Zondag is bakdag. Mijn laatste bakrecept dateert van 2016 volgens mij. Hoog tijd om hier verandering in aan te brengen. Afgelopen week hadden de kinderen vakantie. Mijn vriezer met tussendoortjes is leeg en die wilde ik flink vullen. Het is bij een plan gebleven. Ik ben door mijn rug gegaan en loop als een oud vrouwtje door het huis. Ik ben maar aan één experiment toegekomen: de kwarkbolletjes.
De laatste tijd vliegen de verpakkingen kwark mijn koelkast uit. Dat is niet zonder reden. De bikini periode komt eraan en ik heb last van enige “ik moet weer in zomerse jurkjes” stress. Kwark bevat veel eiwitten en dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Laat ik het eens verwerken in een snack. Mijn eerste kwarkbolletjes experiment was niet zo geslaagd. Het is prima om magere kwark te eten met kaneel, appel en havermout. In een broodje geeft de magere variant te weinig smaak. Tenminste, ik miste een zoetje. Een beetje fruit erdoor is lekker. Alleen moet je niet als ik grote stukken diepvries mango op de bodem leggen. Het eerste wat mijn dochter zei: mam, je had het fruit kleiner moeten snijden. Kleine meisjes worden groot! Ze had namelijk helemaal gelijk.
Ok, over op experiment nummer 2. Toch maar de volle kwark proberen of kwark met een smaakje. Of bijvoorbeeld Skyr. Dit is officieel yoghurt, maar lijkt meer op kwark als je het mij vraagt. Voor een zoetje prak je nog een banaantje fijn en klaar is je ontbijt of tussendoortje. Duik maar snel de koelkast in, waarschijnlijk heb je alles in huis om deze kwarkbolletjes nu nog even te maken. Een heerlijke start van de zondag als je het mij vraagt.
Kwarkbolletjes
voor 8 stuks
- 1 rijpe banaan
- 180 (speltbloem)
- 250 gram volle (aardbeien) kwark of Skyr
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eieren
Stappen om kwarkbolletjes te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan fijn met vork.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Maak de kwarkbolletjes met behulp van 2 eetlepels. Schep een hoopje op een met bakpapier beklede bakplaat of gebruik een siliconen muffin vorm.
- Zet 20 minuten in de oven.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dat klinkt wel heel erg lekker!!
Hi Charlotte, dat zijn ze ook! Gr. Linda
Hoi Linda ik had geen speltbloem in huis en heb ze net met speltmeel gemaakt maar ze zijn erg vast dus niet luchtig. Met speltbloem zijn ze wel lekker luchtig?
Hi Angelique, ja dan wel. Precies zoals op de foto. Succes voor de volgende keer. Gr. Linda
Hallo Linda,
Ik heb de kwark bollen gemaakt met aardbeien kwark en 1 banaan. Vond ze erg flauw en weing smaak hebben. Suggesties?
Gr Willeke
Hmmm, hier zijn ze nogal klef en niet zo luchtig als op jouw foto. Ik ga ze nog maar even terug in de oven doen. Ze rijzen dan helaas niet meer, maar worden hopelijk wel wat ‘gaarder’.
Oh, ik heb ze 2 x gemaakt en beide keren waren ze zo luchtig. Heb je verder dezelfde ingrediënten gebruikt? Gr. Linda
Hallo Linda,
Ziet er heerlijk uit. Vraagje: zou je de speltbloem voor boekweit kunnen verruilen?
En Skyr eventueel voor volle Griekse yoghurt?
Dank en groet, Marion
Hi Marion, je kan de Skyr ook vervangen door volle Griekse yoghurt. Ik denk ook dat je het bloem (kan ook tarwe bloem zijn) kunt vervangen door boekweit. Alleen zal de smaak anders zijn. Gr. Linda
Hi Linda, kan je de banaan door iets anders vervangen?
Groeten Marina
Hi Marina, je zou wat honing (2 eetlepels ofzo) kunnen toevoegen. Gr. Linda
Hai Linda, bedankt voor je recept, ziet er heerlijk uit!
Nu alleen even mijn vraag want ik dacht dat speltbloem juist niet koolhydraatarm is? Ik hoor het graag, ben nog erg zoekende, hi hi.
Hi Linda, mocht je een koolhydraatarm recept zoeken vervangen het spelt door amandelmeel. Succes.
Gebruik je dan net zoveel amandelmeel als spelt?
Hi Wanda, ik begrijp je vraag niet helemaal. Ik maak het recept met speltmeel en zie nergens iets staan over amandelmeel. Ik hoor het graag.
Ze zien er overheerlijk uit.
Mag ik de spelt vervangen door havermout? 🙂
Natuurlijk probeer het eens uit. Gr. Linda
Lekkere bolletjes. Ik heb ze met skyr vanille gemaakt en er nog een paar klein gesnipperde dateld door gedaan. Heb er 24 minicubcakjes van gemaakt. Groot succes!
De kwarkbollen waren heeeeerlijk. Ik heb de spelt vervangen door havermeel en de volle kwark vervangen door magere kwark. Ze waren erg luchtig en lekker! ?
Kun je ze ook invriezen en hoelang kun je ze bewaren in de (koel)kast?
Hi Laurence, we eten ze hier vrij snel op. Ik zou ze een dag of 3 in de koelkast bewaren en waarschijnlijke even kort verwarmen.
Hoi Linda ik heb dit recept al een aantal keren gemaakt. Ze waren heerlijk al niet zo luchtig als op je foto maar wel heerlijk. Nu vraag ik me af of ik er ook muesli erdoor zou kunnen doen. Ik doe patentbloem i.p.v speltbloem heeft dit invloed op de luchtigheid?
Hi Sandra, patentbloem is fijn gemalen tarwebloem en eigenlijk fijner en zachter dan speltbloem. De kwarkbolletjes zouden dan juist iets luchtiger moeten zijn. Spelt zorgt juist voor meer compact. Nu kan er verschil per bloemsoort zijn qua kwaliteit. Ik heb biologische speltbloem gebruikt misschien dat hier het verschil in zit? Anders zou ik het even niet weten. Gr. Linda
Heb ze net voor de 2de keer gemaakt: smeltbloem en amandelmeel gemengd. Ook goed, alleen minder hard gerezen.
Ik heb er 2 met stukjes appel en kaneel gemaakt, 2 met rozijntjes onder en 2 met chocoladestukjes in… Hmmm!!!
Klinkt goed.
nog niet geprobeerd, zit zonder kwark en het is zondag, maar het lijkt me een heerlijk recept, bedankt voor het recept, tot gauw, groeten, piet
Hallo,
Kan je volle kwark ook vervangen door magere?
Hi Sue, je kunt wel magere kwark gebruiken, maar dan is de smaak minder lekker, zoals je kunt lezen in het blog.
kan ik ze gewoon in de vriezer doen als ze zijn afgekoeld?
Hi Bonita, ja hoor dat is geen probleem.
kan dit ook in plaats banaan krentjes er bij doen
Hi Hermien, dat kun je zeker doen. Kijk even of het zoet genoeg is. Misschien is wat honing erbij nog nodig.