Gourmetrecepten met vlees

Gourmetten is al jaren ontzettend populair met de feestdagen. Ik begrijp dat volkomen, want het zorgt voor een kerstdiner zonder stress. Iedereen maakt immers zijn eigen eten. Het voordeel is dat je het gourmetten zo culinair kunt maken als je zelf wilt. Een kant en klare gourmetschotel kopen is natuurlijk makkelijk. Nog lekkerder is het om zelf het vlees te snijden en marineren. Gaan jullie gourmetten deze kerst? Kijk dan even mee naar deze gourmet recepten met vlees.

Voor dit blog met gourmetrecepten heb ik een twist gegeven aan het vlees dat je in een gourmetschotel treft. Zo kun je een biefstukje verwachten met rauwe ham en salie, gemarineerde kip met ananas op een spiesje. Kinderen zullen genieten van de zelfgemaakte hamburgertjes met pesto of de slavinkjes. Verder mag een stukje varkenshaas met brie, gemarineerde lamsrack, oosterse kip, maar ook merguez worstjes niet ontbreken.

Gourmetrecepten met vlees

Reken op 200 – 250 gram vlees per persoon. Kijk welke van de 7 gourmetrecepten met vlees bij je passen. Een tip: voor nog meer inspiratie kun je dit artikel over gourmetten met vlees lezen of kijk naar dit stuk over speciaal gemarineerd vlees voor de gourmet.

Het mag geen verrassing zijn, deze slagersdochter is dol op gourmetten. Daarbij vinden mijn kinderen het “eten met de pannetjes” te gek. Voor hen is het echt een feestje en vinden ze fijner dan een 3-4 of 5 gangen diner uitzitten. Met gourmetten heb je voor ieder wat wils. Zo is kerst een feestje voor iedereen, inclusief jezelf.

Gourmet recepten met vlees

Gourmetrecepten met vlees

Biefstuk met rauwe ham en salie

recept voor 8 stuks

  • 200 gram biefstuk
  • 4 rauwe ham
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 8 blaadjes salie

Bereiding

  1. Snijd de biefstuk in 8 stukken. Halveer de rauwe ham in de lengte. Snijd de knoflook zeer fijn. Besmeer de bovenzijde van het vlees met mosterd. Verdeel de knoflook erover, leg een blaadje salie erop en omwikkel met de rauwe ham.

Varkenshaas met brie

recept voor 8 stuks

  • 200 gram varkenshaas
  • snufje zout en peper
  • 100 gram brie

Bereiding:

  1. Snijd de varkenshaas in 8 stukken. Kruid met een snufje zout en peper. Snijd de brie in 8 plakjes. De brie verwarm je onder de grill, nadat je het varkenshaasje hebt gebakken.

Pesto hamburgertjes

recept voor circa 15 stuks

  • 400 gram gemengd gehakt
  • 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
  • 2 flinke eetlepels pesto
  • 1 ei
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • handje paneermeel
  • snufje zout en peper

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak 15 kleine hamburgertjes. Tip: maak alle burgers even groot door het gewicht af te meten met een weegschaal. Maak je handen iets vochtig bij het draaien van de balletjes en druk ze plat of gebruik een mini hamburgerpers.

Kip met ananas

recept voor 12 stuks

  • 200 gram kip (dij)filet
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • 12 ananasblokjes (1 klein blikje)
  • 12 kleine tapasprikkers

Bereiding

  1. Snijd de kip in kleine blokjes. Kruid de kip met een snufje zout en peper. Maak een marinade van de kerriepoeder, gembersiroop en olie. Leg de kip in de marinade. Rijg een uurtje van tevoren twee blokjes ananas en een stukje kip op een prikker.
Gourmetrecepten met vlees

Slavinkjes

recept voor 15 stuks

  • 350 gram gemengd gehakt
  • flinke snuf zout en peper
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 15 plakjes dun gesneden ontbijtspek
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie

Bereiding:

  1. Meng het gehakt met het zout, peper, mosterd, paprikapoeder, sojasaus, ei en paneermeel. Kneed het gehakt goed, rol er een balletjes (20-25 gram) en druk plat tot een rolletje. Rol in een plakje ontbijtspek. Doop de zijkanten in de peterselie. Waarschijnlijk heb je gehakt over, gebruik dit voor gehaktballetjes.

Kip met oosterse marinade

recept voor 8 stuks

  • 200 gram kipfilet
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1/2 theelepel vers geraspte gember

Bereiding:

  1. Snijd de kip in gelijke stukken. Maak een marinade van de olie, sojasaus, ketjap, knoflookpoeder en gember. Meng het goed door elkaar en voeg de kip toe.

Lamsrack

recept voor 8 stuks

  • 8 lamsracks/lamskoteletten
  • snufje zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

  1. Kruid het vlees met een snufje zout en peper. Snijd de knoflook heel fijn. Hak de kruiden fijn. Meng de knoflook, kruiden en olijfolie met elkaar. Giet dit over het vlees.

Merguez worstjes

De worstjes koop je kant en klaar bij de slager, Turkse / Marokkaanse winkel of supermarkt.

Voorbereiding voor kerst: alle recepten met vlees kun je van te voren voorbereiden. Juist door de marinade wordt het vlees nog malser en lekkerder. Laat het vlees een half uur voor het gourmetten op kamertemperatuur komen.

Tip: zet niet al het vlees in 1x op tafel. Zodra het vlees 3 uur buiten de koelkast is geweest, kun je het niet meer gebruiken.

Gourmetrecepten met vlees
Gourmet recepten met vlees pin 1
Gourmetten is populair. Nog lekkerder is het om zelf het vlees te snijden en marineren. Kijk dan ook mee naar de gourmet recepten met vlees.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Dit artikel betreft een samenwerking met stichting Vlees.nl Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.