Kruidnoten bananenbrood

Hij komt, hij komt de lieve goede Sint.

Zoonlief is al een paar dagen zenuwachtig. Gelukkig komt Sinterklaas vandaag eindelijk aan. Traditiegetrouw kijken wij met het hele gezin de intocht op tv. De kamer wordt versierd met slingers en vlaggetjes. En in de ochtend bak ik een Sinterklaas recept zodat het hele huis lekker ruikt. Wie weet schuif ik ditkruidnoten bananenbrood de oven in.

Een bananenbrood, is dat niet heel erg 2014? Tja, van trends heb ik nooit iets begrepen. Ik wilde voor de kids iets lekkers bakken en ook nog een beetje verantwoord. Nou dat is best goed gelukt, als de kruidnoten er niet in zouden zitten…

kruidnoten bananenbrood

Oh en voor dit recept gebruik ik amandelmeel. Ik ben dol op noten en het meel geeft dit bananenbrood een heerlijke smaak. In de reacties op de blog krijg ik vaak vragen waardoor amandelmeel vervangen kan worden. Dus ik geef je nu alvast een paar tips: je kunt meer speltmeel toevoegen of havermout vermalen in de blender of met boekweitmeel of volkoren tarwemeel aan de slag gaan. De structuur en smaak zal iets anders zijn. Experimenteer er gewoon op los. Alle ingrediënten bij elkaar zijn te gek, dus het kan (bijna) niet misgaan.

kruidnoten bananenbrood

Kruidnoten bananenbrood

recept voor 1 brood

  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 5 medjoul dadels
  • 100 gram kruidnoten + 10 losse nootjes voor de decoratie
  • 50 gram speltmeel
  • 200 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 eetlepel koek kruiden
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • snufje zout
  • bakpapier of olie om bakblik in te vetten
  • extra nodig: cakeblik 30 x 11

Hoe maak je het kruidnoten bananenbrood klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Klop de eieren los. Verwijder de pitten en kapjes van de dadels. Maal de dadels met de bananen tot een homogene massa in de hakmolen van de staafmixer. Voeg de eieren toe en meng alles goed door elkaar.
  2. Doe de kruidnoten in een zak en sla met een deegroller tot kruimels.
  3. Meng alle droge ingrediënten (kruidnoten kruimels, speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, koekkruiden, nootmuskaat en snufje zout) in een kom. Voeg nu de “natte” ingrediënten hieraan toe en spatel goed door elkaar.
  4. Bekleed het cakeblik met bakpapier of vet in met olie. Schep het deeg erin en bestrooi decoreer met een paar kruidnootjes.
  5. Bak 35 tot 40 minuten gaar in de oven. Het brood is gaar als een satéprikker droog uit de cake komt.

Tip: vers en nog warm uit de oven, vind ik dit bananenbrood echt het allerlekkerst. Alleen ter zelfbescherming snijd ik het brood in plakken en bewaar het in de vriezer. Zo verras ik de kinderen af en toe met een lekker stukje in de trommel. Anders is het kruidnoten bananenbrood in 2 dagen op.

kruidnoten bananenbrood

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.