Nog geen beoordelingen
bereiding 25 minuten
Stooftijd 2 uur 30 minuten

Stoofvlees in rode wijn

De dagen worden korter, de houtkachel draait overuren en de kaarsen staan aan. Ik heb trek in winter! Na de meer dan fantastische zomer, wil ik nu cocoonen met een dekentje op de bank. In mijn hoofd spoken al weken ideetjes voor ovenschotels, draadjesvlees en stamppotjes rond. Het stoofvlees in rode wijn past perfect in dit rijtje. De geur alleen al, zodra je de deksel van de pan haalt: zalig.

stoofvlees in rode wijn 6a

Stoofvlees maken zie ik als “an act of love“. De bereiding is echt niet moeilijk. Je hebt alleen een beetje tijd nodig. Het weekend is hier dan ook een uitgelezen moment voor. Ik scharrel dan toch rond in huis. Het vlees pruttelt op het vuur en af en toe roer je erin. Enne, de stoverij is de volgende dag nog lekkerder!

De stoofschotel is (voor ons) groot genoeg om twee keer van te eten. Zo ben je een volgende keer snel klaar. Ideaal na een drukke werkdag of sportmiddag zet je deze schaal comfort food op tafel.

stoofvlees in rode wijn 7a

Stoofvlees in rode wijn

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo runder riblappen
  • 2 uien
  • 3 eetlepels roomboter
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 ml rode wijn ik gebruikte Côtes de Rhône
  • 250 runder bouillon
  • 4 wortelen in plakken van 1 cm
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 laurier blaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel peper korrels
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 takjes verse tijm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je stoofvlees in rode wijn

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de uien in stukjes en bak in een pan met 1 van de 3 eetlepels roomboter glazig. Haal de uien uit de pan.
  • Snijd het vlees in blokjes en kruid met een flinke snuf peper en een beetje zout.
  • Verwarm de pan opnieuw en voeg de andere 2 eetlepels roomboter en olijfolie toe. Bak het vlees lichtbruin in twee delen. Blijf erbij staan en roer continue. Je wilt niet dat het vlees te hard aanbakt, want dan is het straks taai. Per kant 1 tot 1,5 minuut aanbakken is genoeg. Haal het vlees uit de pan.
  • Voeg de bloem toe en roer de stukjes vlees los van de bodem met een pollepel. Voeg de wijn en bouillon toe en breng aan de kook.
  • Het vlees mag terug in de pan. Voeg de uien, wortelen, geplette knoflook, laurierblaadje, kruidnagels, peper korrels, sojasaus en takjes tijm toe. Roer door elkaar. Laat 2,5 uur zachtjes koken met de deksel niet helemaal op de pan. Check af en toe of het vlees niet te hard kookt en roer even door de pan.
  • Serveer het stoofvlees met krieltjes in de schil en verse gehakte rozemarijn of een ouderwetse aardappelpuree. Daarbij is het ook fijn om te dippen met breekbrood.
  • Verder is het vlees lekker bij spruitjes of rode kool. Of neem mijn favoriet: bak 250 gram kastanje champignons 3 minuten en blus af met een scheutje sojasaus. De combinatie van het rundvlees met rode wijn en de aardappeltjes is zalig.

Linda’s Tips

  • Tip: steek de kruidnagels in het laurier blaadje om dit makkelijk uit de pan te halen. Of gebruik een thee ei voor de laurier, kruidnagels en peper korrels.

Pintrest

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.