Havermout is zelfs in 2018 nog steeds mijn grote vriend. Ik vind dit graantje ideaal voor mijn ontbijt of om mee te bakken. Mijn kinderen vroegen van de week om “iets lekkers” voor bij hun 12-uurtje voor school. Dan is het fijn om een goed gevulde voorraadkast te hebben en binnen no-time deze ovenkoek met wortel uit de oven te toveren.
Het voelt beter om een zelfgemaakte koek mee te geven. Kijk maar eens naar de ingrediënten, daar is stuk voor stuk niks mis mee. Van havermout, koekkruiden, eieren tot een banaan. De geraspte wortel herken je niet als een groente smaak. Juist in combinatie met de rozijnen zorgt dit voor een zoete touch in de ovenkoek. Denk een beetje aan de smaak van carrot cake zonder de cream cheese frosting. Al is deze ovenkoek niet (zo) zoet. Naar smaak kun je zelf eventueel een extra zoetje (honing) of meer rozijnen aan het deeg toevoegen.
Dit recept is trouwens ook leuk om samen met je kind(eren) te maken. Mijn zoon vond het gezellig om mee te helpen. Voor dit recept hoef je eigenlijk niet met je handen in het deeg te zitten. Maar zoonlief kon het niet laten. Dus ik heb hem even lekker laten kneden en zo hadden wij een klein geluksmomentje in de keuken.
Ovenkoek met wortel
Recept voor 10 plakken
- 200 gram havermout
- 50 gram amandelmeel (of gebruik een ander soort meel of meer havermout)
- 2 theelepels koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 zeer rijpe banaan geprakt
- 2 eieren
- 150 ml plantaardige melk (amandel)
- 150 gram geraspte wortel
- 75 gram rozijnen
- snufje zout
Stappen om ovenkoek met wortel te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de havermout fijn in de blender, hakmolen van de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg het amandelmeel, koekkruiden, kaneel en bakpoeder toe.
- Meng in een andere kom de geprakte banaan, eieren en melk.
- Roer de “natte ingrediënten” door de “droge ingrediënten” en voeg de wortel, rozijnen en snufje zout toe.
- Vet een ovenschaal / cakevorm in. Stort het deeg erin en zet de ovenkoek 45 minuten in de oven.
Tip: houd je van zoet? Voeg dan extra honing toe.
Bewaar tip: snijd de ovenkoek met wortel in plakjes en vries in. Geef het zelfgemaakte tussendoortje bevroren mee in de trommel.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Heb gelezen dat wortels vroeger wel vaker gebruikt werden om gebak te zoeten, ook in de oorlog. Ben benieuwd naar de combinatie met banaan. Mijn moeder bakt wel eens een hartig wortel maisbrood. Ook heel lekker maar niet zoet.
Hi Charlotte, ik heb vaker wortel gebruikt in bak recepten. De banaan zorgt voor een zoetje in plaats van suiker. Probeer het maar eens uit. Gr. Linda
Lijkt me heel lekker! Ik ben alleen niet echt fan van banaan ergens in bakken. Om zo te eten vind ik bananen lekker, maar als ik het ergens doorheen doe niet. Kan ik het vervangen door kokosbloesemsuiker of honing? Of heb je hem ook voor de structuur nodig?
Ha Linda,
Alweer een recept wat ik heel graag uitprobeer.
Helaas heb ik een glutenallergie. Even gegoogled, en kijk, er is zelfs glutenvrije havermout. Op deze manier verrijk ik ook mijn voeding, want havermout was eigenlijk voor mij niet meer weggelegd. Nu weer wel!
Dus een (volgens mij) een heerlijk recept erbij en een product erbij waarvan ik dacht dat ik dit nooit meer zou eten. Als ik de ovenkoek heb gemaakt, (en geproefd) laat ik je weten hoe het smaakte en wat mijn kleinkinderen er van vonden.
Ik vind je een kanjer,
Liefs
Lon
HI Lon,
Wat een onwijs lieve reactie zeg. Hier word ik nu blij van.
Ik heb heel veel bakrecepten met havermout. Kijk hier maar eens https://www.lekkeretenmetlinda.nl/tag/havermout/
Succes ermee en ik hoor graag hoe het smaakte.