Na de gourmetrecepten met vlees kunnen degourmet recepten met vis niet uitblijven natuurlijk. Persoonlijk houd ik er van om de marinades zelf te maken. Net als met de vleesrecepten zijn ook deze recepten voor een vis gourmet niet moeilijk om te maken. Ik heb gekozen voor visrecepten met zalm, tonijn, kabeljauw, garnalen en coquilles.
Het voordeel is dat vis lekker licht is. Ideaal voor als je nog ruimte wilt hebben voor een voorafje of een lekker dessert. Je hoeft natuurlijk niet alleen te kiezen voor vis. Meestal maak ik een combinatie van vlees en vis.
Reken per persoon op zo’n 200 tot 250 gram vis. Zeker omdat er vast ook nog genoeg ander lekkers zoals stokbrood, groente etc op tafel staat.
Gourmetrecepten met vis:
Zalm met pesto
recept voor 6 stuks
- 200 zalmfilet zonder huid
- 2 flinke eetlepels pesto
- 6 prikkers
Bereiding:
- Snijd de zalmfilet in de lengte doormidden, bij voorkeur tussen 0,5-1 cm. Zorg dat de plak overal even breed is (dus je snijd een stukje eraf en dit bewaar je). Rol het plakje op, steek een prikker erdoor en besmeer met de pesto.
Kabeljauwhaasje met spek en salie
recept voor 8 stuks
- 200 gram kabeljauwhaasfilet
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 1 flinke eetlepel zwarte olijven
- 8 blaadjes salie
- 8 plakjes rauwe ham
Bereiding:
- Snijd de kabeljauwhaas in 8 stukken. Snijd de zongedroogde tomaatjes en olijven fijn, meng door elkaar. Leg op elke stukje vis een beetje van het olijftomaat mengsel en 1 blaadje salie. Omwikkel met de rauwe ham.
Gemarineerde tonijn
recept voor 6 stuks
- 100 gram tonijn (visboer)
- 50 ml sojasaus
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel honing
Bereiding:
- Snijd de tonijn in blokjes. Maak een marinade van de sojasaus, kruiden en honing. Leg de tonijn erin.
Garnalen in citroen knoflook marinade
recept voor 6-8 stuks
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels citroenrasp
- 2 eetlepels citroensap
- 1 rode peper zonder zaadjes (of meer of minder naar smaak)
- 2 eetlepel olie
- 100 gram (wok) garnalen
Bereiding:
- Snijd de knoflook fijn. Boen de citroen schoon. Rasp met een fijne rasp en pers uit. Gebruik 2 theelepels rasp en 2 eetlepels sap voor de marinade. Snijd de rode peper fijn. Maak een marinade van de knoflook, citroensap en rasp, rode peper en olie. Leg de garnalen minimaal 30 minuten hierin.
Tonijn met sesamkorst
recept voor 6 stuks
- 100 gram tonijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 1/2 theelepel wasabi
- 2 eetlepels sesamzaad (wit of zwart)
Bereiding:
- Snijd de tonijn in plakken. Meng de sojasaus met wasabi naar smaak. Leg de tonijn erin om te marineren. Druk de tonijn vlak voor het serveren op tafel aan alle kanten door het sesamzaad.
Gemarineerde kabeljauw
recept voor 8 stuks
- 200 gram kabeljauwhaasfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 teentje knoflook
- snufje zout en peper
- 1 theelepel citroensap
Bereiding:
- Snijd de vis in stukken. Maak een marinade van de olijfolie, italiaanse kruiden, fijn gesneden knoflook, snufje zout, peper en citroensap. Leg de vis in de marinade.
Coquille
De coquille serveer ik het liefst puur met een snufje peper en zout. Wil je er nog er nog een sausje bij, dan is deze coquille met citroensaus een aanrader.
Voorbereiding voor kerst: alle recepten met vis kun je van te voren voorbereiden. Bewaar de marinade en gesneden vis apart van elkaar. Vis kun je beter niet langer dan twee uur marineren.
Tip: koop vis met het MSC en ACS logo. Zo weet je zeker dat je goede kwaliteit vis koopt en kunnen wij met zijn allen nog lang van vis genieten.
Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.