemkool steak intact blijft*. Snijd de bloemkool in 4 plakken van elk 1 cm dik. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bloemkool steaks in met olijfolie, zout, peper en uienpoeder. Schuif de bakplaat 15-20 minuten in de oven en draai de bloemkool steaks halverwege.
  • Snijd het sjalotje en knoflook fijn. Bak de ui en knoflook in een koekenpan met olijfolie 5 minuten op een middelhoog vuur totdat de ui glazig is. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd in stukken. Voeg de champignons toe en bak totdat ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en laat een minuutje garen. Blus af met de witte wijn en slagroom en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met een snufje zout, peper en verse tijm. Serveer twee steaks per persoon en verdeel de champignonsaus erover.

Linda’s Tips

  • *mocht de bloemkool plak uit elkaar vallen, maak er dan mini bloemkoolsteaks van. Koop eventueel 2 bloemkolen zodat je zeker weet dat je twee grote steaks per persoon uit 1 bloemkool kunt halen.
  • Voorbereiding voor kerst: maak de champignonsaus geheel van te voren. Dek de warme saus na bereiding, direct af met folie zodat er geen vel op kan komen.
  • Tip: bewaar de rest van de bloemkool in de vriezer en maak er een linzen bloemkoolsoep mee.
Voor deze kerst staan bloemkoolsteaks met champignon roomsaus op het programma voor een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht.

Bewaar dit kerst recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

oor deze kerst staan bloemkoolsteaks met champignon roomsaus op het programma voor een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.