Zelf brood maken vind ik zalig. Lekker met de handen in het deeg en flink kneden. Mijn vader’s speltbrood is natuurlijk favoriet. Alleen heb ik hier niet altijd de tijd voor. Een alternatief is brood bakken zonder te kneden, zoals dit recept voor een gezond havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen. Hup alle ingrediënten in een kom, mixen, in een cakeblik storten en 30 minuten wachten tot het brood gaar is. De geur die ondertussen in het huis hangt, zalig.
Ok, aan de slag dan maar met dit havermoutbrood recept. Of is het een bananabread of toch een cake? Door de hazelnoten en rozijnen heeft het zelfgemaakte brood ook iets weg van krentenbrood. Natuurlijk gezoet met bananen en dadels. Één ding is duidelijk, het gezonde havermoutbrood is super lekker en ook nog eens makkelijk klaar te maken. Maakt mij niet uit hoe jet het noemt.
Het brood heeft geen beleg nodig en kun je zo uit het vuistje eten. Persoonlijk houd ik van een beetje gezouten roomboter en een plak geitenkaas of jam voor de kinderen. Het gezonde havermoutbrood is een geweldig alternatief voor alle zoete broodjes bij een feestontbijt zoals Pasen. Ook Reny van Mind Your Feed heeft allerlei lekkers voor jullie klaarstaan voor een happy healthy Paasontbijt of Paaslunch.
Gezond havermoutbrood
recept voor 1 brood
- 50 g havermeel of havermout
- 3 eieren
- 2 rijpe bananen
- 5 medjoul dadels
- 120 g speltmeel
- 70 g amandelmeel
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 4 eetlepels rozijnen
- 4 eetlepels hazelnoten
- 1 theelepel vanille essence
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- garnering: haver- /speltvlokken
- optioneel: 2 eetlepels pompoenpitten
- bakpapier of olie om bakblik in te vetten
- extra nodig: cakeblik van 17 x 11 of 30 x 11
Stappen om gezond havermoutbrood te maken:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eieren los, prak de bananen, snijd de dadels in stukjes en meng door elkaar.
- Voeg het havermeel, speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, rozijnen, hazelnoten, vanille essence, kaneel, zout en pompoenpitten (optioneel) toe en mix goed door elkaar.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier of vet in met olie. Schep het deeg erin en bestrooi met de vlokken.
- Bak 30 tot 40 minuten gaar in de oven.
Tip: voor een broodvorm heb je een cakeblik van 17 x 11 cm nodig. Ik heb dit niet in huis en heb dan ook een standaard blik van 30 x 11 cm gebruikt waardoor mijn brood qua uiterlijk meer weg heeft van een cake.
Inspired by: Havermoutje
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Het ziet er heerlijk uit! Waarmee zou ik de amandelmeel kunnen vervangen? Ben er namelijk allergisch voor.
Gebruik wat meer havermoutmeel of speltmeel.
Voor diegene die de amandelen duur vindt, ik koop bij de jumbo de
garneer amandelen die zijn een stuk goedkoper . Ik doe ze door de eclectische koffiemolen en heb daarmee ook amandelmeel..
Ik vervang de zonnebloempitten door walnoten, omdat ik die zelf heb. Het brood is heerlijk.
ik neem aan blanke hazelnoten of met hetvliesje erom heen
Hi Wendy, klopt blanke hazelnoten. Groeten, Linda
Nootjes met vliesje erom smaken ook prima hoor 🙂
Kan het ook zonder spelt (ivm de gluten)?
Gebruik dan meer ander soort meel (havermeel / amandelmeel etc) . De structuur kan dan wel iets anders worden.
Hooi Linda, ik neem aan dat je ook andere noten kunt gebruiken? Heb alles in huis behalve de hazelnoten, wel bijvoorbeeld walnoten.
Natuurlijk, dat maakt niet uit. Succes ermee!
Hoi,
Lijkt me een prima en lekker recept! Hoop dat het net zo in de smaak valt als de appelkoeken met havermout. Wil het graag gaan proberen, maar zou dan graag de dadels weglaten. Kan ik die bijvoorbeeld vervangen door rozijnen, of hebben ze een belangrijke functie in de structuur van het brood?
Groetjes,
Marijke
In principe zou je andere gedroogd fruit kunnen gebruiken zoals rozijnen of abrikozen.
Bedankt voor de reactie.
Vandaag heb ik ‘m gemaakt en hij is goed gelukt, heerlijk!
Ooohh … Hmmm
Ik denk dat dit brood mijn nieuwe favoriet is geworden. Voor mij heeft ’t gewonnen van het bananenbrood van Amber Albarda.
Thanx voor het delen van dit recept!
Heb dit vandaag gemaakt. Heb alleen havermout vlokken tot meel gemalen en verder geen andere meel gebruikt. Het resultaat is werkelijk fantastisch. Dit recept wordt een blijvertje.
Wat een fijne enthousiaste reactie. Dank je wel. Varieer er lekker op los!
Dit brood maak ik al maanden bijna elke week, met alleen havermoutmeel en zonder dadels en allerlei noten, ik maak hem in een kwartier en het is echt altijd lekker! Ben nu aan het zoeken naar hartig brood voor erbij. Dank je wel ben echt superblij met dit recept.
Hi, goed om te horen zeg. Heb je een voorkeur voor een bepaalde smaak? Ik wilde er toevallig nog een hartige variant van maken. Enne, heb je mijn mail gezien van vrijdag? Gr. Linda
Beste Linda, ze zijn heerlijk alleen een vraagje zou je de banaan kunnen vervangen? Groetjes Bianca
Hi Bianca, ik heb de banaan nooit vervangen. Als je even googled dan kun je banaan vervangen door appelmoes of dadels. Je zou even moeten experimenteren om tot de juiste verhouding te komen. Succes. Linda