Voor mij staat de kerst voor gezellig samenzijn met familie en vrienden. De maand december is voor iedereen druk genoeg en met kerst maak ik het mezelf graag makkelijk. Dit jaar is het thema “genieten van een ontspannen kerst”. Alle kerstrecepten zijn eenvoudig klaar te maken om maximaal te kunnen relaxen. Als eerste komt dit pronkstuk op tafel: een aubergine wellington met een walnotenpesto. Ik kon niet wachten om dit met jullie te delen. De smaak is zoooo te gek!
De naam van dit gerecht klinkt misschien exotisch, maar dat is de bereiding van de aubergine wellington absoluut niet. Waarschijnlijk ken je een beef welllington? Dit is een stuk vlees dat verpakt wordt in bladerdeeg. De vulling voor deze wellington bestaat uit gegrilde aubergine met een walnotenpesto. En voor het bladerdeeg wordt een kant en klare rol gebruikt.
De smaak van gegrilde aubergine is vleesachtig en een perfecte vervanger voor een stukje vlees. Hier maak je vegetarische gasten heel blij mee. Zelfs manlief (de carnivoor) was blij verrast. Serveer dit kerstgerecht als hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6 personen.
Aubergine wellington
recept voor 4 – 6 personen
walnotenpesto
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram walnoten
- 10 gram basilicum blaadjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 40 gram zongedroogde tomaat
- 4 eetlepels olijfolie
vulling:
- 1 aubergine
- snufje zout en peper
- 2 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook
- verse rechthoekige deegrol (voorkeur Tanny Fanny)
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 1 eigeel + water
Stappen om een aubergine Wellington te maken:
- Maak de pesto door de kaas, walnoten, basilicum, knoflook, zongedroogde tomaat en olijfolie in de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine te malen tot een glad mengsel. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.
- Verwarm een grillpan. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van maximaal 0,5 cm. Grill de plakken in twee delen in een zeer hete pan.
- Maak ondertussen de knoflookolie. Pers een teentje knoflook uit boven 2 eetlepels olie en een snufje zout en peper. Smeer de gegrilde plakken aubergine hiermee aan beide kanten in.
- Leg de deegrol met bakpapier uit op een bakplaat. Smeer de pesto over het deeg, maar houdt 2 centimeter ruimte aan de zijkant. Verdeel de plakken aubergine over de pesto, zoals op de foto. Strooi de Parmezaanse kaas erover. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg op. Plak het uiteinde vast met een beetje water.
- Klop het eigeel los met een beetje water en smeer hiermee de aubergine wellington in.
- Bak in 35 minuten gaar op 200 graden in de oven.
Voorbereiding voor kerst: je kunt de aubergine wellington op de dag zelf tot en met stap 4 geheel bereiden. Bewaar in de koelkast en besmeer met eigeel voor het afbakken. Of maak de aubergine wellington geheel van te voren. Verwarm 20 minuten verpakt in aluminiumfolie op 180 graden in de oven.
Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hi, op hoeveel graden moet de oven?
Hi sorry, dat heb ik inmiddels aangepast! Gr. Linda
kan het ook met kleine stukjes …glutenvrij bladerdeeg…( ik bedoel zal dat ook lukken? )
Ik ben niet bekend met glutenvrij bladerdeeg. Als je er hetzelfde mee kunt als normaal bladerdeeg lijkt mij dit geen probleem. Je kunt dan ook de plakjes aan elkaar plakken tot een grote lap.
Ik heb m gemaakt en hij was heerlijk. Alleen was binnenin een stukje deeg niet gaar.
Echt een aanrader
Hi Mirjam, heb je er nog een foto van gemaakt? Ik ben benieuwd hoe de wellington er bij jou uitzag. Enne, het zou kunnen dat het deeg misschien teveel dubbel heeft gezeten en daardoor niet gaar was. Misschien een volgende keer langer in de oven en afdekken met alufolie.
Gisteren o.a. Voor mijn vegetarische dochter gemaakt!! Heel makkelijk heel lekker en zo mooi!! Super!
Hi wat goed om te horen. Heb je er nog een foto van gemaakt? Zou ik leuk vinden om te zien hoe de wellington er bij jou uitziet.
Heb je het deeg mee naar binnen gerold? Wordt het deeg binnenin dan wel gaar? Of is de aubergine alleen ingepakt in deeg?
Hi Carolien, bij mij werd het deeg wel gaar. Het ligt er misschien wel aan wel deeg je gebruikt. Ik ben gek op het merk Tante Fanny. Gr. Linda
Heerlijk vandaag weer gemaakt en geserveerd met gegrilde tomaten uit de oven en een witte bonenpuree.
Hi Gonnie, dat klinkt goed. Ik ben nieuwsgierig naar je recept van de witte bonen puree.
Hoi hoi super mooi recept ga het morgen maken. Zou je het ook een dag van te voren kunnen maken?
Hoi Linda.
Wat voor een side dish raad je aan bij dit gerecht?
Alles klaargemaakt. Ik heb alleen roomboterbladerdeeg kunnen krijgen, kan ik deze ook gebruiken.