Ken je dat van die rijpe bananen op de fruitschaal? Soms let je even niet op en dan bevat de schil allerlei donkere plekjes. Vroeger belandde een rijpe banaan in de vuilnisbak. Inmiddels niet meer hoor. Je kunt er nog zoveel mee doen. Van invriezen voor een smoothie of ijs totbakken met banaan. Hoe rijper de banaan hoe zoeter de smaak en dan hoef je minder suiker toe te voegen aan je bak recepten.
De banaan noem ik altijd mijn gele vriend. Ik heb mezelf jaren het eten van deze fruitsoort “ontzegt”. Inmiddels weet ik wel beter en pak ik bij lekkere trek regelmatig een banaan van de fruitschaal. Nieuwsgierig naar de voordelen van banaan? Lees dan hier even verder.
15 x bakken met banaan
Stip op nummer 1 staan de banaan havermout koekjes. Jeetje dit bananen recept staat al jaren in de top 10. Echt je hebt in de basis slechts 2 ingrediënten nodig. Naast die rijpe banaan heb je vast havermout in huis.
De volgende op de lijst zijn de banaan pannenkoekjes. Door het bakpoeder worden de pannenkoeken fluffy en lijken ze op Americain pancakes.
Kwarkbolletjes zijn heerlijk voor het ontbijt of als tussendoortjes.
4. Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen
Dit brood lijkt nog het meeste op een soort krentenbrood. De banaan proef je niet eigenlijk, alleen zonder het fruit zal dit brood waarschijnlijk niet zoet genoeg zijn.
Dit zijn de banaan havermout koekjes 2.0. In plaats van havermout wordt er amandelmeel gebruikt en nog een paar andere ingrediënten. Echt super en lekkerder dan nummer 1 wat mij betreft.
6. Krentenbrood pudding uit de oven
Heb je wel eens krentenbrood / krentenbollen/ paasstol of kerstbrood over? Je hoeft dit niet meer weg te gooien, want je maakt er een broodpudding van met banaan en amandelmelk. Echt te gek!
Moederdag komt er weer aan, al zou ik niet wachten tot het zover is om dit taartje te maken. Echt een feestje zeg om de dag hiermee te beginnen.
Havermout is één van mijn grootste liefdes. Naast bakken met banaan, mag ik de havermout ook graag verwerken in bak recepten. En bepaal zelf welk fruit je gebruikt voor op de ontbijt pizza.
9. Havermout met pindakaas uit de oven
Pindakaas en havermout, yes please. Kom maar door met deze ontbijtcake. Dit lust ik elke dag wel. Net een soort warm gebakje.
10. Havermout pannenkoeken met appel
Tja wat gebeurt er als je de bananen pannenkoeken combineert met gebakken appel. Nou dan krijg je dit dus:
Lekker snoepen op zijn tijd hoort erbij. Om jezelf (of mezelf eigenlijk) in bedwang te houden, maak ik mini muffins. Met alle ingrediënten is niks mis en zo geniet je van iets lekkers.
De term “muffins” vind ik eigenlijk een beetje oldschool. Dus ja, ik zocht een andere vorm op voor mijn beslag met zoete aardappel. Eigenlijk zijn het mini cakjes geworden. Yum!
13. Stoofperen havermout ontbijtcake
In het weekend maak ik graag een mug cake. Met dit verschil dat ik niet zo dol ben op de magnetron en deze cake dus in de oven maak zoals bij deze stoofperen ontbijtcake.
14. Banaan havermout uit de oven
Denk nu niet dat dit een havermoutpap is. Dit is een toch meer een soort warm bananen gebakje. Ik weet niet hoe ik dit anders kan verwoorden.
Last but not least een bananenbrood. Deze versie is met kruidnoten en daarvoor kun je ook speculaasjes gebruiken. Echt zo’n fijn recept.